Обновена  16 яну 17:05
Президентът Румен Радев на третата консултативна среща за промени в Конституцията
Само парламентът и президентът са упълномощени да инициират промени в основния закон
От Висшия адвокатски съвет искат да могат да сезират Конституционния съд при противоконституционност на закони, които засягат юридическите лица, както и с тълкувателни дела
Само парламентът и президентът са упълномощени да инициират промени в основния закон

Консултация на президента Радев с представители на Адвокатурата за промени в Конституцията; снимка: пресцентър на Президентството

В 14.00 часа президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 представители на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). Срещата се проведе в рамките на инициираните от президента консултации за промени в Конституцията.

"Знаете, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обявих за необходимост от промени в Конституцията. Заявявам много ясно, че за тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", заяви категорично президентът Радев при откриване на срещата в задочен отговор на заявката на зам.-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който миналата седмица в интервю за БНР заяви, че има постигнато съгласие с българските власти за промени на българската Конституция.

"Днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", допълни още Радев.

Президентът изтъкна заслугите на българската адвокатура за последните три десетилетия и обоснова защо нейното мнение е важно при разглеждането на тези въпроси, като посочи, че тя е натрупала солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера срещу беззаконието.

Председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Ралица Негенцова в уводните си думи към президента Румен Радев заяви, че "диалогът и сътрудничеството между отделните институции е гаранция за функциониране и на държавата, и на законността". Тя подчерта, че поради изключително чувствителната тематика за промени в Конституцията тези въпроси не следва да се разглеждат емоционално, а на експертно ниво и изключително прецизно, а на моменти дори предпазливо.

"Адвокатурата, която има особено място в Конституцията в чл. 134, е основният гарант за защита правата, свободите и интересите и на гражданите, и на юридическите лица. Считаме, че бихме били действително полезни в един такъв диалог. Господин президент, вие сте и първият държавен глава, който се възползва от правомощията, дадени в Конституцията, да може да инициира такъв дебат. Висшият адвокатски съвет ще Ви представи едно подробно становище писмено за това какви промени ние виждаме, но благодарим още веднъж за поканата и считаме, че един такъв дебат е изключително полезен", изтъкна още Негенцова.

След края на срещата във връзка с правомощията на адвокатурата съгласно чл. 134 и с последните изменения на Конституцията в чл. 150, ал. 4, с които беше дадена възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, адв. Негенцова коментира: "Адвокатурата е призвана да защитава правата, свободите и интересите не само на гражданите, а и на юридическите лица и затова считаме, че трябва да имаме в пълен обем тези правомощия както другите лица посочени в чл. 150, ал. 1 от Конституцията." В линията на исканията им за повече правомощия, тя се спира и на възможността за сезиране на КС за тълкувателни дела: "Считаме, че ние сме достатъчно близо при разглеждане на делата и че ВАдвС трябва да има правомощието и да иска тълкуване на Конституцията, защото един закон не винаги е противоконституционен, а има случаи, в които той неточно или неправилно се прилага." Същото положение се наблюдава според нея и при наличието на противоречия с международните актове. Тя съобщи, че от Адвокатурата поддържат и становището, че не само ВКС и ВАС, а и други състави на съдилищата в страната трябва да имат възможността да искат тълкуване на КРБ от КС.

Председателят на ВАдвС добави още, че са поставили въпросите свързани с главния прокурор, макар да знаят че тяхното искане за излизане на прокуратурата от съдебната власт не би могла да се осъществи на този етап, в крайна сметка считат, че надзорът за законост следва да се упражнява както за всички прокурри така и за главния. Що се отнася до наказателната отговорност на главния прокурор, от адвокатската гилдия също застават зад идеята да се осъществява от напълно независим прокурор.

Първата среща на Радев се състоя на 17 декември, като в нея участие взеха Правният съвет към президента и представители на академичната общност. "Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост", попита тогава Радев. Два дни по-късно държавният глава прие и представители на неправителствени организации и професионални организации на магистратите. Разговорите бяха инициирани след приключването на процедурата по избор на нов главен прокурор.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
до п.Скоро,
|
нерегистриран
20 януари 2020, 10:34
0
0
според преписките ни, и до сега меверето са давали и дават задължителни указания на прокурорите .какво решат ченгетата "мнението "и върви до върховниа касационен "съд",й..й ако немаш връзки изгараш,както мен.Но явно вече ще има и индивидуална жалба до Конституционен съд и тогава ще се види кой магистрат е прилагал правилно закона ,и на кой са му диктували как да реши делото.
9
|
нерегистриран
18 януари 2020, 11:42
0
0
До коментар [#8] от "нерегистриран":
Прокуратурата и следствието да напуснат съдебната система, няма да има колегии на ВСС и изобщо ВСС. С нищо не са подобрили условията на работа досега в прокуратура и следствие, едни са супер натоварени, изнемогват, други се разхождат отивайки на работа и се отърсват от домашните си задължения. Как не можахте да разберете вие от ВСС, че основното в една работа е нормалното и спокойно вършене на служебните задължения , а не наградите - ДМС, които гласувате. Много хора ще напускат и умират, поради високо натоварване, несъвместимо с човешките възможности. Променят ЗСВ за вас, а не за нас.

Скоро.
Мястото на прокуратурата е към МВР, и началниците на РПУ-тата следва да могат да дават задължителни указания на прокурорите. Както и сега става, ама да бъде записано в закона. Да се даде нормативна сила на фактическото.
Прокурорите да получат кабинети в РПУ-тата, да бъдат с полицейски униформи, и шефът на РПУ-тата да има право и да им дава полицейски задачи-например да регулират кръстовища, при необходимост.
8
|
нерегистриран
17 януари 2020, 19:25
1
-1
Прокуратурата и следствието да напуснат съдебната система, няма да има колегии на ВСС и изобщо ВСС. С нищо не са подобрили условията на работа досега в прокуратура и следствие, едни са супер натоварени, изнемогват, други се разхождат отивайки на работа и се отърсват от домашните си задължения. Как не можахте да разберете вие от ВСС, че основното в една работа е нормалното и спокойно вършене на служебните задължения , а не наградите - ДМС, които гласувате. Много хора ще напускат и умират, поради високо натоварване, несъвместимо с човешките възможности. Променят ЗСВ за вас, а не за нас.
7
политнекоректно мнение
|
нерегистриран
17 януари 2020, 07:42
1
-1
КС да бъде закрит, и ВКС да поеме правомощията на КС.
Елементарна Конституционна промяна-отменят се текстовете за КС, и тези текстове се привнасят към правомощията на ВКС.
Може да го направи и сегашното НС, въпреки,че КС ще изпищи ,чце трябва Велико такова.

Хайде помислете-какво ще се влоши, ако ВКС стане и КС. не само няма да се влоши, а и ще има подобрение-ВКС са най-добрите юристи, те не са политически назначения, а дългогодишни съдии от кариерата.

Ако ВКС стане и КС ще има и кадровия потенциал да гледа индивидуалните граждански жалби.
6
|
нерегистриран
17 януари 2020, 07:36
0
-1
Правомощието на ВАдвС да сезират КС следва да блъде отнето, защото е ненужно, изпразнено от съдържание, не се ползва, дори и първото сезиране беше години, след предоставянето на това правомощие. Гражданите са спирани, и исканията на гражданите не се приемат. За сравнение-другия посредник-.Омбудсмана сезира няколко пъти в годината, по предложение на граждании.

Гражданите нямат нужда от посредник. КС трябва да бъде с широко отворени врати да бъде сезиран. Достатъчно противоконституцинни закони има. И за сведение-КС няма да бъде претоварен-в България има МАЛЪК на брой закони-около 300 са. Но за сведение-голяма част от тези 300 действащи закони-противоречат или на Конституцията, или на международни договори, или на Европейското право-за последните два проблема има начин за защита,, но не и при противоконситуцинони закони-а почти няма закон, без проблемни текстове. Малко ни е законодателството, но за сметка на това некачествено. начин да се коригират законите е КС да може дса бъде сезиран.


А и да се подобри съставът на КС в бъдеще при ротацията, не мисля,че там са най-добрите юристи сега. В КС следва да попада елитът на правната общност, хора, на които и немските пандектисти биха завидели за дълбочината на познанията им.
5
max
|
нерегистриран
16 януари 2020, 22:05
1
-1
Радев е от друга професионална област и без компетентност де-факто е в ръцете на своите съветници, като Емилия Друмева, която е свързана с интересите за поддържане на това безправие на българските граждани. Именно от там се протака и усуква, от там продължава нахалството пак колко трябвало да се обмисля и да се предвидели нови ограничителни условия. За самият Радев, обаче, най-важно е да бъде преизбран и този дневен ред, явно, го устройва. Затова и процедурата е ориентирана към това да засили неговия публичен образ в обществото, а не да свърши нещо бързо и ефективно
4
индивидуалната жалба да се въведе немедленно
|
нерегистриран
16 януари 2020, 18:17
1
0
Президентът ,след като е наясно,че има право да внесе най-накрая текст зда изменения в Конституцията, досежно индивидуалната конституционна жалба на граждани .
Няма какво повече да се отлага. Почти 30 години чакане стигат. Колко още.
Реалистимно е измененията да бъдат гласувани преди края на май, ако бъдат внесени незабавно. Мнения, становища са изказани предостатъчно. Темата е отработена още повече от достатъчно. И конференции имаше, и обсъждания, и произнасяния на теорията има, и яснота как е в европа и тн. Просто трябва да се действа-без отлагане.
3
max
|
нерегистриран
16 януари 2020, 14:25
3
-1
Продължава встъплението към новата предизборна кампания за президентските. Разбира се, че Радев държи на началството, такава му е подготовката и не може да прогледне отвъд стените на образуваната йерархия. Също, като да покани членовете на Съвета за електронни медии, да обсъждат проблема с медийната свобода в България, при положение че самите са част от причината
2
ВАСев
|
нерегистриран
16 януари 2020, 12:58
4
-3
Президентът не се среща с редови адвокати, а с техните началници. Както едно време, когато граждани се срещаха с представители на номенклатурата, се казваше, че "ЦК на БКП е провел среща с група граждани". А в случая върховният началник се среща с група други началници. По-добре е да се допита до експерти по материята, вместо да ходят при него специалисти по бракоразводни дела или дела за това кой на кого е счупил джама, или на кого принадлежи част от някоя нива.
1
авиатор
|
нерегистриран
16 януари 2020, 09:44
0
-7
нема а ти се отвори парашутъ, кулегъ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно