Доналд Туск и Лех Валенса призоваха поляците да протестират срещу съдебните реформи
Бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск призова народа на Полша да протестира срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), предаде ДПА. "Никой в Европа няма да се бори повече за независимостта на съдебната система от самите поляци", изтъкна Туск пред радио Зет (Zet). Поляците имат граждански дълг да защитят правосъдната система от разрушение, допълни той.
 
И бившият президент на Полша Лех Валенса призова за масови протести, ако управляващата партия ПиС продължи със спорната си правосъдна реформа. "Унищожаването на независимата съдебна власт не може да бъде позволено по никакъв начин. Стига толкова отстъпки", каза в Туитър нобеловият лауреат и бивш лидер на движението "Солидарност".
 
Консервативната националистическа партия ПиС от години прокарва спорни промени в правосъдната система на Полша, отбелязва ДПА. Европейската комисия откри няколко процедури за нарушения заради реформите и заведе дела в Съда на ЕС.
 
В началото на декември полският Върховен съд реши, че новата дисциплинарна камара, създадена от ПиС, няма правомощията на съд. Председателят на Върховния съд призова съдиите в дисциплинарната камара да се въздържат да взимат решения.
 
В четвъртък ПиС внесе законопроект, съгласно който съдии могат да бъдат наказвани дисциплинарно, ако оспорват съдебни назначения. Текстът предвижда забрана за съдиите да се занимават с политически дейности, защото в противен случай могат да бъдат понижени или уволнени.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно