Валиумният изнасилвач по стъпките на Полфрийман – жалва се от насилие и условията в ареста
Софийски градски съд остави за постоянно в ареста нидерландеца Йохан-Фредерик Стелингверф по второто обвинение в сексуално посегателство, извършено от него в София
Валиумният изнасилвач по стъпките на Полфрийман – жалва се от насилие и условията в ареста

Йохан-Фредерик Стелингверф

38-годишният нидерландски гражданин Йохан-Фредерик Стелингверф, известен в родината си като Валиумния изнасилвач, тръгна по стъпките на друг известен чужденец, съден и осъден у нас – австралиецът Джок Полфрийман – като се оплака пред Софийски градски съд (СГС) от условията в ареста и от насилие. Полфрийман бе сред първите затворници у нас, който поведе мантрата за "лошите условия в килията" и беше последван от редица свои събратя по съдба – други затворници и арестанти – които заляха съда с оплаквания и опити да излязат на свобода с този аргумент.

Сега и нидерландецът Стелингверф, обвинен у нас за две жестоки изнасилвания, се възползва от модела "Полфрийман" в опит да се спаси от ареста. Това стана ясно по време на заседанието на Софийския градски съд (СГС) относно мярката за неотклонение на чужденеца във връзка с второто сексуално посегателство, в което той е обвинен. Нидерландецът обясни пред магистратите, че не е извършил престъпленията, в които е обвинен. Той настоя да бъде освободен под домашен арест. "Няма да избягам! Отново съм бит в ареста. Писах за помощ до посолството, служители ме посетиха, но насилието над мен продължи. Моля за домашен арест. Аз вече доказах, че спазвам задълженията си", заяви Стелингверф.

Адвокатите му пък обясниха, че е с чисто съдебно минало и постоянен адрес в столицата.

38-годишният мъж е обвинен в две изнасилвания. Първото е на унгарска гражданка на 24 октомври в София. Жената е била приведена в безпомощно състояние чрез алкохол и опиати. Второто е на 32-годишна софиянка. Това се случило на столичния булевард "Сливница" по Коледа, след употреба на сила.

По време на заседанието стана ясно, че Йохан Стелингверф е удрял една от жертвите си - унгарката Джулиана, с електрошокова палка и я поливал с узо. Двамата се запознали в Будапеща и поддържали връзка по интернет. Джулиана предупредила Йохан, че е против садистичния секс и не иска да участва в групов, пише "24 часа".

Миналата година тя дошла при нидерландеца в София, но той не се съобразил с желанията й. Според прокуратурата мъжът упоил унгарката с алкохол, а след като тя изпаднала в безпомощно състояние, Йохан Стелингверф правил секс с нея против волята й. Той ударил унгарката с юмрук в слепоочието, вследствие на което в момента тя има проблем със зрението.

Нидерландецът е в България от 3-4 години. Според защитата му той има туристическа фирма за пътешествия с мотоциклети из България и Сърбия и пътува много.

Магистратите обявиха, че Стелингверф е опасен, може да се укрие и има достатъчно доказателства срещу него. Затова го оставиха за постоянно в ареста.

Решението е окончателно и не може да се обжалва.

Припомняме, че на 4 януари състав на Софийския апелативен съд (САС) - Вера Чочкова, Иван Коев и техен колега – младши съдия измениха мярката за неотклонение на Йохан Стелингверф във връзка с изнасилването на 32-годишната софиянка. Мотивите на съда бяха, че той е с чисто съдебно минало, въпреки множеството публикации и информацията, че нидерландецът вече няколко пъти е съден за сексуални посегателства в редица европейски страни, че няма да се укрие и да извърши друго престъпление, тъй като имал постоянен адрес в столицата и регистрирана фирма на негово име.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Красьо от "Хелзинкския"
|
нерегистриран
25 януари 2020, 15:25
8
-1
Ще напиша отлична характеристика на това невинно момче, аз ги умея тия работи, едно време Партията така ни учеше, после и във Философския институт към БАН- наша, съветска организация-съм усъвършенствал този занаят. А най-добре се справям като правозащитник, още повече, че падат и финикийски знаци. Знаете, аз съм диалектик- материалист ,а материалистите смятат, че няма по-материално нещо от парите.
2
Калин Калпакчиев
|
нерегистриран
24 януари 2020, 22:39
11
-1
Насреща съм!
1
К. Кънев
|
нерегистриран
24 януари 2020, 09:21
14
-1
Калине, момчето е добро. Ще му напиша характеристика. Дай да измислим нещо...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно