Обновена  29 яну 10:33
Прокуратурата преустановява контактите си с президентството
Мотивите за решението на Иван Гешев са свързани с питането до Конституционния съд за имунитета на държавния глава и за да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията
Прокуратурата преустановява контактите си с президентството

Прокуратурата преустановява контактите си с президентството, извън официалната писмена кореспонденция, до произнасянето на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на държавния глава, съобщиха от държавното обвинение.

"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България", се казва в съобщението на прокуратурата.

Като мотив за решението на Гешев се посочва "необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Както "Правен свят" писа, в понеделник главният прокурор поиска задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, който касае пределите на имунитета на държавния глава. Гешев попита конституционните съдии каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на конституцията", заложени в основния закон.

По-късно, във вторник, стана ясно, че питането на главния прокурор е продиктувано от конкретно разследване срещу група лица, по което са получени данни за съпричастност на държавния глава Румен Радев към извършване на престъпление. От държавното обвинение разпространиха и записи от прилагани СРС спрямо командира на ВВС Цанко Стойков, в които се чува и втори мъжки глас, за който се предполага, че е на президента. От аудио файловете става ясно, че Стайков и мъжът разговарят за проверка на Антикорупционната комисия срещу съпругата на президента Десислава Радева и обсъждат какви документи да бъдат предоставени и кои не на КПКОНПИ. По тази причина наблюдаващите прокурори по досъдебното производство са преценили, че с голяма степен на вероятност президентът може да е бил съпричастен към извършване на престъпление, поради което и разследването е спряно, заради имунитета, с който той се ползва.

Бойко Борисов: Не се месим в отношенията прокуратура – президентство

 

Премиерът Бойко Борисов забрани на министрите от кабинета да взимат участие в отношенията прокуратура – президентство, след като преди ден държавното обвинение оповести публично детайли, свързани с досъдебното производство, станало причина главният прокурор Иван Гешев да попита Конституционния съд за пределите на имунитета на държавния глава. Коментарът на министър-председателя дойде в началото на редовното правителствено заседание.

 

„В конфликта между други институции ви забранявам да се месите и коментирате – това не е наша работа. Имате си дружи ежедневни и много важни задачи“, заяви Борисов.

 

Премиерът коментира, че единственото, на което е отговорил на президента Радев е след коментарът на на държавния глава, че министър-председателят не е присъствал на консултациите за изборния процес.

 

„Не бях поканен, бяха поканили Томислав Дончев. Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите без да ме уведомява мен – за мен това е тенденциозно и не е правилно. Няма случай, в който Радев да ми е поискал министри и аз да съм отказал. Но да не ме каниш, да се опитваш да ми дърпаш хората и да казваш, че Борисов не е отишъл. По другите теми не участваме и не взимаме отношение. Не е наша работа. Като ви питат, това отговаряте. Реагираме само когато сме нападнати с лъжа ние. И аз го направих“, уточни още премиерът Борисов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
|
нерегистриран
29 януари 2020, 14:17
30
-1
Такова нещо като преустановяване на контакти/отношения между държавни органи в една една държава не съществува.Прокуратурата не е в друга галактика.Остава война да обявят и да почнат да делят работещите във вражеското ведомство на военни и цивилни.А иначе контактите между прокуратурата и президенството все са си официални, „регламентирани”, както се казва:), може да има неформални.
За джедаите е ценен съвета на учителя Йода„Джедаят използва Силата за знание и отбрана, не за атака:)”
8
Кой
|
нерегистриран
29 януари 2020, 13:22
37
-4
Господин Гешев явно ще се наложи да си подаде оставката, за да не му я искат официално. Пълна излагация.
6
??
|
нерегистриран
29 януари 2020, 11:55
42
-1
Че какви други контакти има прокуратурата с президентството, освен официалната кореспонденция, че да ги преустановява? Събират се на кафе да си бъбрят или що?
5
|
нерегистриран
29 януари 2020, 11:54
47
0
Аз си мисля пък, че ще бъде много по- добър ход ПРБ да преустанови окончателно контактите си със Съдебната власт на РБ. Ще е полезно и за нас- да не ни забърква в подобни простотии.
3
?
|
нерегистриран
29 януари 2020, 11:15
46
-3
Сега най-важният въпрос, който търси отговор, е - има ли правомощия главният прокурор да разпалва открита война между институциите? Независима и равноотдалечена ли е от останалите две власти прокуратурата, ако тя атакува държавния глава в момент, в който той упражнява конституционните си правомощия да инициира промени в Конституцията и то по препоръка на Венецианската комисия? Коя власт обслужва главният прокурор и защо? Гешев дължи отговори преди тотално да е сринал прокуратурата.
2
RRR
|
нерегистриран
29 януари 2020, 10:33
26
-1
А, сега има стриктно разделение, а до преди дни май нямаше.
1
Добър пример
|
нерегистриран
29 януари 2020, 10:31
43
-2
Да се чуди човек, МАФИЯ ли е формата на държавно устройство или АНАРХИЯ. За има няма няколко години усилена работа се достигна до резултата длъжността прокурор да стане олицетворение на помиярщината. Нормално, на фона на тоновете неустановен боклук навсякъде.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно