ВСС одобри идеята правителството и всички министри да могат да искат тълкуване от ВКС и ВАС
Кадровиците нямат забележки по последните предложени изменения в Закона за административните нарушения и наказания
ВСС одобри идеята правителството и всички министри да могат да искат тълкуване от ВКС и ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри идеята на кабинета на външния министър Екатерина Захариева, в качеството й на вицепремиер по правосъдната реформа, Министерският съвет и всички министри да могат да искат тълкуване на закона във връзка с противоречива практика от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Предложението за изменение на Закона за съдебната власт в тази посока фигурира в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

В по-общ план предложението е Министерския съвет, всички министри и колективните органи на власт, когато имат правомощия по прилагане на съответния закон, да могат да се обръщат към двете върховни съдилища с искане за приемане на тълкувателни решения. В този смисъл и самият ВСС ще може да иска такива тълкувания, ако промените бъдат приети, тъй като спада в категорията "колективен орган".

Отделно, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри без особени забележки цялостния проект за изменение и допълнение на ЗАНН. Както "Правен свят" писа, с него се предлага въвеждането на възможността гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции, да могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване.

Въвежда се и т.нар. споразумение, което ще позволи приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове. Наказващият орган е длъжен да разясни на лицето за правните възможности и последици от споразумението. То се съставя в писмена форма между страните и се издава вместо наказателно постановление. При сключването му е предвидено намаляване на размера на глобата или имуществената санкция - в размер на 70% от минимума, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум – по договаряне между страните, но не повече от 70% от половината от максимума.

Регламентира се и задължението на наказващия орган да изложи мотиви по отношение на вида и размера на наложената административна санкция, при противоречива или неправилна практика по приложението на закона ще се приема тълкувателно постановление от двете върховни съдилища.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно