Осъдиха пакистанец на затвор заради богохулство в интернет
Пакистански съд осъди мъж на 5 години затвор и тежък физически труд за богохулна публикация във Фейсбук, съобщава АФП. Това се смята за един от първите подобни случаи, свързан с противоречиви закони за киберпрестъпността. Саджид Али беше обвинен в публикуването на богохулно и унизително съдържание в социалната мрежа през 2017 година срещу почитани ислямски фигури. Богохулството е изключително чувствителен въпрос в консервативния мюсюлмански Пакистан, където законите могат да донесат потенциална смъртна присъда за всеки, за когото се счита, че е обидил исляма. Дори недоказани обвинения могат да доведат до масово линчуване и убийства.
 
Прокурор Мунам Башир Чадри каза за АФП, че случаят на Али е първият, който се разглежда по раздел от законите за киберпрестъпността, приети през 2016 г., отнасящи се до речта на омразата.
 
Има и други случаи на наказателно преследване срещу "онлайн хули" в Пакистан, включително едно през 2017 г., в което мъж е осъден на смърт за споделяне на това, което съдът заяви, че е богохулно съдържание в социалните медии. Въпреки това, нито една от предишните присъди не е попаднала в раздела на законите за киберпрестъпността, според Чаудри.
 
Шахзад Ахмад, от групата за дигитални права "Bytes for All", каза, че също смята, че това е първият по рода си случай - но предупреди, че се разглеждат и още. Той нарече разрастването им "много тревожно". "Най-притеснителното е неправилното тълкуване и злоупотребата с този закон", каза той и добави, че се опасява, че той може да бъде използван като инструмент за по-нататъшни репресии в случаи на богохулство и на основание на реч на омраза.
 
Пакистанските власти съобщават, че са регистрирали около 500 случая, отнасящи се към законите за киберпрестъпността, откакто са влезли в сила. Критиците на законите казват, че са отворени за злоупотреби от страна на правителствените агенции, свързани с ограничаване на свободата на изразяване в страна, в която активистите отдавна предупреждават за свиващо се пространство за несъгласие.
 
През 2017 г. Върховният съд в Исламабад нареди на правителството да започне разследване за "онлайн хули", заплашвайки да забрани платформите за социални медии, които не успяват да цензурират съдържание, обиждащо исляма и неговите ценности. Пакистан блокира Фейсбук за две седмици през 2010 г. заради богохулно съдържание. Освен това блокира и Ютюб от 2012 до 2016 г. заради филм за пророка Мохамед, довел до бурни протести в мюсюлманския свят. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно