Обновена  25 юли 16:44
След като протестъри опитаха да блокират номинацията за нов главен прокурор
Прокурорската колегия и съсловните организации на обвинителите и следователите подкрепиха Иван Гешев
Исканията за оставка на зам.-главния прокурор са целенасочена политическа намеса в избора на "обвинител №1", декларираха членовете на ВСС
Прокурорската колегия и съсловните организации на обвинителите и следователите подкрепиха Иван Гешев

Прокурорската колегия на ВСС

Асоциацията на прокурорите осъди проявите на натиск и политическо вмешателство в избора на главен прокурор

 

Асоциацията на прокурорите в България също остро осъди проявите „на натиск и политическо вмешателство“ при провеждането на процедурата за избор на нов главен прокурор.

 

„По повод днес състоялия се протест пред сградата на ВСС, Управителният съвет на Асоцицацията на прокурорите в България  заявява категоричното си становище, с което осъжда всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху правото на ВСС като легитимен орган да проведе процедурата и да избере главен прокурор на Република България. Считаме, че процедурата за избор ще бъде проведена от ВСС в пълно съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт, а зараждащият се уличен натиск, провокиран от определени политически формации, ще доведе единствено до проява на грубо погазване на Конституцията на РБ, както и на демократичните ценности в страната“, гласи становището на Асоциацията.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с позиция по повод опитите на бившия правосъден министър и настоящ лидер на партия "Да, България" Христо Иванов, подкрепен от шепа протестъри, да се намесят в независимостта на съдебната власт, явявайки се пред сградата на кадровия орган, за да настояват за оставката на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Освен заради арогантния и нерегламентиран протест, становището на съдебните кадровици идва във връзка с декларация и сигнал на Иванов, отправени с искане за задвижване на дисциплинарно производство срещу Гешев и оттегляне на номинацията му за главен прокурор, във ръзка с негово телевизионно интервю. За "засилване" на ефекта, във ВСС е постъпило и отворено писмо от протестърското сдружение "Правосъдие за всеки", подпсисано от адвоката Велислав Величков и бивш депутат от СДС, със същите искания.

В тази връзка, главният прокурор Сотир Цацаров предложи на Прокурорската колегия да приеме следното становище:

"Декларацията на ПП "Да, България", както и сигналът и отвореното писмо представляват опит за целеносечена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и намеса в независимостта на съдебната власт. Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена според разпоредбите на Конституция и ЗСВ, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на полически натиск и влияние, независимо дали те се осъществяват от управляващите или опозицията или техни представители".

Гергана Мутафова напълно подкрепи текста на становището и заяви: "Ние няма от какво да се крием и трябва да изразим позицията си. Ще подкрепя и всякакви стъпки към законовото приключване на тази процедура, чрез задаване на въпроси, питания в рамките на закона".

Йордан Стоев пък подчерта, че решенията на кадровия орган трябва да се взимат по силата на вътрешно убеждение и реални факти, а не "под натиск на улицата".

"Без да коментирам въпросното интервю, каквото и да беше казал този кандидат (Иван Гешев бел.ред.) той нямаше да бъде приет. Очевидно този кандидат не съвпада с тяхното желание и амбиции. С оглед на това, единственото, което ние казваме е, че ще спазим Конституцията и закона и няма да се поддадем на натиск от която и да е политическа сила, включително и от управляващите", коментира накрая и Цацаров.

С 11 гласа "за" Прокурорската колегия прие предложената позиция в защита на независимостта на съдебната власт.

Камарата на следователите подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

 

Със становище Камарата на следователите в България подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. „Считаме, че тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на Камарата на следователите в България, която се проведе на 4 юли т. г.“, посочват от организацията.

 

Управителният съвет призовава членовете на ВСС да не се поддават на външен натиск, какъвто вече се оказва, а институциите и неправителствените организации да не се намесват в работата на кадровиците.

 

„Призоваваме ви да не се поддавате на никакъв външен натиск, какъвто вече се оказва върху вас, и да вземете своето решение за избор на бъдещия главен прокурор, след като съобразите професионалните и нравствени качества на предложения/те кандидат/и; концепцията му и отговорите на въпросите, които ще му бъдат поставени при изслушването, предвидено за 24 октомври 2019 г.!

 

Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката!“, се посочва в становището.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
RRR
|
нерегистриран
29 юли 2019, 21:36
1
0
Изпращат измислени подкрепи без знанието на прокурори, следователи и съдебни служители с мотива "ами имаме ли друг избор".
13
няма да стане
|
нерегистриран
29 юли 2019, 11:07
1
0
Гешев няма да стане Главен. Такова манипуларане на подчинени показва наличие на зор, който директно дискретидитира кандидатурата на Гешев. А и той е вярно куче на Цацаров. Втори Главен режим ли искате?
12
RRR
|
нерегистриран
26 юли 2019, 14:20
3
0
Апелативна пуснаха подписка в подкрепа на Гешев, ама няма кой да подпише при нас.Само един се включи.Едно време така Филчев създаде Асоциацията.
11
куку
|
нерегистриран
26 юли 2019, 08:49
6
0
Подкрепиха на 36-ти в шестък ! Подкрепиха ги ръководствата на двете организации. Нас редовите членове никой не ни е питал !!!
10
|
нерегистриран
25 юли 2019, 22:23
16
0
Когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено.

Из "Атлас изправи рамене" от Айн Ранд
9
RRR
|
нерегистриран
25 юли 2019, 21:15
13
0
Коментара ми не съдържаше нищо от посоченото за да бъде изтрит, просто не Ви отърва, драги журналистчета.
7
|
нерегистриран
25 юли 2019, 17:01
9
-22
Господин Гешев е това, от което има нужда ПРБ - във всякакъв смисъл! Безусловна подкрепа!
6
от 5
|
нерегистриран
25 юли 2019, 15:29
2
-8
имах предвид коментара на №3
5
до 4
|
нерегистриран
25 юли 2019, 15:27
8
-16
Гешев имаше предвид,че ако няма взаимодействие и активна комуникация между полиция и прокуратура по делата ,които рабтотят, то прокурорът се превръща само в деловодител,т.е. реално не контролира разследването
4
***
|
нерегистриран
25 юли 2019, 15:26
5
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно