Конгресът на САЩ разследва Тръмп и Джулиани за натиск върху правосъдната система на Украйна
Три комисии на Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) обявиха в понеделник, че са започнали "широкомащабно разследване" на информации, че президентът Доналд Тръмп, неговият адвокат и бивш кмет на Ню Йорк - Руди Джулиани и вероятно други американски висши представители са притискали правителството на Украйна в опит да се подпомогне кампанията за преизбиране на Тръмп.
 
Председателите от Демократическата партия на комисиите за разузнаване, за надзор и за външни работи на Конгреса са поискали официално от Белия дом и от Държавния департамент записи, свързани с подобни обвинения, което те определят като усилия за "манипулиране на украинската правосъдна система".
 
Повод за стартиралото разследване е новината, че Тръмп и някои негови висши колеги републиканци са се интересували дали не представлява конфликт на интереси фактът, че Хънтър Байдън, син на бившия демократичен вицепрезидент Джо Байдън, който понастоящем е и кандидат за президент, е служил в борда на украинската газова компания Burism, разследвана от украинската прокуратура. В тази връзка те са упражнили "натиск" върху Украйна, за да принудят Киев да започне разследване на сделки на бившия вицепрезидент Джо Байдън и синът му Хънтър Байдън, съобщи в понеделник бизнес телевизията CNBC. Твърди се, че Тръмп и Джулиани са "действали извън законните правоприлагащи и дипломатически канали", като са искали да убедят украинските власти да повдигнат обвинения в корупция срещу семейство Байдън, опитвайки се по този начин да повлияят на президентските избори през 2020-а година.
 
Съветници от Белия дом не отговориха веднага на искане за коментар относно обявяването разследване на трите комисии от Конгреса.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно