Правната комисия прие на второ четене кариерните бонуси за членовете на ВСС
Отпада задължението за магистратите да декларират в коя съсловна организация участват
Правната комисия прие на второ четене кариерните бонуси за членовете на ВСС

Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене една от най-спорните промени, записана в мащабния проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) – за т.нар. "кариерни бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) след приключването на мандатите им.

Поправката предизвика полемика както в магистратските среди, така и между самите кадровици още при самото обявяване на законопроекта, но вече бе приета на първо четене в пленарна зала през миналата година. Сега промените в ЗСВ отново са на дневен ред, като най-съществените от тях минаха и на второ четене в Правната комисия.

Ако бъдат приети предложенията на вносителя – Министерството на правосъдието – то в ЗСВ вече ще се запише, че "пpи изтичaнe нa мaндaтa или пpeдcpoчнoтo мy пpeĸpaтявaнe c ocтaвĸa избopният члeн нa BCC ce възcтaнoвявa нa длъжнocттa cъдия, пpoĸypop, cлeдoвaтeл, зaeмaнa пpeди избopa, нa paвнa пo cтeпeн или c eднa cтeпeн пo-виcoĸa oт зaeмaнaтa пpeди избopa длъжнocт в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт".

А по време на обсъждането не липсваха спорове, тъй като част от присъстващите на заседанието на Правната комисия кадровици се обявиха категорично против предложените бонуси. Въпреки острите възражения, че такова кариерно "израстване" е неоправдано, народният представител от ДПС Хамид Хамид изясни – не става дума за бонуси, а за "компенсация", която ще се дава на членовете на ВСС, тъй като е нормално да изпитват притеснения да се върнат на старите си работни места заради решенията, които са взимали като кадровици.

В крайна сметка, с 12 гласа "за" срещу 6 гласа "против" Правната комисия одобри "кариерните бонуси" за членовете на ВСС.

Магистратите ще могат да се сдружават и няма да има нужда да го декларират

Друг чувствителен момент сред промените в ЗСВ беше този с правото на магистратите да участват в съсловни организации, както и задължението, което до момента фигурира в закона – да декларират това обстоятелство.

По предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов от чл. 195а от ЗСВ отпада задължението за магистратите да декларират в коя съсловна организация участват. Остава правилото, че те са длъжни да обявяват единствено членството си в тайни или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения.

Правната комисия от друга стана не прие предложенията на "АТАКА" и "Обединени патриоти", касаещи ограничаването на финансирането на съсловните организации, както и по-радикалното – пълната им забрана.

Помощните атестационни комисии

Депутатите от парламентарната Правна комисия приеха на второ четене и другото основополагащо за настоящия законопроект предложение – връщането на помощните атестационни комисии, които ad hoc да оценяват магистратите, за да се облекчи дейността на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия. Всяка отделна комисия ще се състои от трима редовни и един резервен член. Идеята е помощните комисии да дават предложения до КАК за оценки на магистратите, а тя от своя страна да предложи решение на колегията.

Промени бяха направени и по отношение на ръководството на двете КАК към Прокурорската и Съдийската колегии – те вече ще могат да бъдат оглавявани само от кадровици, но не и от редови магистрати, както беше досега.

Наред с цитираните изменения на ЗСВ бяха приети и предложенията за отпадане на ограничението ВСС да определя максимум по 10% от свободните места в органите на съдебната власт за обявяване на конкурс за първоначално назначаване; за охраната на магистратите, която вече ще се осъществява отделно за съдии, прокурори и следователи, като първите ще бъдат пазени от Главна дирекция "Охрана", а вторите от Бюрото по охрана към главния прокурор. Прие се още и ограничението членовете на ВСС да не са в родствени връзки с административни ръководители в органите на съдебната власт. Забрана обаче ще важи по колегии. Предстои обсъждането на законопроекта на второ четене в пленарна зала.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
17 януари 2020, 12:22
3
-1
Много съм доволен, че Кояджиков ще наруши спокойствието на дамското соаре във ВКС. Ха ха ха
5
|
нерегистриран
16 януари 2020, 18:12
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
|
нерегистриран
16 януари 2020, 18:07
4
-1

Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна разлика в цената на едно и също лекарство, е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Под предложението са се разписали и колегата му Данаил Кирилов, както и Хамид Хамид от ДПС.
3
**************
|
нерегистриран
16 януари 2020, 18:03
5
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
До 1
|
нерегистриран
16 януари 2020, 16:01
11
-1
Няма как да бъде казано по-точно! Трагичната "реформа", проведена от ПК, ще се помни още дълго - и от пострадалите от нея, и от останалите на работа (последните си знаят как се справят след "мъдрата" псевдореформа). Създадоха безсмислие и хаос, с които явно си "заслужиха" по-високи позиции.
Но, както пише 1, ей на, може. И това може, и още много.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно