Бизнесът иска нов праг за регистрация по ДДС

Да се вдигне прагът за регистрация по ДДС. За това настояват от Сдружението на заведенията в официално писмо до финансовия министър Владислав Горанов. В момента регистрацията е задължителна за компании с оборот над 50 000 лв. през последната година, реализиран на територията на България или в страна от ЕС. Ако искането на организацията се приеме това автоматично ще означава, че за хиляди малки и микро компании ще отпадне нуждата от регистрация.

Още пет искания поставят в документа от Сдружението. Те настояват ДДС за ресторантьорския бранш да бъде намален, но вместо до пет на сто, за колкото скандираха само преди седмица, те вече посочват ставка от 9%, колкото в момента се дължи за реализирани хотелски пакетни услуги. Отделно от това собствениците и работещите в ресторанти и кафенета предлагат да бъде намален и данъка добавена стойност за храните, като по тази точка обаче не посочват до каква стойност.

След исканията на бизнеса е още да бъдат приети всички възражения на фирмите, които са направени и внесени официално за промяна на текстовете на наредба Н-18 за връзка на данъчните с фискалните устройства и внедряване на софтуер за управление на продажби.

От бизнеса предлагат още да започнат консултации за бъдещо въвеждане на патентен данък не само за ресторантьорския бранш, но и за всички микро и малки компании.

Последното искане на Сдружението е "произволът на данъчните и другите проверяващи органи да бъде рязко ограничен" законови, тъй като пречел на работата им.

В писмото си до министър Горанов те припомнят, че в следващите три месеца трябва да бъдат проведени консултации с фирмите за промяна на наредбата Н – 18 и намекват, че ако това не се случи отново предстоят протести.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно