Даниела Гюрова пое втори мандат начело на Районна прокуратура – Дупница
Опонентът й Ивайло Иванов не получи нито един глас в своя подкрепа
Даниела Гюрова пое втори мандат начело на Районна прокуратура – Дупница

Районна прокуратура - Дупница

Даниела  Гюрова – изпълняващ функциите районен прокурор Дупница – поема втори мандат начело на обвинението, реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Опонентът й Ивайло Иванов, който е редови прокурор в Районна прокуратура – Дупница, не получи нито един глас в своя подкрепа.

В рамките на изслушването пред кадровиците, Гюрова се представи първа, като посочи, че осъзнава отговорността, която постът, за който кандидатства, изисква.

"Години наред РП-Дупница изпитваше затруднения с работните помещения, но към настоящия момент такива вече са осигурени", каза кандидатът и допълни, че кадровата обезпеченост на обвинението е много добра и откъм магистрати, и откъм служители.

Тя допълни, че в предходния й мандат е била ангажирана максимално с прокурорската дейност, при натовареност над нормалната за тази длъжност, включително с дежурства.

Прокурор Гюрова посочи, че не са налице забавяния на производствата извън разумния срок, но проблем и в РП-Дупница, както и в цялата страна, има с изготвянето на експертизи, поради огромната ангажираност на специалистите, а междувременно – малкият им брой. Относно поддържането на равномерна натовареност на прокурорите, кандидатът посочи, че планира да продължи досегашната практика за шестмесечен мониторинг на делата. Проблемите в работата на обвинението пък се решавали с регулярни събрания, на които са обсъждани мерките за решаването им.

Ивайло Иванов представи кандидатурата си втори. "През годините, в които съм прокурор в Дупница едва ли е имало период, в който съм работил в по-конфортна и колегиална среда. Това обаче не се оказа достатъчно, защото натрупаните проблеми от организационен характер се отразиха. Всеки иска да бъде ръководен компетенто и отговорно", посочи вторият кандидат.

"В РП-Дупница се наблюдава една изключителна дебалансираност на работата на прокурорите. Действително, създадени са групи за случайно разпределение на делата, само че те са създадени по начин, който не гарантира равномерност на преписките и делата", изтъкна още прокурор Иванов. По думите му проблем има и с разпределението на делата според фактическата и правната им сложност, както и в равномерността на дежурствата. Вторият кандидат опроверга и думите на прокурор Гюрова, че работи при висока натовареност, като изтъкна, че е точно обратното – тя работи при натовареност от 30%.

Оказа се, че становището на втория кандидат относно цялостната организация на работата в РП-Дупница е коренно противоположно на това на досегашния административен ръководител и кандидат за втори мандат, представила се преди него.

Главният прокурор зададе първи въпрос на прокурор Иванов, като го попита кои ще са приоритетите му, както и как смята да взаимодейства с останалите органи на властта, ако Колегията му гласува доверие. "Смятам да правя ежемесечни срещи с разследващи полицаи, не на 6 месеца, да следя стриктно за елеминиране на фиктивната натовареност, чрез регулярни срещи с колеги, както и бих подобрил начина, по който функционира администрацията. Бих поставил на ново ниво подбора на кадровия ресурс на служителите. Аз нямам проблем с общуването си с другите органи на властта. В перфектни отношения съм с колеги от полицията", отговори кандидатът.

В дебата по кандидатурите на двамата прокурори, главният прокурор Иван Гешев посочи, че не одобрява стратегията за управление на прокурор Иванов, като определи част от идеите му като "популистки". "Съгласен съм донякъде с тезите на колегата, но е факт, че РП-Дупница има изключително добри резултати под ръководството на г-жа Гюрова. Когато едно нещо работи и то добре – няма смисъл да се внасят промени. С цялото ми уважение към колегата Иванов, за мен правилният кандидат, за който ще гласувам е колегата Гюрова", каза Гешев. Даниела Машева и Гергана Мутафова също се присъединиха към това становище.

Накрая, резултатът показа, че всички членове на Прокурорската колегия одобряват кандидатурата на прокурор Гюрова, за сметка на тази на опонента й. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно