На фона на непрестанните клеветнически кампании и доноси срещу България
Как Цацаров издигна прокуратурата на международната сцена
"Тихата дипломация" на главния прокурор постигна благоприятното разрешаване на казуси като този с Желяз Андреев и отпадането на историческия европейски мониторинг над българското правосъдие
Как Цацаров издигна прокуратурата на международната сцена

Главният прокурор Сотир Цацаров на среща в Брюксел с Франс Тимерманс, първи заместник-председател в Комисията "Юнкер", отговарящ за върховенството на закона. Тимерманс остава основен заместник-председател на ЕК и през новия й мандат

Провелата се преди дни визита на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и ръководителите на специалните служби във Вашингтон, където бяха приети и от ключов съветник при Съвета по национална сигурност на американския президент, както и очакванията след броени часове Европейската комисия да обяви край на продължилия 12 години исторически мониторинг над България в областта на правосъдието и вътрешния ред, породиха множество спекулации, а дори и откровена завист. Двете събития са логичен резултат от последователните и по дипломатично дискретни усилия, които ръководителят на държавното обвинение положи през изтичащия му скоро мандат да издигне прокуратурата на международната сцена.
 
Успехът на Цацаров всъщност е двоен. Защото той съумя да активизира международните контакти на българската прокуратура на фона на непрестанните опити за дискредитиране на институцията сред множество чуждестранни партньори. Заради това, напълно естествено, авторите на клеветническите кампании и доносите срещу ръководството на прокуратурата сега всячески да се опитват да неглижират демонстрираното от Вашингтон и Брюксел доверие към българското държавно обвинение.
 
Достатъчно е да си припомним, как в продължение на три години финансираните от укриващия се фараон Цветан Василев всевъзможни сайтове за фалшиви новини и наети манипулатори твърдяха, че Цацаров ще бъде застигнат от американския закон "Магнитски". Днес обаче Цацаров и Иван Гешев провеждат работни срещи в централата на ФБР на "Пенсилвания авеню" и са приети в Белия дом.
 
А само преди четири години, в последните дни на проваления си мандат като министър на правосъдието, Христо Иванов атакува Цацаров с фабрикуването на фалшивата новина, че Брюксел искал отстраняването му. Днес, когато Европейската комисия за трета поредна година ще отбележи съществения напредък на българската прокуратура в борбата с корупцията и ще препоръча отпадането на мониторинговия механизъм, Иванов отдавна е изгубил доверието на "международните фактори". Единственото, което му остава, е да достигне до следващия си провал, при който, в услуга на локални подсъдими играчи, истерично пробва да пречи на логичния избор на следващ главен прокурор.
 
Визитата на Цацаров и Гешев в САЩ (на заместник-главния прокурор тя бе втора за настоящата година) по категоричен начин изобличи внушенията на група свързани медии и техните собственици, които от години се опитваха да припишат наличието на "руска връзка" на ръководството на родното държавно обвинение. Само защото Цацаров се срещал в Москва и в София с ръководителя на руската прокуратура Юрий Чайка, а Гешев бил в Русия за участие в конференция по въпросите на борбата тероризма. Лъжата за "руската връзка" бе опровергана още преди месец, когато под ръководството на прокуратурата бяха извършени действия срещу опитите на отделни руски граждани за вмешателство в националните интереси на страната. Наличието на диалог между държавните обвинения на София и Москва по никакъв начин не попречи на издаването на забрана за влизане в страната на двама руски граждани, за които има данни, че са съдействали в опитите на Цветан Василев да избегне правосъдието.
 
Цацаров неведнъж е демонстрирал принципност в отношенията с чуждестранни представители. И това стана особено видимо, когато преди малко повече от година у нас пристигна тогавашният главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс. По същото време американското правосъдие бе поискало от България да екстрадира младия онлайн търговец Желяз Андреев по обвинение за търговия с авиационно оборудване с Иран, с възможност за използването му и за военни цели, т.е. в нарушаване на оръжейното ембарго. Андреев не само, че остана в България, но неотдавна международното му издирване официално бе отменено, а по думите на самия младеж, това е коствало много усилия на българските власти. В случая контактната институция, която е водила преговорите, е била именно прокуратурата, защото американските разследващи бяха поискали екстрадирането на Андреев и още няколко негови колеги именно от българските държавни обвинители.
 
Много бяха спекулациите и около активните отношения между Сотир Цацаров и неговия турски колега Мехмет Акарджа, с когото имат общо четири официални срещи. При едно от посещенията си в Турция главният прокурор се видя лично и с Реджеп Ердоган. В този тип междудържавни отношения няма никаква конспирация, най-малкото, защото във времена, в които Турция се явява последната преграда пред милионите мигранти, търсещи нов живот в Европа, интересът на страната изисква българските власти да са проактивни и да имат добър диалог със съседите. Фактът, че Турция изпълнява ангажиментите си и миграционният натиск по границата с България е почти нулев, показва смисъла на тези тесни контакти.
 
А само преди дни стана ясно, че именно по предложение на турската и българската прокуратура бе учреден Работен форум на главните обвинители на Балканските държави. Защото не е нужно да си експерт по сигурността, за да си наясно, че във времена, в които престъпността и тероризмът не познават граници, добрите контакти между разследващите ги органи имат ключово значение както за установяване на престъпници и терористи, но така също и за превенцията от тях. И тъкмо защото Цацаров е наясно с това, в рамките на мандата си той обърна внимание на сътрудничеството със страни, които са особено чувствителни на тема "Сигурност", като Израел и Китай. Както и с много други, като Виетнам и ОАЕ, с които по различни причини страната ни има традиционни или новоустановени отношения. Защото понякога една, на пръв поглед, рутинна спогодба между две държави може да се окаже ключова при решаването на казуси, които често попадат в графата "консулски въпроси", а всъщност се отнасят до конкретни човешки съдби и тези на техните близки и семейства.
 
През целия си мандат на главен прокурор Сотир Цацаров не спря да сътрудничи с европейските партньори на страната и с европейските институции, които по силата на общностното право имат специфични отношения с прокуратурата. И заради това бяха напълно логични неотдавнашните визити на Цацаров и Гешев в централата на Евроджъст в Хага и посещението им в Германия. И понеже преди да бъде избран за обвинител №1 през 2012 г. Сотир Цацаров бе съдия, важно е да се отбележи разговорът му с председателя на Федералния Върховен съд на Германия Бетина Лимперг. Още повече, че тази среща със сигурност е предизвикала завист из нечии кабинети в Съдебната палата у нас.
 
А ако за някого е изненадващо, че докато бе обект на всевъзможни атаки, насочени срещу независимостта на прокуратурата, изпълнявайки основните си задължения, сред които осигуряването на възможност за професионална работа на разследващите, нейният ръководител е успял да издигне държавното обвинение и на международната сцена, то вероятно не се е запознал с професионалната биография на главния прокурор. А от нея става ясно, че още като председател на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров е бил наясно, че успешното правосъдие на 21-ви век е невъзможно без успешно международно сътрудничество.
 
Що се отнася до конкретните резултати – без да броим решенията по казуси, като този с Желяз Андреев или Гергана Червенкова, светкавичния арест на изверга Северин в Германия и връщането му у нас броени часове след жестоко убийство на Виктория в Русе, отвъд дори историческия край на мониторинга на ЕК над българското правосъдие, то има и много други примери, засягащи отделни човешки съдби, в които Цацаров е постигнал позитивни резултати с "тиха дипломация". Поради естеството на информацията, с която един главен прокурор борави, те остават между кориците на секретните папки, но признанието за държавното обвинение, постигнато в последните седем години, е нужната основа, върху която българската прокуратура стъпва със самочувствие на уважаван и равностоен партньор на международната сцена.
 
   

Президентът на "Евроджъст" Ладислав Хамран прие в централата на организацията в Хага Сотир Цацаров и Иван Гешев

   

Сотир Цацаров разговаря с Бетина Лимперг, председател на Федералния Върховен съд на Германия

   

Главните прокурори на България и Русия Сотир Цацаров и Юрий Чайка в Съдебната палата в столицата. Диалогът между тях не попречи на разследване срещу намесата на отделни руски граждани в националните интереси на България

   

При една от визитите си в Турция - Цацаров бе приет и от турския президент Реджеп Ердоган

   

Сотир Цацаров обсъди случая с Желяз Андреев с американския си колега Джеф Сешънс, който при визитата си у нас бе в качеството си на американски министър на правосъдието

   

Цацаров постигна отлични отношения с турския си колега Мехмет Акарджа, а по българската граница с Турция почти няма миграционен натиск

   

Сотир Цацаров на няколко пъти се среща и със сръбския си колега Загорка Доловац 

   

По инициатива на Турция и България, преди дни бе учреден Работен форум за главните прокурори на държавите от Балканите

   

Сотир Цацаров бе домакин на посещение на ръководството на прокуратурата на Китай

   

Иван Гешев при предишното му посещение в САЩ, където разговаря с Дейвид Боудич, зам.-директор на ФБР

   

Домакин на една от срещите с ръководствата на българските прокуратура и специални служби във Вашингтон бе Тим Морисън (на снимката между Цацаров и Гешев), член на Съвета по сигурността на Белия дом и съветник на президента Доналд Тръмп

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
RRR
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 21:42
3
-2
Прокуратурата няма нужда от подобни простотии и изцепки.Работи си нормално, само спецковцитебият тъпана на мегданаи няма резултат от тази дейност..
12
Баба Ванга
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 20:55
4
-4
С тия успехи - Външен министър, Дипломат Номер 1,но май ББ хич не го иска, а ако се навие поне посланик в Азербайджан да го прати за там ще му дръпнат ръчната спирачка от другата страна на Дондуков.Мъка, остават 2 месеца, а отчаяните глупости от четвъртък на там Кой знае на къде ще избият и до какво ще доведат!
11
Шерлок
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 19:27
2
-5
До коментар [#10] от "Малко":
Малко е подранил и пресилил неизвестният автор. Нито е отпаднал мониторинга още, нито евентуалното отпадане ще е резултат от усилията на Цацаров. Всички помним каква съпротива имаше от негова страна срещу минималните реформи, които бяха направени. А дали прокуратурата е различна от това, което беше преди 7 години и в каква насока, всеки може да види. С изключение на анонимните автори на панегириците в пеефските медии и дежурните двама "експерти" плюс Плод и зеленчука.

Най-много се издигнахме на "австралийската международна сцена".
10
Малко
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 19:23
6
-7
Малко е подранил и пресилил неизвестният автор. Нито е отпаднал мониторинга още, нито евентуалното отпадане ще е резултат от усилията на Цацаров. Всички помним каква съпротива имаше от негова страна срещу минималните реформи, които бяха направени. А дали прокуратурата е различна от това, което беше преди 7 години и в каква насока, всеки може да види. С изключение на анонимните автори на панегириците в пеефските медии и дежурните двама "експерти" плюс Плод и зеленчука.
9
Петко 2
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 18:46
3
-1
Няма ли нова творба на съдията от Благоевград?
8
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 15:53
6
-8
Ето, истерия, скимтене, миризма на копърка и буквално страници безсмислени думи! Типично за точно този трол!
7
Копърков
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 11:37
13
-10
Имах предвид трола с коментар № 1, който не си пие хапчетата редовно и оспамва с глупостите си, вследствие на халюцинациите си за някакви кученца и рибки, всички теми.
Иначе за пояснение на снимката: Сотир Цацаров - прокурор под прикритието на председател на ПОС, в компанията на Джон Байърли - посланик на САЩ в България и председателите на ВКС, ПАС и ПРС.
6
Копърков
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 11:26
17
-8
Скривай се бе, трол. Аз тука цяла седмица разправях, че Цацаров издига ПРБ на международната /хамериканската/ сцена още отпреди поне 15 години, даже в качеството си на преЦедател на ПОС, в действителност агент под прикритие на прокуратурата, за справка - осъдителните решения на ЕСПЧ във връзка с практиката на същия съд и приложението на пловдивските НК и НПК.
И снимка слагах - поне три пъти, но все ми я триеха, може би заради асоциацията с усвояването на едни грантове?!
Днес вече е виден американофил и от партийната редакцийка охотно публикуват подобни.
Айде да им допълним галерията.
П.С. И модераторчето, вместо да ми триеш коментарите, които са по темите, имайки предвид и че за публичните личности на най-високите държавни постове има много по-висок праг на допустимост на критика, включително за осмиване и окарикатуряване, отколкото за обикновените граждани, вземи да почистиш спама на трола, който не казва нищо по същество, а само разводнява дискусиите, с безсмислени подмятания към потребителите на медийната ви услуга.

5
Да беше
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 09:56
18
-11
успял и да постигне някоя сериозна осъдителна присъда, а не да се заиграва с политиците и да издига връзкари, можеше да издигне авторитета на ПРБ и на вътрешната сцена.
4
Копърков
|
нерегистриран
22 октомври 2019, 09:46
27
-10
Браво! Аз откога ви разправям, че ПРБ е най-професионалната и ефективна П, след тези на САЩ и Русия. Цацаров и Гешев са невероятен екип. Предлагам Гешев да направи Цацаров свой заместник и да продължават все така да ловят лошите Прокопита.
Гешев е хубост, Гешев е радост,
Гешев носи ни медена сладост.
Сутрин от вкъщи надъхан излиза,
лоши кметици праща в пандиза.
Обедно Вазов си Гешев чете,
привечер - Йовков. Добро е дете!
Гешев е много харесван от всички -
шофьори, чистачки, агитки и птички.
Гешев е готин и без конкуренция!
Не, наистина е без конкуренция!
Гешев лошите бие наред.
Списък си има и хич не е лек.
Намери ли Гешев свободна минута
дава кафеви blitz интервюта.
Няма за Гешев дори миг покой -
такъв е животът на всеки герой.
Гешев е лъч, гръм, провидение!
На обществото ни е отражение.
Творение наше е той, разберете.
Не ви ли харесва - не спете, а бдете!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно