Китайската народна република реши:
13 години затвор за бившия президент на Интерпол Мън Хунвей
Той признава, че е злоупотребил със своето положение, за да приеме 2,1 милиона долара подкупи, докато служи в различни служби, включително като заместник-министър на обществената сигурност и шеф на морската полиция на Китай
13 години затвор за бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Мън Хунвей, бивш президент на Интерпол; снимка: EPA

Китайската народна република осъди бившия президент на Интерпол Мън Хунвей на 13 години и шест месеца затвор по обвинение в приемане на подкуп от над 2 милиона долара, предават световните агенции.

66-годишният Мън, който е и бивш заместник-министър на държавната сигурност на Китай, е осъден още да плати 2 милиона юана глоба (около 260 000 евро), се казва в съобщение на Първия междинен народен съд на град Тиендзин. В изявлението на съда от 21 януари се казва, че Мън "е признал за истински всички криминални факти" и няма да обжалва решението. Той признава, че е злоупотребил със своето положение, за да приеме 14,4 милиона юана (2,1 милиона долара) подкупи, докато служи в различни служби, включително като заместник-министър на обществената сигурност и шеф на морската полиция, често в замяна на услуги и използвайки влиянието си с други длъжностни лица.

Сравнително леката присъда вероятно е резултат от това, което съдът обосновава като негово кооперативно поведение по време на процеса и готовност да признае и да прояви угризения за своите престъпления.

Мън беше избран за президент на международната полицейска организация през 2016 г., но четиригодишният му мандат беше съкратен, когато изчезна, след като пътува за Китай от Франция в края на 2018 година. Тогава той беше в неизвестност в продължение на десетина дни, след напускането си на Лион. По-късно Пекин обяви, че той се е върнал в Китай и е бил задържан в предварителния арест за подозрения в корупция.

През март 2019 г. Мън беше изключен от Китайската комунистическа партия и отстранен от всички официални постове, заемани от него. Той е поредният високопоставен китайски комунистически представител, който става жертва на антикорупционната кампания, подета в Китай от Си Цзинпин през 2013 г. В хода на кампанията досега са наказани най-малко 1,5 милиона кадри на Китайската комунистическа партия, според официални данни. Според критиците тази кампания е служила и като начин за отстраняване на политическите врагове на лидера. Въпреки това тази операция "Чисти ръце" се радва на популярност сред китайците, които са уморени от финансовите злоупотреби и корупцията.

Съпругата на Мън, както и техните две деца, получиха политическо убежище във Франция в началото на май миналата година, съобщи тогава техният адвокат. Тогава половинката на бившия шеф на Интерпол каза, че е била обект на опит за отвличане.

Грейс Мън вече води дело срещу Интерпол, като го обвинява, че не е успял да го защити от арест в Китай и така той не може да полага грижи за семейството си. Адвокатите на Мън миналата година подадоха жалба в Постоянния арбитражен съд в Хага, Нидерландия. В изявление, изпратено до Асошиейтед прес, тя казва, че Интерпол "е нарушил задълженията си към моето семейство" и "е съучастник в международно неправомерните действия на своята държава членка - Китай".

Докато е служил в Интерпол, Мън запазва поста си на заместник-министър на обществената сигурност в Китай. Като дългогодишен вицепремиер на обществената сигурност той служи за известно време при Джоу Йонканг, бившият шеф на сигурността, осъден на доживотен затвор и превърнал се в най-мощната фигура, попаднала в кампанията на Си за борба с корупцията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно