И БХК се включи в атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев
Организацията е "дала" на ВСС отрицателното си становище за процедурата и номинацията на зам.-главния прокурор
И БХК се включи в атаката срещу кандидатурата на Иван Гешев

Адвокат Адела Качаунова, БХК

Без изненади, и Българският хелзинкски комитет (БХК) се включи в координираната атака срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От прессъобщение, разпространено до медиите, става ясно, че адвокат Адела Качаунова, директорка на Правната програма на организацията, е "дала" на Висшия съдебен съвет (ВСС) свое становище, в което е отправила и 10 въпроса до номинирания за следващ  "обвинител №1", с надеждата, че ще им бъде дадена гласност по време на насроченото за 24 октомври изслушване на Гешев.

Иначе, напълно очаквано, становището на БХК е отрицателно и относно процедурата, и относно конкретната кандидатура. Мотивите са вече добре познати от неуспелите улични протести, организирани неколкократно от близки до подсъми лица субекти, като т.нар. "гражданско сдружение" БОЕЦ, чийто лидер Георги Б. Георгиев е добре известният с близостта си до банкера-беглец Цветан Василев, както и от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов. А обструкциите са следните – "качеството на процедурата е ниско", кандидатът е само един и протестиращите не го харесват.

Силно негативно впечатление и съмнения у адвокат Качаунова се оказва, че е предизвикал и фактът, че стотици прокорори, следователи, служители на МВР и органите на съдебната власт подкрепиха номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. "Качеството на процедурата е ниско. Това е така на първо място поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно — редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пише в становището на БХК.

Десетте въпроса на организацията пък са като "извадени от флашката" на Съюза на съдиите в България, чийто председател Калин Калпакчиев съвсем наскоро се оказа в подозрително единомислие с БХК относно съдбата на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман. Въпросите са провокативни от гледна точка на това, че подсказват очакван отговор, а част от тях дори не засягат прякото управление на държавното обвинение, като вместо това се отнасят до законодателя. Най-общо БХК очаква кадровиците да попитат Иван Гешев за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата Колеви срещу България, Великова срещу България, Ленев срещу България и Димитър Митев срещу България; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци ("престъпленията от омраза").

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
бау бау
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 21:34
9
-6
До коментар [#7] от "нерегистриран":
Ехааа, булонката заговори за скимтене.... :) Тролче, изтърваш си нервите нещо, ще ти спрат паричките, стегни се!!!
давай, давай - още по-силно можеш да скимтиш и да мучиш, палячо. пък когато Гешев и Гешевци те опраскат някой ден, както само те си знаят, друга песен ще запееш. и ще се примолваш БХК и други като тях да те спасяват... и тогава се надявай да попаднеш на справедлив, а не на зависим съд.
7
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 20:56
7
-5
Ехааа, булонката заговори за скимтене.... :) Тролче, изтърваш си нервите нещо, ще ти спрат паричките, стегни се!!!
6
бау бау
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 20:48
5
-9
До коментар [#5] от "малоумник":
Точно това имах предвид!
И да скимтиш и да мучиш - все тая. Бот некъв ще си останеш. Та освен от БХК очаквайте скоро и доста други отрицателни становища. ПК на ВСС сама си обърна каруцата - връщане назад няма, пътят към МВР е широко отворен вече...
5
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 20:38
4
-5
Точно това имах предвид!
4
бау бау
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 20:37
4
-8
До коментар [#3] от "не'ква космата тролка":
Тролове!!! Нищо ново под слънцето, все едни и същи по всяка тема! Излагате се вече, а и ефектът е обратен на този, за който ви плащат!

Дали ще се разпознаеш или и за толкова не ти стига пипето, а палячо?
"В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор."

По темата - принципна и много правилна позиция на БХК. Подкрепям!
3
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 17:53
8
-8
Тролове!!! Нищо ново под слънцето, все едни и същи по всяка тема! Излагате се вече, а и ефектът е обратен на този, за който ви плащат!
2
Не искаме преразказ...
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 15:17
24
-13
Защо се страхувате да поместите цялото писмо/становище/на БХК до ВСС?
Вие "правен свят " ли сте или копие на "ПИК",което помества само това което му е изгодно.
1
бау бау
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 14:36
24
-21
Така е. Процедурата е тотално опорочена. Кандидатурата на прокурорската колегия е излъчена при пълната липса на прозрачност, а съдийската колегия реално е лишена от правото на избор и е поставена в положението на статист, който само следва да утвърди вече направеният някъде другаде, неизвестно къде, такъв. Затова само бой по ушите, докато се изправят и станат вълча порода.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно