Френските власти затвориха плажове, океанът бълва наркотици
Френските власти затвориха плажовете в югозападна Франция, тъй като пакети с кокаин и други наркотици продължават да бъдат изхвърляни на брега на Атлантическия океан всеки ден. Властите твърдят, че кокаинът е изключително чист – около 83 процента и предупредиха хората, които намерят опаковките да не ги пипат, а да предупредят полицията. Това не спря някои мераклии да се опитат да се доберат до дрогата, чиято улична стойност би била в милионите евро.
 
В понеделник 17-годишен младеж бе хванат с пет килограма кокаин в Лакану, затворен плаж за сърф близо до югозападния град Бордо – той беше дошъл от Тулуза, на три часа път с кола.
 
Затворени са и половин дузина други плажове в района, като полицията спира разхождащи се в района за претърсвания. Също така се проверят автомобили, които напускат близките паркинги. По 125-километровата отсечка между Кап Ферет и Сулак сюр Мер, която включва плажа Лакану, се използва и полицейски хеликоптер.
 
Жена не забелязала знаците за затваряне на плажа в Порж в понеделник, когато служители ѝ казали да си тръгва с приятеля. "Когато се обърнахме, видяхме пакет до водата", каза тя, допълвайки, че са сигнализирали полицията, която преценила, че тежи около четири килограма, преди да запечата улова в найлонов плик. "Би било изкушаващо да го вземем, но сме честни!" тя каза пред АФП.
 
"Открихме 872 килограма", заяви в съобщение пред АФП Филип Аструк, прокурорът в западния град Рен, където служители координират издирванията. Това е рязък скок само от преди два дни, когато бяха отчетени 763 килограма.
 
Френски следователи работят с европейски колеги, както и с Агенцията за борба с наркотиците в САЩ, за да се опитат да установят защо океанът изхвърля на брега дрогата. "Има няколко хипотези, но за момента смятаме, че е вероятно те да са били изхвърлени поради механичен проблем или по време на буря", казва Aструк в изявление в неделя. Френски вестник съобщи през уикенда, че някои пакети, открити на плажа в Аркашон, югозападно от Бордо, са обозначени като "Диамант" или "Брилянт". Съобщава се, че пакетите с кокаин, маркирани със същите думи, също са били изхвърлени на брега на Флорида по време на ураган Дориан през септември.
 
Полицията иззе рекорден или повече от 140 тона кокаин в цяла Европа през 2017 г., показват най-новите данни, налични в Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании на ЕС, публикувани през юни.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно