Божков раздавал по 10 000 лв. дневно на служител в Комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкуренти
Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор
Божков раздавал по 10 000 лв. дневно на служител в Комисията по хазарта, за да отнема лицензи на конкуренти

Бизнесменът Васил Божков

Васил Божков е предлагал подкуп всеки ден в размер на 10 000 лв. на длъжностно лице от Комисията по хазарта, за да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. Липсва и сума от над половин милиард лева в държавния бюджет. Това съобщи по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

За тези данни са уведомени Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), НАП и министърът на финансите. "Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

"Събрани са множество доказателства, които към настоящия момент се анализират и предстои да се установи съпричастността на всичките задържани 19 длъжностни лица", обясни Милева и допълни, че са повдигнати обвинения на 5 лица, като четири от тях са извън пределите на Република България. Един от арестуваните, на когото са повдигнати обвинения, е бившият председател на Държавната Комисия по хазарта Огнемир Митев.

"Разпитани са голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Предприети са действия по повдигане на обвинения на всички, които са участвали в групата, ръководена от Божков", добави Милева.

 "Това е най-мащабната операция, която сме провеждали към момента", заяви и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който също присъства на брифинга.

"Извършени са множество издирвателни действия на територията на цялата страна. Те продължават и в момента", обяви Младенов и съобщи, че заради иззетите културно-исторически ценности, притежание на Божков, е било нужно съдействие от експерти от Министерство на културата.  

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов разкри също така, че се работи и по линия на установяване дали са реални всички печеливши и печалби, тъй като има съмнения в тази посока. По думите на прокурора, хората, които са печелили големи награди от лотариите, реално не са съществували. "Капиталът на дружествата, с които оперират двете лотарии, също е бил недостатъчен за изплащането на печалбите", каза още той и допълни, че претърсвания и изземания наистина са направени в дома на съпругата на Божков - Елена Динева.

"Няма да остане ненаказан виновен независимо дали е министър, олигарх", каза накрая Сийка Милева, като уточни, че към момента не е известно местонахождението на Васил Божков, както и на неговите бизнес партньори, които също се издирват.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
?
|
нерегистриран
31 януари 2020, 08:09
6
-3
Раздавал, Давал, Предлагал - различни неща, но не всеки притежава елементарни правни познания. Даже и такова нещо като раздаване на подкуп в НК няма.
4
2
|
нерегистриран
30 януари 2020, 20:37
7
0
Има-ако тоя, на когото е давал, е взимал...
3
Сватев
|
нерегистриран
30 януари 2020, 19:51
11
-1
А сватът направо харизвал общинско имущество. Доста хора забогатяха от това, "купиха" общински имоти на "държавни" цени-като за "наши хора"- а после ги ползваха на пазарен принцип. Само от наеми станаха милионери.
2
Предлагалал
|
нерегистриран
30 януари 2020, 19:38
9
-3
Или давал, щото има разлика!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно