Какви са провомощията на Кьовеши?
Лаура Кьовеши официално започва работа като Европейски главен прокурор. Усилията на румънката в борбата с корупцията й спечелиха привърженици,но и врагове ,както в родината й, така и в Европа. Тя ще заема поста в продължение на 7 години.
 
Европейската главна прокуратура е наднационална структура, чиято основна цел е да работи върху разследвания на измами с европейски средства и фондове. Става дума за щети в размер на не по-малко от 10 хиляди евро, а при случаи за укриване на ДДС - 10 млн. евро.
 
Сред останалите задължения на организацията са дела за престъпления като корупция, фалшифициране на документи и пране на пари.
 
Европейските прокурори ще имат същите правомощия като националните обвинители. Те ще могат както да завеждат свои дела, така и да изземват местни казуси. В съответната страна, обаче, като делегиран европейски прокурор ще може да работи само, ако е и действащ магистрат в същата държава.
 
Лаура Кьовеши ще има двама заместници, а всяка страна-членка, в която ще действа Европейската прокуратура, ще изпрати свой представител. Службата ще упражнява надзор върху разследванията и повдигането на обвинение пред националните съдилища.
 
Европейската главна прокуратура ще действа на територията на 22-страни членки, включително България. Споразумението за създаването й не беше подписано от Великобритания, Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия, където новата структура няма да има правомощия.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
льольо
|
нерегистриран
18 октомври 2019, 11:56
0
0
'В съответната страна, обаче, като делегиран европейски прокурор ще може да работи само, ако е и действащ магистрат в същата държава." - т.е българи ще са прокурори по дела за престъпления извършени тук? Кел файда тогава от цялата патаклама. Европейски ама дедовия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно