Бившият кадровик Соня Найденова иска да прескочи от СГС директно в Търговска колегия на ВКС
Публикуван е списъкът на допуснатите кандидати в конкурса за 4 свободни места за върховни съдии
Бившият кадровик Соня Найденова иска да прескочи от СГС директно в Търговска колегия на ВКС

Бившият член на ВСС Соня Найденова иска да стане върховен съдия, снимка:архив

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова, която беше сочена за "острие" на т.нар. "малцинство" в предходния състав на кадровия орган, иска да направи смела крачка в кариерното си развитие като редови магистрат и да заеме място в Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) директно от стола на съдия в Софийски градски съд (СГС). Това става ясно от публикуваните на страницата на кадровия орган списъци с допуснатите кандидати в обявения от Съдийската колегия на 11 юни т.г. конкурс за заемане на 4 свободни длъжности в Търговската колегия на ВКС. От тях става ясно още, че общият брой на допуснатите кандидати е 23-ма.

Кариерата на градския съдия Соня Найденова в случая не прави особено впечатление. От учителка по английски език в Асеновград, през стажант съдия в Софийски окръжен съд, през 1994 година тя е назначена като младши съдия в СГС. До 2010 година Найденова продължава да правораздава в СГС, но като командирован магистрат, след което за две години заема титулярно магистратско място в същия съд. През 2012 година става член на ВСС, а от края на мандата й като кадровик през октомври 2017 година отново е назначена в СГС. На фона на описаната биография на съдия Найденова е крайно изненадваща амбицията й да скочи директно в тогата на върховен съдия.

Сред допуснатите кандидати в конкурса за ВКС прави впечатление още едно име. Това на бившия председател на СГС Светлин Михайлов. През март 2018 година той се яви като кандидат за втори мандат начело на съда, но не събра нужната подкрепа от съдебните кадровици и остана да правораздава в Градския съд като редови магистрат. 

Част от останалите допуснати кандидати в конкурса за Търговската колегия на ВКС също са съдии от СГС. Това са Анна Ненова-Вълканова, Валентин Бойкинов, Жаклин Петрова-Комитова, Мария Иванова-Вранеску. В процедурата са допуснати и съдиите от Апелативен съд-София Людмила Цолова, Зорница Хайдукова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова, Галина Иванова, Васил Христакиев, Ивайло Младенов, Десислава Добрева, Милен Василев, Теодора Стоянова.

Останалите кандидати, който ще се борят за 4-те свободни места във ВКС са Албена Зъбова-Кочовска от Окръжен съд-Бургас, Илияна Балтова от Апелативен съд – Бургас, Меденка Недкова от Окръжен съд-Смолян, Рени Ковачка от Окръжен съд-Перник, административният ръководител на Апелативен съд-Велико Търново Янко Янев, Катя  Пенчева от Апелативен съд-Пловдив и Атанас Иванов от Районен съд-Благоевград.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
18
|
нерегистриран
02 август 2019, 13:49
2
-2
Соня Найденова завършва с отличие СУ както и със златен медал английска гимназия. Цялата и кариера е в съдебната система ако такъв човек не върви напред незнам кой трябва да изкачва служебната стълба
17
**********************
|
нерегистриран
26 юли 2019, 10:16
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
.
|
нерегистриран
25 юли 2019, 07:12
1
-7
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
Неблагодарница!
15
Баба Ванга
|
нерегистриран
24 юли 2019, 19:56
14
-1
Звездите ми говорят, че класирането ще е: 1. Л. Цолова, 2. М. Желева, 3. В. Христакиев, 4. А. Христова или Г. Иванова.
За останалите - благодарим ви за участието и не губете кураж идва нов тираж.
14
а за трети, четвърти и т.н.?
|
нерегистриран
24 юли 2019, 15:30
8
-2
Вероятно още по-голям
13
аритметика до 9
|
нерегистриран
24 юли 2019, 15:25
4
-10
Когато се избират 4 от 17, шансът за повторен избор е голям.
12
Съдия от Благоевград
|
нерегистриран
24 юли 2019, 15:23
15
-13
Колегата Иванов участва във всички конкурси за повишаване, независимо от това за коя инстанция иде реч. В това няма нищо лошо - негово право е. Според мен е знаещ и компетентен магистрат, с приноси в правото - автор е на много монографии и статии по актуални процесуални въпроси, д-р е по право. Нищо не му пречи да опита - от опит, казват, глава не боли ...
11
ДС
|
нерегистриран
24 юли 2019, 14:41
13
-8
До коментар [#1] от "РС ":
При наличие на кандидатура от Районен съд директно за ВКС, вие за Соня Найденова сте се хванали... :) Тя ако си е повярвала, за колегата от Благоевград какво да кажем?

Ти пък, те от РС искат винаги да ходят някъде, жаждата за власт е неутолима и също толкова безкрайна, колкото човешката глупост и неблагодарност :) Всички смятат, че са върха на сладоледа, че да идат по-нагоре в "класацията", но никой не си поглежда паничката с делата и какво е натворил по тях и колко време ги е търкалял
10
|
нерегистриран
24 юли 2019, 14:24
20
-4
И по "прозрачни" от описаните процедури сме виждали...А опорните точки си ги оправете Вие. Защото е срамота един и същи върховен съдия да попада 4-5 пъти в състав на комисия/включвам и за апелативните съдилища/.
9
кисело е гроздето
|
нерегистриран
24 юли 2019, 13:55
11
-16
Препишете си опорните точки. Комисиите във ВКС се избират чрез бюлетини с имената на всички съдии в урна и се теглят ръчно в 15 зала пред пленума. Отводите също се гласуват от Пленума.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно