Дисциплинарно уволнение за съдийката от Раднево Люба Петрова, измислила си протокол от заседание
Съдийската колегия на ВСС се произнесе и по други седем дисциплинарни производства
Дисциплинарно уволнение за съдийката от Раднево Люба Петрова, измислила си протокол от заседание

Люба Петрова и адвокатът й Менко Менков, снимка: Архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдийката от Районния съд в Раднево Люба Петрова, осъдена окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) на пробация, заради това, че си е измислила цял съдебен протокол.

Междувременно, докато течеше дисциплинарното производство срещу нея, заради което тя бе и временно отстранена от длъжност, Петрова поиска от ресорната колегия към ВСС да бъде възстановена на работа в съдебната система. Колегията отложи произнасянето си по тази нейна молба, която след настоящото решение на кадровиците напълно се обезмисля.

Това, за което Петрова бе осъдена от ВКС и заради което Съдийската колегия я уволни дисциплинарно, е, че през март 2017 г. бившата съдийка била определена за съдия-докладчик по дело, образувано въз основа на направено предложение за прекратяване на принудителни медицински мерки спрямо освидетелстваната Станка Ботева, която имала 64 хоспитализации в психиатрично лечебно заведение. Откритото съдебно заседание по въпросното дело било насрочено за 29 март 2017 г. от 08:55 ч. Без да обяви съдебното следствие за приключено или да даде ход на съдебните прения, съдия Петрова се обърнала към освидетелстваната жена като й казала: "Пускам те да си отиваш вкъщи". Заседанието продължило около пет минути, като съдията освободила участващите в него без да постанови съдебен акт. На следващия ден Петрова изготвила и подписала протокол от проведеното съдебно заседание и го оставила на бюрото на съдебния секретар за подпис и предаване в деловодството на съда. При прегледа на документа служителката установила, че съдържанието му не отговаря на действително случилото се в заседанието по делото. Поради това служителката решила да не подписва протокола в този му вид и след прослушване на звукозаписа от заседанието изготвила нов протокол, поставила му номер и предала делото в деловодството на съда с два протокола.

Срещу Люба Петрова се води и още едно наказателно производство за лихварство и измама, което все още не е приключило.

На заседанието си във вторник Съдийската колегия на ВСС се произнесе и по още няколко дисциплинарни производства. На съдия Полина Хаджимаринска от Софийски градски съд (СГС) не е наложено дисциплинарно наказание, производствата срещу Иванка Петкова и Мария Иванова-Ангелова от Софийски районен съд (СРС) са прекратени по давност, на съдия Даниела Росенова от АСНС не е наложено наказание, а на съдиите Ина Цонева от Административен съд-Русе и Ивайло Йорданов РС-Ихтиман са наложени наказания "забележка". Росица Бузова от Административен съд София-град пък е отсранена от длъжност за 3 месеца. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Ина Райчева от Русе
|
нерегистриран
17 юли 2019, 14:40
4
-4
Едва ли има съдия, който така е навредил на системата като цяло. Ненаписани с години мотиви. Правен свят, нещо да това? Години неписани мотиви по 100 процента дела. Грешка, пишат се само онези, платените. Пословичта с думите си- никой нищо не може да ми направи, пред пенсия съм. Силно зависима от адвокатски кантори.
4
До 3
|
нерегистриран
16 юли 2019, 19:37
7
-1
Адвокатке,а според теб, такива твои колеги, които имат пълномощни за подсъдим и пострадали едновременно за получаване на сума между 30-40 процента от обезщетението по застраховат.дела, нищо,че са с напълно противоречиви интереси?! А, по Наказат.дела имат пълномощни за пострадалите, пък предлагат по 100лв.например на друг адвокат, обикновено от провинцията да защитава подсъдимия, формално с уговорката да делят пари от обезщетението по застраховка, това законно, морално ли е?Та, ако този адвокат вербуван за формален защитник на подсъдимия вземе, че поиска повече дял,дали не го свят с друг прав.адвокат който е готов на по-малък дял,а?Това освен,че е в ущърб на подсъдимия и пострадалите, е незаконно и граничи с опит за измама с користна цел от страна на замесените т.н.стлични в повече АДВОКАТИ и свързани с тях адвоката от провинцията!Питам, дали например една от тези адвокатке не е протестирали активно за отпадане на задължението й да подава декларация, че не пере пари!Работата прилича на Гузен, негоден бяха!Та, кога най-после ДАНС, ГДБОП И СПЕЦИАЛИЗИРАНАТа ПРОКУРАТУРА ще започнат раследване срещу тези ивмамници адвокатки, дошли от дълбоката провенеция в София, и тези свързаните с тях от провинцията!Защото наглостта и арогантността на тези кресливи адвокатки и адвокатчета граничи с извършване на престъпления от тях, вкл.и измама.За тях клиента е кокошка, която трябва да оскубят здраво, дори с цената на престъпление, а не да защитават реално интересите им!
3
|
нерегистриран
16 юли 2019, 18:22
12
-4
Тюх да й се не види на съвестната съдебната секретарка - колко нейни колежки нямат проблем с подобни практики...
2
прокурор
|
нерегистриран
16 юли 2019, 16:28
6
-10
До коментар [#1] от "нерегистриран":
А за цисциплинарни производство срещу прокурори, инфо ще дадете ли?
....много си любопитен,г-н съдия!
1
|
нерегистриран
16 юли 2019, 16:17
10
-7
А за цисциплинарни производство срещу прокурори, инфо ще дадете ли?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно