Близо 400 са жертвите на трафик от началото на годината
От началото на годината до септември в България са регистрирани близо 400 жертви трафик на хора. Над половината от тях са жени, принуждавани да проституират у нас и в чужбина. Страната ни се нарежда на пето място в Европейския съюз по брой жертви - преди нас са само Румъния, Унгария, Нидерландия и Полша. Тревожната статистика бе съобщена по повод Европейския ден за борба с трафика на хора.
 
Профилът на жертвата обикновено изглежда така - жена или момиче на възраст между 18 и 35 години, без житейски опит, уязвима емоционално и често претърпяла насилие. Най-използваният метод на трафикантите - привлекателен младеж спечелва доверието на непознато момиче, води го в чужбина с обещания за любов, пътешествия и охолен живот, а след това го принуждава да проституира. Най-често намират жертвите си в социалните мрежи.
 
Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора: Чрез социалните мрежи се прави първоначалното профилиране на момичето, разучават се неговите желания и мечти. Социалните мрежи също така се използват за контрол на жертвите, следи се тяхното движение
 
От началото на годината са регистрирани и 51 случая на трафик с цел продажба на новородено. Дестинацията на всички тях е Гърция, където жените са отвеждани в 9-тия месец от бременността си, раждат и прехвърлят родителските права на осиновителите.
 
Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора: Жената, която е получила обещание за щедро възнаграждение, реално става жертва на трафик, тъй като възнаграждението никога не се материализа, сумите остават за трафикантите, а щетите - за нея самата.
 
До септември близо 60 са жертвите на трафик с цел принудителен труд. Ако ви предлагат твърде голяма заплата от фирма, която не е регистрирана, а договорът не е написан на разбираем за вас език - трябва да бъдете внимателни, защото предложението може да идва от трафиканти, предупреждават от Националната комисия за борба с трафика на хора.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно