Съдийската колегия предлага промени в ЗСВ:
Удължаване на мандата на съдебните заседатели за справянето с кризата в страната
Работна група от представители на ВСС и Съюза на съдебните заседатели ще мисли върху радикални промени в ЗСВ за дългосрочно решаване на проблема
Удължаване на мандата на съдебните заседатели за справянето с кризата в страната

Удължаване на мандата на съдебните заседатели, при липсата на кандидати за такива до избирането на нови иска Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за справяне с кризата, която е обхванала цялата страна.

Предложението идва по инициатива на правосъдното ведомство, което бе запознато с проблема още в началото на октомври. Тогава съдебният кадровик Боряна Димитрова алармира, че има опасност наказателните дела в страната да блокират, тъй като има сериозен дефицит на желаещи граждани да участват в прякото правораздаване. Мандатите на настоящите заседатели изтичат в началото на 2020 година, а в Общинските съвети или няма желаещи да се включат в правораздавателната дейност, или те са изключително малко.

В тази връзка Съдийската колегия поиска инициирането на спешни законодателни промени от Министерството на правосъдието, за да не изпадне в колапс системата, както и оценка на въздействието на действащия Закон за съдебната власт (ЗСВ), относно липсата на желаещи граждани да се включат в правораздаването. Оттам обаче са поискали Съдийската колегия сама да извърши този анализ, като настоящото предложение за временно справяне с проблема е: "В случай, че за съответния съд няма постъпили предложения за избиране на поне 50% от определения брой на съдебни заседатели, мандатът на избраните да се удължава до избора и встъпването на новите съдебни заседатели".

Идеята е на Правната комисия към ВСС и бе възприета единодушно от всички кадровици в Колегията. Междувременно, работна група с участието на членове на ВСС, както и на съсловната организация Съюза на съдебните заседатели ще мисли върху радикални промени в ЗСВ, както и върху въздействието на настоящата редакция на закона, за да се намери по-дългосрочно решение на проблема.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Димитър Карадимитров
|
Dimitar_Karadimitrov
04 декември 2019, 14:58
1
0
Кризата със съдебните заседатели започна през 2012 г., когато ВСС взе "мъдрото" решение да се измени заплащането на заседателите и в следващите години направиха още "мъдри" решения за изменението на Наредбата за съдебните заседатели.Резултатите от тези "мъдри" решения се появиха и ако няма промени проблемите ще станат още по големи.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно