Осъдителните присъди на върховните съдии във Великобритания - на живо в ефир
Представители на медиите приветстват нестандартната мярка на правителството, докато от адвокатските съсловия изразяват опасения, че процесите ще се превърнат в "зрителски спорт"
Осъдителните присъди на върховните съдии във Великобритания - на живо в ефир

Британски съдии, които постановяват осъдителни присъди на извършители на престъпни деяния в Англия и Уелс, като убийства, изнасилвания и други тежки престъпления с висок обществен интерес, ще започнат да се излъчват по телевизията до края на тази година, съобщават от Министерството на правосъдието на Обединеното кралство, предадоха от The Guardian.

Става въпрос за последната фаза на съдебните процеси, когато съдиите прочитат присъдите. Тя ще бъде излъчвана с цел да се даде възможност за по-добро разбиране и повече контрол на заседанията в съдебната зала. Вкарването на камерите в съдебните зали следва да бъде рутинното излъчване на производствата във Върховния съд и на някои особени дела по обжалване.

Публично разкриване по такъв начин на наказателни дела представлява една безпрецедентна, по-радикална и нестандартна иновация. Инициативата обаче предизвиква поредица от предупреждения от Адвокатския съвет, представляващ британските процесуални защитници. Те изразяват опасения, че показването дори само на част от процеса може да предизвика неоправдана критика на съдиите от обществото и да се превърне в "зрителски спорт".

Заповедта от 16 януари 2020 г. за записване и излъчване на делата на короната се внася от правителството. С нея се ще бъде разрешено заснемането на бележки от присъдите на върховните съдии по някои от най-важните дела. Обществеността ще може да гледа онлайн, но ще има 10-секундно закъснение на предаванията на живо с цел да се предотврати евентуалното създаване на смут или протести. Заснемането се ограничава до излъчване на прочитането на присъдата от съдията, както и няма да има заснемане на други участници в процеса, включително жертви, свидетели, съдебни заседатели и служители на съда.

Промяната трябва да бъде одобрена от правосъдния секретар и от върховния лорд в правосъдието на Англия и Уелс. Първите излъчвания биха могли да се случат още през месеците април или май, след като бъде прието законодателството. В действителност към този момент правосъдният секретар Робърт Бъкланд и лордът на Малдън Иън Бърнет, върховен съдия, ръководител на съдебната система и председател на съдилищата на Англия и Уелс, вече са изразили подкрепата си.

Приветствайки развитието, лорд Бърнет заявява: "Това правителство, съвместно със съдебната система, се ангажира да подобри общественото разбиране на нашата правосъдна система и разрешавайки камерите в Съда на короната ще направи точно това."  Той прогнозира, че това ще гарантира много повече прозрачнност в съдебните процеси и ще позволи на хората да видят, че правосъдието се изпълнява съгласно принципите за справедливост. "Призовах за тази промяна откакто встъпих в длъжност преди две години. Дейността на съдилищата вече се докладва от журналисти, но това дава допълнително измерение, за да може хората да видят присъдите, които съдиите дават на осъдените престъпници, и да разберат защо те тълкуват закона и дават своите указания във всеки различен случай", добавя върховният магистрат.

Законодателната инициатива е обект на широк обществен отзвук както от юристи, така и от медии. Каролайн Гудуин, председател на Асоциацията на наказателните адвокати, приветства "внимателно управляваната инициатива, която трябва да донесе по-голяма прозрачност и по-добро разбиране от страна на обществото на наказателната система". Тя обаче предупреждава, че не трябва да се правят никакви компромиси с интересите на правосъдието, примата на справедливия процес и зачитането интересите на уязвимите свидетели и на подсъдимите. Подобни въпроси, според нея, се нуждаят от изключително бдително разглеждане, ако в крайна сметка бъде предложено да се правят рутинно телевизионни излъчвания, на живо или записани, на всички процедури в Съда на короната.

От своя страна, Адвокатският съвет на Англия и Уелс изразява силни резерви. Председателят Аманда Пинто, казва: "Отвореното правосъдие дава представа за нашата правосъдна система и нашите съдилища пред обществото, много от които лично никога няма да се обърнат към съда, но които ценят справедливостта. Тази инициатива ще помогне на хората да разберат реалностите на нашата наказателноправна система. Въпреки това, като се има предвид, че само бележките на съдията ще бъдат излъчени по телевизията, обществеността може да не оцени напълно защо определена присъда е постановена, без да е видяла доказателствата, представени по време на процеса, смекчаващите фактори и друга релевантна информация. Осъждането не трябва да се превръща в зрителски спорт."

Тя счита, че е нобходимо да се обърне специално внимание върху опасността за неоправдани атаки и агресия срещу съдии, когато присъдата не е достатъчно популярна и ясна на обществеността. Подчертава, че обществени нагласи от типа "съдиите са враговете на хората", както и случаи, при които магистрати са лично нападани и независимостта им се поставя под съмнение, поради това, че си вършат работата, са напълно неприемливи.

Сред основните медийни организации, които вече дори са заснели тренировъчни пилотни карди от коронните съдилища, се вижда голям ентусиазъм. Джон Битъл, ITN, казва: "Това е знаков момент и важен ден за открито правосъдие и прозрачност на нашата правна система. За първи път обществеността ще види изображения на съдебни заседания в коронния съд по телевизионните новини". Директорът на новините и текущите въпроси в BBC Фран Унсуърт припомня, че днешното решение идва след голяма съвместна кампания на BBC, ITV и Sky. Джон Райли, ръководител на Sky News, коментира задвижването на инициативата, че "е по-нататъшна стъпка за подпомагане на обществеността да разбере ограниченията, при които работят съдиите, и сложността на много от най-големите наказателни дела."

Предвидено е, че Службата за съдилища и трибунали, структура към Министерството на правосъдието, ще запазва авторските права върху кадрите и ще има достъп до всички записи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Izy
|
нерегистриран
18 януари 2020, 02:02
1
0
Че то у нас в Бг присъдите ги издават в ефир много преди съда...
3
|
нерегистриран
17 януари 2020, 16:42
0
0
Ще се превърне в нищо повече от тел.
реалити-шоу!!! Инф. поток ни залива вече отвсякъде- само от канафките на улицата не изскачат новини, но скора и това ще стане.
2
Делян. Блеевски.
|
нерегистриран
17 януари 2020, 09:34
0
0
Ужас. Дано не стане така и с мен в Щатите:
https://www.actualno.com/crime/deloto-sreshtu-peevski-i-bnb-v-sasht-stigna-do-kluchov-moment-news_1423727.html
1
|
нерегистриран
16 януари 2020, 20:40
1
-1
А Панов и компания кога? Ще е интересно....за народа де, те професионалистите си ги знаят как „правораздават”!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно