Осем от наркобандата на Иван Йосифов, планирали покушения над прокурори, се признаха за виновни
Подсъдимите са се споразумели с държавното обвинение за ефективни присъди и вече се намират в затвора
Осем от наркобандата на Иван Йосифов, планирали покушения над прокурори, се признаха за виновни

Иван Йосифов

Осем от общо 18-те обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, силови действия и приготовления за покушения над прокурори и полицаи, се признаха за виновни. Те са поискали и споразумения с обвинението, приемайки ефективни наказания, съобщиха от прокуратурата.

Наркогрупата, на която са били членове осемте подсъдими, е била ръководена от Иван Йосифов, който е син на известния кримигерой Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, както и от Петко Стоянов. Участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и Софийска област. Тогава стана ясно, че бандата е готвела и убийства и побои на прокурори и полицаи, като за целта е имала цял списък с имена на служители на МВР и на Специализираната прокуратура.

След споразумението с държавното обвинение, единият от организаторите – Петко Стоянов е получил присъда от четири години затвор. Останалите, признали участието си в престъпната структура (наричана от самите участници "Фирмата"), са получили, съответно: 3 години и 6 месеца затвор за един от тях, 3 години за други двама, а останалите - 2 г. и 10 месеца, 2 г. и 6 месеца, 2 години, 1 г. и 6 месеца. Наложените наказания са окончателни и вече са приведени в изпълнение.

Петко Стоянов обаче остава подсъдим по делото в Специализирания наказателен съд, след като е отказал да признае участието си в приготовления за убийство на двама прокурори от Специализираната прокуратура и служител на МВР, за което е обвинен заедно с Иван Йосифов и неговата "дясната ръка" Стефан Гевгелийски.

Освен срещу Стоянов, делото в Специализирания наказателен съд ще продължи срещу останалите 10 лица, обвинени за участие в престъпното сдружение и за различни вторични престъпления.

Според доказателствата, предоставени от държавното обвинение, бандата е действала от началото на 2018 година, като целта й е била производство, преработка, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и прекурсори. Предлагала е цялата гама от наркотици - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като част от тях е произвеждала сама. Не след дълго се формирала и крайната й цел - да завладее наркопазара в София и да постигне големи печалби. За целта в структурата били привлечени хора, които като да доставят наркотични вещества на едро, да работят като "дилъри" на групата, да транспортират "стоката" до крайни клиенти, да извършват силови и наказателни действия над конкуренти и нелоялни партньори, както и други лица, които са пречка за дейността - в т.ч. служители на МВР и магистрати.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно