Националната стратегия за детето "на трупчета"
Националната стратегия за детето няма да бъде приета, докато не се постигне консенсус между граждани и институции, заяви пред "Монитор" Сашка Велкова от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). "При нас се градят политиките, Държавната агенция за закрила на детето не е създала сама Националната стратегия за детето. Тя беше създадена с много широка подкрепа от институции, родители и граждани, имаше много мащабно проучване, проведохме много голям консултативен процес, за това какво те очакват в бъдеще да се прави за децата", коментира още Велкова.
 
В стратегията е била включена и промяна в ценза на социалните работници, тяхното профилиране, както и промяна във възнагражденията им, с цел тези служители да могат по-качествено да си вършат работата, разказа още експертът от ДАЗД. Според нея хората са неоснователно притеснени и тяхната протестна вълна е доста крайна. "Хората не си дават сметка, че стратегията е насочена предимно към децата с проблеми, тези които са в рискова ситуация. Нормално семейство с нормални възприятия, обгрижващо децата си, няма от какво да се притеснява. И не е нужно децата да имат маркови дрехи и стая със собствен санитарен възел, това са неща, които се тиражират, но не са верни", категорична е Велкова. Пред "Монитор" тя обясни още, че всеки сигнал, подаден за дете в риск, се проверява, но това в никакъв случай не води до извеждане от семейството му. А на въпрос за подходите на социалните работници, тя обясни, че има нужда да се обучават още в процесите за работа с деца и че е наложително това да се случи възможно най-скоро.
 
Междувременно в събота в 8 града се проведе протест, организиран от Национална група – родители, обединени за децата. Те са против влизащия на 1 януари 2020 година Закон за социалните услуги. Според тях той дава прекомерна власт на държавата, НПО и частни фирми, доставчици на социални услуги в семейството.
 
Родителите, обединени в социалните мрежи за протестите, свързани със закрилата на децата, вече достигат над 200 000. От своя страна преди около месец пък социалното министерство се противопостави на твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето. От МТСП посочиха тогава, че приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи. Новите законодателни текстове имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат чужди модели и идеология, става ясно още от позицията на министерството.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно