Журналисти влязоха в тогите на съдии, прокурори и адвокати в Районен съд-Пловдив
Съдебните репортери са "съдили" крадец и шофьор, като всеки от тях е влязъл в различна роля
Журналисти  влязоха в тогите на съдии, прокурори и адвокати в Районен съд-Пловдив

Съдебни репортери симулираха съдебен процес в Районен съд-Пловдив, снимки:trafficnews.bg

Съдебни репортери в Пловдив влязоха във вторник в тогите на съдии, прокурори и адвокати. Журналистите разиграха съдебни процеси, които са действителни случаи от практиката на магистратите от Районен съд – Пловдив. Това се случи по време на инициативата "Сутрешно кафе в съда", която стартира в съда.

На среща с медиите бяха председателят на Районен съд Иван Калибацев и заместник-председателят на Окръжен съд Славка Димитрова. На нея бяха презентирани видовете наказателни производства и актове, които най-често представляват интерес за медиите, като бе разяснен и начинът, по който се решават казусите, съобщи trafficnews.bg.

Представени са били два практически казуса, като всеки от журналистите е участвал в различна роля – на подсъдим, защитник, пострадал, прокурор и съдебен състав. Казусите са предизвикали сериозен интерес от страна на  репортерите, като всеки от тях активно е защитил тезата на ролята, в която участва във възстановката на съдебния процес.

По време на заседанията са били "осъдени" крадец – рецидивист и шофьор от градския транспорт, причинил ПТП с пострадал. При постановяване на двете присъди са били подчертани законовите нормативи за взимането им, както и мотивите за тях. Строги и справедливи са били всички тези на репортерите от защитната и обвинителна скамейки, а най-трудна се е оказала задачата на "съдиите" при взимане на решенията.

С тази първа среща вече е даден старт на инициатива за редовни месечни работни срещи между магистрати и журналисти с оглед подобряване на комуникацията между тях.

"Нашата цел бе да покажем какво се случва в един процес. Как протича едно заседание и през какви трудности минава съдът, при постановяване на един процес. Видяхте различните роли, запознахте се с реални казуси и взехте различни тези. Регулярно ще провеждаме с медиите срещи, на които ще коментираме различни казуси, ще ви запознаваме с новостите в съдебната система и ще поднасяме необходимата информация", заявил е пред репортерите  председателят на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
Генералшата
|
нерегистриран
08 септември 2019, 11:08
1
0
Стига бе ,жива да не бях !
10
********
|
нерегистриран
05 септември 2019, 11:55
2
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
Знайко
|
нерегистриран
04 септември 2019, 18:20
7
-5
Като гледам, ще трябва медицински консилиум да се свиква.Има тежък случай, непознат на психиатрията.
8
допълнение
|
нерегистриран
04 септември 2019, 17:58
7
-2
Д акажа и добра дума за правното образование.
Както казва един велик преподавател-правното образование спасява човешки животи- Представяте ли си да бяхте се записали да учите медицина...
7
в(б)улгаризация нса правото
|
нерегистриран
04 септември 2019, 17:53
8
-4
До коментар [#6] от "1":
Съвременното понятие за магистратура се различава от класическото. С въвеждане принципа на конституционализма в съвременните правни системи чрез правната доктрина за разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна, с термините магистрат и магистратура се обозначават съответно лицата, облечени в съдебна власт, които осъществяват правосъдието, както и съвкупността от правораздавателни органи, ведно със системата за правораздаване.


То цялото българско право се отличава от понятието за право на запад-правото ни е вулгаризирано и елементаризирано. Намерете си какъвто и да е учебник, по каквато и да е правна дисциплина на който и да е английски автор(вклч и треторазряден) да видите висотата на правния изказ, сравнете западен с български учебник . И изобщо как лице може да се самонарече юрист, без да е изчел поне няколко труда на немски пандектисти.А и поне няколоко представители на историческата школа в правото. Колко от вас са чели Йеринг. Да оставим западните автори. Колко от вас са чели дори Венелин Ганев, и колко от малцината проче ли го са го разбрали. Може ли изобщо лице да дръзне да и си помискли да го напранвят съдия ,без да знае почти наизуст Ганев? Колко от вас са чели проф. Апостолов. може ли лица да бъде граждански съдия, без да е чел фундаменталния му труд "основи на деликтната отговорност"? Как лице може да бъде наказателен съдия без да е чел Долапчиев? Изобщо знаете ли кой е той?Дали в България има и 100 човека, които могат да бъдат наречени юристи? Дали останалите не са йористи? След като ЙОридически факултет се оказва ,че е възможно да бъде завършен, без бъдещия йорист да ходи на лекции , упражнения и изпити. Има университети, къде е възможно да се запишеш директно във втори или трети курс, и където образованието се завършва, от лица, работещи от 9-18 , например в МВР. как тези лица ходят на лекции и упражнения? И след като е възможно да имаш диплом по право без да си се "веснал" в дадения ВУЗ, и то при ниското,, вулгаризирано ниво в университетите(дори и сервитьори и сервитьорки го завършиха, а има и ноторен случаей за компаньонка с консумация, днес станала важно лице където трябва) дали не следва да се възприеме идеята-право да се преподава от 8-12 клас, в техникуми по право, и юрист да е професионална квалификация, придобиивана от гимназисти?!


Като си знам нивото в правните факултети ме е страх да отида на зъболекар-да не би и те да са учили толкова.
6
1
|
нерегистриран
04 септември 2019, 16:18
10
0
Съвременното понятие за магистратура се различава от класическото. С въвеждане принципа на конституционализма в съвременните правни системи чрез правната доктрина за разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна, с термините магистрат и магистратура се обозначават съответно лицата, облечени в съдебна власт, които осъществяват правосъдието, както и съвкупността от правораздавателни органи, ведно със системата за правораздаване.

5
Друг магистрат
|
нерегистриран
04 септември 2019, 15:48
11
0
Я, преждеговорившите да си дочетете речниците, че нещо сте оплели терминологията и дрънкате всуе.
4
до 3
|
нерегистриран
04 септември 2019, 13:34
4
-13
Да, така е. но знаеш ли колко много съдии си мислят,че са магистрати. А и в добавка много прокурори също считат ,че са магистрати(прокурорите ще станат магистрати, като бъдат изведени от съдебната власт, и преминат към изпълнителната власт и станат чиновници-например към МВР).


Магистрат-това е висш военен, или висш чиновник. Шефът на ген.щабът е магистрат, командващия ВВС е магистрат. Директор на правната дирекция на Столична община е магистрат. Защо не-магистрат е и административния секретар на съда. Шефката на съдебните деловодители е магистрат. Но не и съдиите, според дефиницията на понятието.
3
Петко 2
|
нерегистриран
04 септември 2019, 13:16
5
-11
Ограмотете се, писачи! Магистрат е чиновникът, не съдията или прокурора. Ако не друго, речника на чуждите думи погледнете! Има такъв. И онлайн го има.
2
Сутришно кафе
|
нерегистриран
04 септември 2019, 13:10
14
-4
и следобедна бира....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно