Сотир Цацаров е номиниран за председател на КПКОНПИ
Вторият кандидат, издигнат ден преди изтичане на официалния срок, е Симеон Найденов от "ВОЛЯ"
Сотир Цацаров е номиниран за председател на КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е предложението на ГЕРБ, Атака и "Обединени патриоти" за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви ръководителят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова в кулоарите на парламента, където преди това е бил и самият Цацаров за среща с вносителите на предложението.

"Важно е борбата с корупцията да бъде успешна.Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори", обясни Дариткова.

 "Остави институцията прокуратура авторитетна, неопетнена и подредена. Нещата в КПКОНПИ не са докрай подредени, необходим ни е такъв човек, на който да възложим това доверие. Ще спазим процедурата в съответствие със закона", посочи Явор Нотев от Атака.

"Цацаров е всичко онова, което другите не са. Той е човек, който е работил и разбира същността на длъжността, която ще заема. От такова лице има нужда комисията, която предлагаме той да поеме. Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме", каза Емил Димитров - Ревизоро от Обединени патриоти.

"Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите"заяви и бившият вътрешен министър Валентин Радев.

До изтичането на крайния срок за внасяне на номинации в сряда единствен опонент на Цацаров е Симеон Найденов от парламентарната група на "ВОЛЯ". Оттам мотивираха издигането на кандидатурата на Найденов с водене от принципа, че за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности. "Квалификацията и професионалният път на Симеон Найденов по безспорен начин доказват, че с богатия си опит и лични качества той може да допринесе за постигането на по-добри резултати при противодействието на корупцията", посочват от "ВОЛЯ".

"Посочените факти ни дават основание да считаме, че предложеният кандидат напълно отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", пише още в мотивите на предложението на "ВОЛЯ".

Припомняме, че процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ започна на 6-ти ноември тази година. В първия си работен ден след ваканцията около местните избори депутатите приеха процедурни правила за избор на председател и членове Антикорупционната комисия. Срокът за издигането на кандидат е 14 дни и зитича на 20 ноември. До избора на нов председател се стигна, след като на 31 юли бившият председател на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен като "Апартаментгейт". Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. Пламен Георгиев оглави КПКОНПИ на 8 март 2018 година след предложение на ГЕРБ и подкрепата на 148 депутати.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
31
нема такава държава
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 14:24
7
-2
Сега господин Борис играе с пешките на полето на държавата, представяйки ги за офицери, слагайки ги на ключови места в държавата. На ход са офицерите извън полето.
30
****************************************
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 12:04
4
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 11:42
11
-5
Доста странен маньовър . Вярно , че КПКОНПИ е една "малка главна прокуратура" , но за разлика от главен прокурор или шеф на Инспектората , местенцето е доста проветриво" . А падна правителството , а Цацата го засилили към Филибето . Явно Цацата влиза "в бокса" и чака нещо по-добро . Междувременно "ще се доказва" с публични акции стила на ранния Б.Б. Проблемът е , че на ранния Б.Б. му отиваше черен шлифер , а Цацата каквото и да облече - все не му отива :))))
24
Алъш-вериш
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 07:09
27
-5
Независимата прокуратура си избира необвързан с управляващите главен прокурор с помощта на същите управляващи, които номинират независимия от тях сегашен главен прокурор да бори корупцията сред тях. Вервайте им
23
До 22
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 07:06
9
-4
Не е необходима въпросителната
22
Кой?
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 05:02
24
-5
Кой предложи Цацаров?
20
До 16
|
нерегистриран
20 ноември 2019, 00:39
9
-8
Ти, да не си от Разградския вилает,бе? Да не би надеждата да умира последна? Ох, ох мечти, наште хора,къде са?! Както ги нарече един известен професор, че са отечествен фронт на ..., те си знаят кои!Та, дали не се надяваха, да е някой от т.н.първенци на наше село, селото от Лудогорската феодална крепост, а?Че, горкинките, сега, за да замажат положението, дали не пада голямо подмазване, че нали требва да ураждаме наши орааа...в Софията, ча после и на нас да ударят едно раменце...!Че, много искаме, Софиенци, да ставаме, бре!!Нищо, ча сме тотални комплексари и злобни същества от този вилает, хехе хе ..! Абе, важното е да бъдат заблудени наивниците !
16
Въпросче
|
нерегистриран
19 ноември 2019, 22:26
11
-4
К'во става, ако и след изтичане на мандата на сегашния ГП, указ няма?
Старият продължава ли да изпълнява до встъпването на новия, или си тръгва и отива в кп....
14
А под тепетата ?
|
нерегистриран
19 ноември 2019, 21:22
18
-3
Няма ли да е по-удачно да се върне във Филибето ? Човек винаги се връща към младините си рано или късно.Защо той да прави изключение.Човекът си каза във ВСС ,че е съдия по душа и стоя може би не с особено желание тези дълги 7 години главпрок.Къде го търсите сега антикорупционен инспектор? А и тази КПКОНПИ докога ще я има ?
12
куку
|
нерегистриран
19 ноември 2019, 19:43
21
-3
До сега все имах съмнения, но явно нещата са точно такива, каквито ги пошат в "жълтите" вестници.
Как бе джанъм тия жълтурници познават какво ще стане в държавата още месеци отнапред..............?
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, ще има много нужда............................!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно