Обновена  04 сеп 11:37
Президентът Румен Радев:
Необузданата корупция и ширещата се престъпност изискват НС да гарантира възмездие
Трябва да мислим и за промени в Конституцията - българи, придобили двойно гражданство, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент, смята държавният глава
Необузданата корупция и ширещата се престъпност изискват НС да гарантира възмездие

Президентът Румен Радев, снимка:архив

"Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват функциите на НС да се съсредоточат върху гарантиране на закона, неприкосновеността на гражданите и очакваното възмездие на всички престъпили закона". Това заяви президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в първия работен ден на Народното събрание след лятната ваканция.

Новата сесия на 44-тото Народно събрание беше открита от председателя Цвета Караянчева с химна на Република България и този на Европейския съюз.

В обръщението си държавният глава разкритикува депутатите заради честата практика да променят закони с преходни и заключителни разпоредби. "Все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки оценката за въздействие и общественото обсъждане. Това внася непредвидимост в законодателния процес и игнориране на гражданското участие. Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и на местната власт чрез децентрализация. Това ще повиши гражданската активност по региони. Общините зависят от благоволението на правителството. Усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданската власт трябва да е във фокуса на НС. Към момента той не позволява прякото участие на гражданите в пряката демокрация", подчерта Радев.

Според президента, народните представители трябва да помислят и за промени в Конституцията за българи, придобили двойно гражданство, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. Това, според него, ще способства да внедрим и чуждите икономически модели, както и да върнем хора в България. "Все повече наши сънародници са зад граница. Времето за промяна неумолимо изтича, така като си тръгват младите българи, така, както гаснат българските села. Всичко това няма как да се случи, ако не създадем условия за икономически растеж. Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции и това няма да стане с целенасочен лов на един, двама инвеститори", допълни президентът.

От трибуната на Народното събрание Радев апелира и за промени в закона, с които управленска програма на правителството вече да се обсъжда от парламента. "Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните приниципи и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът.

"Някои се напочиваха през август, докато ние работехме и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости", коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод критиките на президента, че липсва отчетност на министър-председателя и е необходимо той ежемесечно да участва лично в парламентарния контрол.

Борисов все пак не конкретизира имена и не се обърна директно към Радев, но допълни: "Няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
|
нерегистриран
05 септември 2019, 12:32
4
0
До коментар [#1] от "Защо да се променя Конституцията?":
Ако им е толкова мила България и държат на родината си да се откажат от чуждото гражданство! Всеки е свободен да избира!
Трябва си Нова Конституция. Президентска република. Принципно! Дали ще е Радев, Борисов или друг е без значение. Това котило наречено парламент сега, трябва да се прекръсти на парламант - от ПАРЛАМА! Това е сборище на калинки от които зависи цялото държавно управление.
1
Защо да се променя Конституцията?
|
нерегистриран
04 септември 2019, 12:36
15
-1
Ако им е толкова мила България и държат на родината си да се откажат от чуждото гражданство! Всеки е свободен да избира!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно