Общодържавно издирване на заподозрения за взрива в блок във Варна
Извършва се втори оглед на местопроизшествието, изяснява се и самоличността на жертвите
Общодържавно издирване на заподозрения за взрива в блок във Варна

Апартаментът в блок 302 на квартал "Владиславово" във Варна, в който е станал взривът, снимка:BulFoto

 

66-годишният Веселин Димитров, за когото се предполага, че е причинил взрива в жилищен блок във Варна, е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от прокуратурата в града. Същевременно започна втори оглед на местопроизшествието в блок 302 на квартал "Владиславово", където при палеж на 13 януари загинаха двама души, евакуирани бяха 18, а седем от живеещите, сред които и три деца, бяха приети в болница.

"Първоначалният оглед е продължил осем часа", съобщи на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Продължават активните действия по разследването, възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна. Разпитани са седем свидетели по досъдебното производство, което е образувано за престъпление по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс. Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК-експертиза. Те трябва да дадат категорични отговори  за вида и количеството на запалимото вещество, последвалия взрив, самоличността на овъглените човешки останки, намерени в двата най-пострадали апартамента.

Днес Окръжната прокуратура във Варна ще разреши достъп до входа и пострадалите жилища на представители на община Варна, които ще извършат оглед с цел оценка на надеждността на конструкцията на панелния блок.  

По време на брифинга окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви, че не се отхвърля нито една хипотеза като причина за палежа. "В един от най-пострадалите апартаменти е живеел на семейни начала с жена, настанена в кризисен център за жертви на домашно насилие, бивш служител на полицията във Варна. 66-годишният Веселин Димитров е обявен за общодържавно издирване. До момента не е открит. Не се изключва обаче един от загиналите да е самият той", отговори на въпрос окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Той огласи и издадена на 6 януари тази година заповед за незабавна защита на Варненския районен  съд на съжителката на издирвания бивш полицай. Според заповедта Веселин е трябвало да напусне съвместно обитаваното жилище на четвъртия етаж в блока, да се въздържа от домашно насилие. Със заповедта му е било забранено да приближава адреса на местоживеене на пострадалата и нейното работно място на по-малко от 200 метра.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно