Обновена  30 яну 18:39
Иван Гешев сезира правосъдния министър Данаил Кирилов за несъответсвия в ЗИНЗС с ЕКПЧОС:
Ограничението за освобождаване на затворници и арестанти единствено в работни дни нарушава правото им на свобода и сигурност
Заместниците на главния прокурор Иван Гешев – Красимира Филипова и Десислава Пиронева, встъпиха в длъжност
Ограничението за освобождаване на затворници и арестанти единствено в работни дни нарушава правото им на свобода и сигурност

Десислава Пиронева, главният прокурор Иван Гешев и Красимира Филипова, снимки:ПРБ

Ограничението за освобождаване на затворници и арестанти единствено в работни дни нарушава правото им на свобода и сигурност по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС). Това е констатирал главният прокурор Иван Гешев.

Той е сезирал министъра на правосъдието Данаил Кирилов с оглед констатирано несъответствие на разпоредбата на чл. 180, ал. 2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража  (ЗИНЗС) със стандартите на чл. 5 от ЕКПЧОС и свързаната с приложенията му практика на Европейския съд по правата на човека, съобщиха от държавното обвинение.

В закона е предвидено освобождаването на задържани лица да става в първия работен ден в случаите, когато в местата за лишаване от свобода са получени в извън работно време укази за помилване, определения на съда за условно предсрочно освобождаване, както и актове за освобождаване от местата за лишаване от свобода по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Докато чл. 5 от ЕКПЧОС казва, че:

Всеки има право на свобода и сигурност. Никой не може да бъде лишен от свобода освен в следните случаи и само в съответствие с процедури, предвидени от закона:

а) законно лишаване от свобода на лице по силата на постановена от компетентен съд присъда;

b) законен арест или лишаване от свобода на лице за неизпълнение на законно съдебно решение или с цел осигуряване на изпълнението на задължение, предписано от закона;

с) законен арест или лишаване от свобода на лице с цел да се осигури явяването му пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление;

d) лишаване от свобода на непълнолетно лице на основата на законно решение, за да се осигури надзор с възпитателна цел, или законно лишаване от свобода на такова лице с цел да се осигури неговото явяване пред предвидената в закона институция;

е) законно лишаване от свобода на лице с цел да се предотврати разпространението на инфекциозни болести, както и на душевноболни лица, алкохолици, наркомани или скитници;

f) законен арест или лишаване от свобода на лице с цел да се предотврати незаконното му влизане в страната или на лице, против което се предприемат действия за неговото депортиране или екстрадиция.

2. На всяко арестувано лице трябва незабавно да бъдат съобщени на разбираем за него език основанията за арестуването му и всички обвинения, които му се предявяват.

3. Всяко лице, арестувано или лишено от свобода в съответствие с разпоредбите на т. 1 (с) на този член, трябва своевременно да бъде изправено пред съдия или пред длъжностно лице, упълномощено от закона да изпълнява съдебни функции, и има право на гледане на неговото дело в разумен срок или на освобождаване преди гледането на неговото дело в съда. Освобождаването може да бъде обусловено от даването на гаранции за явяване в съда.

4. Всяко арестувано или лишено от свобода лице има право да обжалва законността на неговото задържане в съда, който е задължен в кратък срок да се произнесе; в случай, че задържането е неправомерно, съдът е длъжен да нареди незабавното освобождаване на задържаното лице.

5. Всяко лице, арестувано или лишено от свобода в нарушение на изискванията на този член, се ползва с осигурено от правните процедури право на обезщетение.

Предложението на главния прокурор до министъра на правосъдието цели  да преодолее прилагането на нормата на чл. 180, ал. 2 от ЗИНЗС в нарушение на стандартите на ЕКПЧОС, уточняват от прокуратурата.

Новите заместници

Междувременно, заместниците на главния прокурор Иван Гешев – Красимира Филипова и Десислава Пиронева, встъпиха в длъжност.

Те бяха назначени от Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 22 януари 2020 г. по предложение на Гешев.

Красимира Филипова вече работи като зам.-главен прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП), а Десислава Пиронева - при Върховна административна прокуратура (ВАП). Последният член на ръководния екип на Иван Гешев, който все още не изпълнява функциите си, е бившият кадровик Пламена Цветанова. Миналата седмица тя бе освободена от поста си във ВСС, а тази сряда бе назначена от Прокурорската колегия. Очаква се да встъпи в длъжност.

Главният прокурор Иван Гешев и Красимира Филипова

Главният прокурор Иван Гешев и Десислава Пиронева

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
RRR
|
нерегистриран
31 януари 2020, 14:05
3
0
Срамотни неща станаха.
4
************************
|
нерегистриран
31 януари 2020, 10:54
12
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
Левия и десния фланг
|
нерегистриран
31 януари 2020, 09:38
4
-1
Са като от филм за концлагер. Жертвата и палача.
1
Прокуратурата
|
нерегистриран
31 януари 2020, 07:14
8
-3
Даже и на снимки не са ви учили как да застанете.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно