В писмо до президента и ВСС
Камарата на следователите възрази на продължаващия политически натиск срещу избора на Иван Гешев
Езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество, смятат от съсловната организация
Камарата на следователите възрази на продължаващия политически натиск срещу избора на Иван Гешев

След като Асоциацията на прокурорите излезе с публично становище и Камарата на следователите изпрати писмо, само че адресирано до президента и Висшия съдебен съвет (ВСС), в което се противопоставя на политическото говорене и натиск срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

В писмото си от съсловната организация настояват процедурата да бъде завършена в съответствие със закона и Конституцията в обозрим срок, а кадровият орган да "отстоява независимостта на съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти".

"В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите на Република България", пишат в писмото си до президента и ВСС от Камарата на следователите.

Ето и пълния текст на писмото на Камарата на следователите в България:

Камарата на следователите в България /КСБ/, като най-голямата съсловна организация в системата на съдебната власт, чрез управителния си съвет нееднократно е изразявала становища относно процедурата по избор на главен прокурор. Считаме, че същата беше публична, прозрачна и проведена изцяло според изискванията на закона. Номинираният кандидат получи двукратно подкрепата на двадесет от членовете на Висшия съдебен съвет, в това число и на повечето от членовете на съдийската колегия. В хода на цялата процедура на всеки от членовете на съвета, както и на граждани и организации, беше предоставена възможността да изразят мнението си за кандидата за главен прокурор и неговата концепция. Именно от тази си възможност се възползваха и уважаваните от нас г-жа Дишева, г-жа Керелска и г-н Панов. Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите на Република България.

Считаме, че изместването на фокуса от професионалните качества на г-н Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор, са в нарушение на буквата и духа на закона и правилата за избор на "тримата големи" в съдебната власт. В този смисъл остро възразяваме срещу продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма, целящи да предизвикат скандал и генериране на фалшиви новини.

Призоваваме членовете на Висшия съдебен съвет да отстояват независимостта съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти !

Очакваме процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институциите и най-вече в интерес на българското общество.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
****************
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 20:20
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 15:17
8
-7
Хайде законодателят най-накрая да закрива следствието. Дори и на Тодор Живков не му хрумна да направи следователите магистрати. Да се приключва с тази тема. Закриване, а освободените следователи да не получат обезщетение-като в частния сектор те уволнят, не ти се плаща нищо. Има достатъчно работа-в софийските райони, например постоянно търсят юрисконсулти за по 800 лв заплата.
3
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 14:17
7
-3
А МВР и ДАНС кога...??
1
Асоциация и Камара
|
нерегистриран
18 ноември 2019, 12:09
10
-3
Колеги, разследвайте корупцията, стига сте писали прокламации. Има главен прокурор с още два месеца мандат, защо бързате? Ако всичко е наред в прокуратурата, с какво може да бъде дестабилизирана с това, че няма предсрочно назначен главен прокурор?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно