В становище до ВСС
ССБ опитва да пренапише закона, за да услужи на политическите амбиции на Методи Лалов
Съсловната организация се впусна в кампанията за местните избори още преди тя да е стартирала
ССБ опитва да пренапише закона, за да услужи на политическите амбиции на Методи Лалов

Методи Лалов, снимка:Булфото/архив

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с поредна политическа провокация, под формата на "становище" до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което се поставя в услуга на амбициите на все още районния съдия Методи Лалов да участва в предстоящите местни избори.

Както "Правен свят" вече писа, в понеделник Съдийската колегия на ВСС отложи произнасянето си по оставката на Методи Лалов, тъй като вносителят й – председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – на три пъти е нарушил закона и не я е изпратил в ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), както повелява Законът за съдебната власт (ЗСВ), а директно я е депозирал в дневния ред на Колегията. Освен това, стана ясно, че още на 21 юли, близо месец преди да подаде оставката си, на Лалов е разпределено дело с подсъдим непълнолетен, чиято мярка за неотклонение той отказва да разгледа, под предлог, че "делото не го засяга" и, че се чувства "свободен от съдебната система". Законът обаче го задължава да я разгледа, при това веднага.

В своето обръщение към ВСС, съсловната организация дори се опитва да "пренапише" ЗСВ и да наложи своеобразно "вето" на чл. 38 ал. 1 от него, като нарича решението на Съдийската колегия да спази законовата процедура за освобождаване на магистратите от длъжност -  "незаконно".

"На  вчерашното си заседание СК, заседаваща редовно при кворум по ЗСВ, не е гласувала оставката на съдията Лалов, а вместо това е отложила гласуването. Мотивите за отлагане на решението за освобождаването на Лалов са два: Първият е, че оставката му не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото било изискването на Закона за съдебната власт. Вторият – защото отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане  под  стража" на непълнолетен подсъдим по дело, което му е било разпределено в края на юни. И двата мотива са незаконни", твърдят от ССБ, който отдавна е добре известен с политическите си изяви и пристрастия, в конкретния случай – в подкрепа на политическата формация - коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение - възнамеряваща да издигне Лалов за водач на листата си за общински съветници.

Като мотив да отрекат действащи разпоредби в закона от съсловната организация посочват "конституционното право" на оставка на районния съдия. "При подаването на оставка се запазва моралното и професионално достойнство на напускащия, а в определени случаи едновременно с това се подобрява и функционирането на съответния орган на съдебната власт. Основният закон не предвижда каквото и да е временно или постоянно, частично или пълно ограничаване на правото на подаване на оставка и не го поставя в зависимост от никакви условия или от упражняване на други правомощия от Висшия съдебен съвет, извън правомощието да приеме оставката", пишат от ССБ.

В политическата кампания на съсловната организация в подкрепа на Методи Лалов, която очевидно е стартирала преждевременно, обаче не се споменава нито дума за факта, че магистратите – съдии, прокурори и следователи – работят по различни трудови правоотношения със съдебната система от останалите граждани и преди да потърсят "конституционно установените си права" е необходимо да извършат законоустановените си задължения по силата на чл. 166 от ЗСВ.

Накрая, в класическия си тон от ССБ манифестират: "Противопоставяме се на всякакви опити под каквито и да било предлози да бъде потъпквано правото на българския магистрат на оставка, признато му от Конституцията на страната".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Е " нема" такъв случай!!!
|
нерегистриран
13 септември 2019, 08:10
1
0
При тези изцепки и безпардонност на Лалов защо председателя на СРс не предложи на ВСС Лалов да бъде уволнен дисциплинарно.Всъщност не разбирам какво трябва да направи това човече и колко още правила и норми да наруши ,за да ъблде уволнен.Няма такъв прецедентдо сега,но все пак уважаеми членове ан ВСС ,Лалов не е Лозан Панов!!!
4
льольо
|
нерегистриран
10 септември 2019, 17:54
14
-8
Аба, оти не цитирате и решението на КС, което е аргумент на ВСС - Конституционният съд (решение No 1 от 31.01.2017 г. по конст.д. No 6/2016 г., докл. Стефка Стоева)Нега оть не го коментирате?
3
|
нерегистриран
10 септември 2019, 17:42
31
-6
Искам да попитам, може ли все още действащ магистрат да агитира и да подкрепя дадена политическа партия в ефир. Дали това не е нарушение на етичния кодекс. Дали ВСС ще си затворят очите. Дали, М.Л.ще продължава така. Просто за един приятел питам не нещо друго, не ме разбирайте погрешно.
2
до 1
|
нерегистриран
10 септември 2019, 13:35
60
-12
Митоди, седни си напиши делото или го дай на дружината, дето ти изписа 111 дела за 15 дни докато ти пишеше във ФБ и престани да плещиш врели-некипели. Не те освободиха вчера заради опорочена от Лозан Панов процедура, а не заради това дело.
А другарите ти от ССБ да попитам- що за съсловна организация сте като се активизирате само за определени, политически казуси?! Безсрамни грантаджии! Овладяхте системата за разпределение на делата и чрез НИП-а радикализирате младшите до степен на пълна зависимост. От вас, шепа Киряк Стефчовци, е овладяна системата, от вашето лоби, не от политическите партии...
1
|
нерегистриран
10 септември 2019, 13:29
26
-30
Лалов не го освобождават заради 1 дело, по което дори няма акт за изписване. Да си припомним обаче, че току преди 2 месеца същата Съдийска колегия освободи двама съдии от СРС поради оставки, но със стотици неизписани решения по дела, за които дори бяха с висящи дисциплинарки - Атанас Додов и Таня Плахойчева. Къде бяха тогава принципните и възмутени Кояджиков, Имова, Марчева, Мавров и Магдалинчев? Защо гузно си замълчаха? Не е ли това двоен стандарт - за наши хора може, а за чужди не.
Явно другарите разчитат на къса народна памет, но грешно са си направили сметката.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно