Започна есенната национална конференция на българската адвокатура
Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия
Нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги, "за" и "против" забраната за реклама на дейността на адвоката, са само част от разискваните теми
Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия

снимки: Висш адвокатски съвет 

"Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия" – това е мотото на есенната национална конференция на българската адвокатура, която започна в София. Конференцията е организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно със Софийска адвокатска колегия. Традиционно в нея участват Висшият адвокатски съвет, Висшият дисциплинарен съд и Висшият контролен съвет, както и председателите и секретарите на адвокатските съвети от цялата страна.
 
Форумът уважиха председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова, народният представител Емил Димитров, Милка Панчева – зам.-председател Върховен административен съд, Диана Ковачева – Омбудсман на Република България, доц. Тодор Чобанов, д.и.н. – зам.-кмет на Столична община, Цветинка Пашкунова, член на Висшия съдебен съвет.
 
"Много са предизвикателствата, които съвремието изправя пред всички нас. Законодателната динамика и интензитет са само част от тях. Затова умението на адвокатурата да се самоорганизира и развива безспорно заслужава уважение. Убедени сме, че днешната конференция е една от стъпките, които вие правите в тази насока". С тези думи се обърна към аудиторията Милка Панчева, като поздрави участниците в конференцията и от името на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.
 
"Темите, които сте избрали за конференцията, са изключително актуални. Декларирам готовността си и поемам отговорността като омбудсман на републиката да работим заедно и да съдействам при решаването на различни въпроси, поставени от вас. Защото съм убедена, че адвокатурата е важен участник в обществените процеси", заяви омбудсманът Диана Ковачева.
 
"Като убеден демократ и историк знам, че силна държавност е имало, когато е имало силна адвокатура. Поздравявам адвокатите от цялата страна и вярвам, че има необятни перспективи пред съвместната ни работа. Както и че адвокатската общност може да бъде безценен партньор на българските общини и граждани", обърна се към присъстващите зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.
 
Модераторът на първия панел "Съвременни форми за извънпроцесуално разрешаване на спорове и ролята на адвоката" Валя Гигова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), представи темите, включени в програмата:
 
"Арбитражът. Практически проблеми" - Силвия Спасова, адвокат, главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски".
 
"Медиацията и адвокатурата. Актуални проблеми" - доц. Таня Градинарова, адвокат.
 
"Помирителните комисии и адвокатурата" - Албена Пенова, адвокат и медиатор.
 
"Задължения на страните по спора преди подаването на исковата молба в английския граждански процес" - Ивайло Костов, адвокат, главен асистент по гражданско процесуално право в СУ "Св. Климент Охридски".
 
"Италианският опит при извънсъдебно разрешаване на спорове и ролята на адвоката" -  Мария Ганчева, адвокат, член на адвокатска колегия Милано .
 
Следобедният панел, озаглавен "Съвременни тенденции при упражняването на адвокатска професия", включва следните теми:
 
"Адвокатът в дигиталната ера. Отношения на адвоката със съда и с клиента" - проф. Георги Димитров, адвокат.
 
"Нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги" - Албена Пискова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет.
 
"За и против забраната за реклама на дейността на адвоката, сравнителен анализ" - Стефан Марчев, адвокат.
 
"Адвокатската професия и правилата за несъвместимост и конкуренция – има ли нужда от промяна?"
 
       
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
адвокат
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 14:11
4
0
Изброявам предизвикателствата, не изчерпателно, а само най-основните:
1. Непрекъснато променящите се закони, които не успяваме да следим въпреки времето, което отделяме за тази цел;
2. Корупцията в съдебната власт, която води до недоверие в съда, респективно до намаляване работата на адвокатите, понеже голяма част от гражданите не желаят да потърсят правата си в дълги, скъпи и често несправедливи процеси;
3. Осигурителната тежест, за която ВАдвС не се пребори, въпреки че има правомощия да сезира КС по въпроса доколко е конституционно да плащаш осигуровки дори върху неполучени доходи. Защото никой не гарантира на колегите, особоне в провинцията, че този месец ще изкарат МРЗ, но върху нея дължат осигуровки с лихвите;
4. Огромната отговорност на адвоката, която в случай на деликт не е ограничена както е при нотариусите;
5. Месечният размер на членския внос от 35 лв. допълнително товари адвокатите и ненужно увеличава банковите сметки на съвета;
6. Проблемите с достъпа до съдебни дела, който от години не е решен въпреки обещанията на ВАдвС и ВСС;
7. Проблемът с достъпа на голяма част до делата до касационен контрол. Въззивните съдилища често постановяват актове в очевидно противоречие дори с тълкувателни решения, просто защото знаят, че контрол от ВКС няма;
14
колега
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 07:02
12
0
Много колеги напускат професията на адвокат, това е изключение в Европа и в света ! В свободните държави всеки се стреми към професии на свободна дейност- адвокат, творец, архитект, лекар.-.. Тук адвокатите напускат, за да поемат другаде- държавна работа, частен бизнес, или Терманил2, може и Терминал 1. Ръководителите на съсловната организация нямат сметка от подобна тенденция, защото постъпват по-малко вноски. Но сега се наблюдава и друго- напускат качествени хора, а идват всякакви- завършили Симеоново, разни "факултети" в провинцията- те са общо 11, или други, които предварително са си наумили, че адвокатът е бенефициент на парични потоци. Значи трябва да се мисли генерално, а не да се организират сбирки.
13
**************************
|
нерегистриран
15 октомври 2019, 20:26
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12
Само едно е предизвикателството
|
нерегистриран
15 октомври 2019, 15:21
13
0
Новият Закон за адвокатурата, от който да последва свалянето от власт на т.нар. Висши изборни органи, т.е. Негенцова и с-ие.
11
предложение
|
нерегистриран
15 октомври 2019, 15:04
14
0
До коментар [#8] от " ":
Оставка!


На следващото ОСА да бъде взето решение съсловната ,казионна адвокатска организация да се самозакрие. А да-ма то общото събрание няма никакви правомощие-ще слуша доклади.
Висшият адвокатски съвет трябва да се разформирова, само харчи пари на колегите си. Разпивки, семинари, командировки в чужбина, поддържане на персонал от администратори, чиновници, секретари, писари, компютърни специалисти, организатори. Остава само кръчмари да назначат. И шофьори, и фризьори...Как може свободна професия да се администрира по един очевидно казионен, държавно привилегирован начин и това да служи за изхранване на адвокати без работа, останали без клиенти ?Вероятно тия лица получават заплати....Тоест превърнали са се чиновници в свободния свят, нещо като партийни секретари в театъра или в операта. Все едно в Светия синов да изберат партийна организация- партиен секретар, членове на партийно бюро, контролен съвет към партийната организация при Светия синод и т. н. Да се направи одит на Висшия адвокатски съвет, къде отиват парите от вноски, от отдаване под наем на имоти, как се грижи този съвет за колегите си ? Изобко какво реално са свършили ?
10
Мунчо
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 21:35
13
0
Ревизоро е един йорист, та дрънка! Купил си тапия "за право" от ЮЗУ-то, та дрънка! Позор. Въобще всички управници и всичката ни управа е вече само един позор ... понеже рибата смърди откъм главата, а ... сега да видим колко ще паднем ... на футбол. Балъков е треньор на ... балъците, а будалите ги води на заколение ... агент Буда.
9
***
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 21:30
7
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 21:12
13
0
Оставка!


На следващото ОСА да бъде взето решение съсловната ,казионна адвокатска организация да се самозакрие. А да-ма то общото събрание няма никакви правомощие-ще слуша доклади.
7
Адвокат, но не от. САК
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 19:29
14
0
Това за безплатните семинари ще го запомня. Имаше една култова песен от 80-те... Пари за нищо...
6
Адвокат САК
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 18:43
14
0
Правенето на семинари се е превърнало в отвратителен бизнес за определени хора в адвокатурата. Хайде, да речем, този е безплатен и за отчитане на дейност, но онези в хотелите и спа-центровете са с висока доходност. Какъв глупак трябва да си, за да да позволиш на колеги да те заприбяват по този начин...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно