В цялата страна
Масови демонстрации срещу Стратегията за детето
Национален протест против промените в Закона за закрила на детето е планиран за 28 септември в столицата
Масови демонстрации срещу Стратегията за детето

Протестиращи се събраха и пред посолството на Норвегия в столицата, снимка: фейсбук

В София стотици се събраха на протест срещу вероятните промени на 27 закона, засягащи социалното законодателство за децата и блокираха движението по бул. "Цар Освободител". В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове"
 
"Спрете социалното отвличане на децата", "Не на джендър обучението", "Спрете геноцида върху семейството" бяха част от призивите на издигнатите от тях плакати. Управлявящите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея, каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста. "Притесняваме се, че се обезличава ролятя на родителите и това ще доведе до морален упадък на обществото ни, заявиха протестиращите. Те се обявиха и срещу ранното сексуално обучение на децата, което вече е залегнало в една от променените наредби. В края на месеца се подготвя голям протест в София", заявиха още организаторите.
 
Многоброен протест събра пред козирката в центъра на Варна хора от различни възрасти, основно семейства с малки деца. Те заявиха, че събират подписи за сезиране на Конституционния съд и отмяна на промените, които прокарват т.нар.норвежка идеология "Барневерн", според която нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. Протестното шествие премина през централната част на града покрай общината, където хората оставиха детски играчки и продължиха до офиса на норвежкото консулство в морската столица.
 
В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, а в Русе автошествие до Дунав мост. Протестиращите в Бургас съобщиха, че възнамеряват да се присъединят към националния протест срещу промените в Закона за закрила на детето, който ще се проведе в столицата на 28 септември.
 
Според организаторите има идея да се прокарват принципите на спряната Стратегия за детето, съобщава БНР. От социалното министерство вече опровергаха твърденията. Според родители, новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали. Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че се противопоставят на "неверните твърдения" в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от първи януари и че те са с подкрепа на децата и техните семейства.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Езоп
|
нерегистриран
09 септември 2019, 13:15
13
0
Българи, защо си траете? Чакате да направят от децата ви джендъри? НПО, като БХК например, да пишат социални доклади, след които да ви отнемат децата чрез шпицкоманди защото "били в риск" и да ги предават в приемно семейство от еднополови индивиди? Да узаконят инцеста, както става в Норвегия и е напът да стане в САЩ? Да отпадне педофилството като престъпкение, както чрез съдебно решение стана в Италия?
"Европо, Европо, блуднице Вавилонска...!
2
112
|
нерегистриран
07 септември 2019, 23:34
3
-20
Не виждам защо е тази истерия - държавата е в колапс. И да има рестриктивен закон, няма кой да го приложи: администрацията е малобройна и неграмотна - даже да успее да се намеси някъде, действията й ще паднат в съда и ще има едни прилични хонорари, с които семейството и адвокатът му ще се почерпят. Nice, hah?!?
1
Милиони трябва да се съберат срещу агресията към демокрацията от страна на прокуратурата
|
нерегистриран
07 септември 2019, 17:56
2
-16
Надявам се.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно