Работната група във ВСС за заплатите в съдебната система чака съдействие от изпълнителната власт
Заседанията на групата все още не са насрочени, тъй като тя реално не е сформирана, като се очаква работата й да продължи повече от половин година
Работната група във ВСС за заплатите в съдебната система чака съдействие от изпълнителната власт

Работната група във Висшия съдебен съвет (ВСС), която трябва да се заеме с изграждането на нов механизъм за изчисляване на възнагражденията на всички съдии, прокурори, следователи и служители в съдебната система, чака отговор от изпълнителната власт дали ще й бъде оказано съдействие, научи "Правен свят".

От кадровия орган вече са изпратили писма до Министерствата на финансите и на труда и социалната политика с молба техни представители да окажат помощ при изчисленията и обособяването на самия механизъм. Отговор от двете ведомства не е получен, поради което групата все още не е официално сформирана. Към момента не е ясно и кога точно тя ще започне да работи, но от ВСС уточниха за "Правен свят", че дейността й ще се простре в рамките на повече от половин година. Краен срок за изготвяне на новия механизъм за изчисляване на заплатите в съдебната система също не е поставян.

Целта на работната група, в която влизат Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, Пламен Найденов и Севдалин Мавров, е да се свие "ножицата" във възнагражденията.

Моделите, които ще бъдат обсъждани в рамките на заседанията на работната група, все още не са ясни. Те могат да варират от увеличение на основното трудово възнаграждения с конкретна сума, според нивата, през увеличаване единствено на парите за рангове, до смесен подход – вдигане на основната заплата, плюс допълнителни пари за ранг.

За последно възнагражденията в съдебната система бяха увеличени в края на януари т.г. с 10% за всички в системата – магистрати и служители, по 100 лв. на върховно ниво и по 50 лв. за ранг на всички съдии, прокурори и следователи. Този механизъм обаче предизвика недоволство у част от заетите в системата, като основните аргументи бяха, че моделът води до несправедливо голяма разлика в заплатите на отделните магистрати.

Единственият, който до момента е дал своето категорично становище по темата, е главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че подкрепя идеята за различно заплащане на магистратите, за да се свие огромната разлика в заплащането между нивата, но подчерта, че трябва да е разумна, за да се постигне желаният баланс. "А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането", коментира Гешев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
39
|
нерегистриран
26 февруари 2020, 17:01
6
0
Въпросът за заплатите е важен, така е!Важен е обаче и въпросът за неравномерната натовареност на магистратите! Искрено се надявам този проблем да бъде решен, ако трябва с нова система за разпределение на дела! Това, което е сега/доколкото зная сегашната система е творение на един виден активист на ССБ в предишния ВСС и на някои други/!Затова споделих и поста, посочен по-долу, защото това наистина е проблем в съдебната система!

"Явно и при прокурорите има проблем с неравномерната натовареност, както при съдиите!Особено този проблем е явен при по-малките съдилища, където т.н.система за случайно/колко е случайно ..е др.въпрос/разпределение като набележи един и същи съдия, го върти като космонавт на катапулт!Не стига, това, ами и все случайно му разпределя сложни дела!?Накрая, според т.н.статистика излиза, че този, който е най-натоварен е на равно с колегите си, които са на активна почивка на работното си място/по цял ден някой си върши личната работа, даже си поспива на обяд в къщи, че е много уморен, друг ходи на фитнес ..и.н./по БРОЙ ДЕЛА, забележете!? Значи, някой има примерно по 10 НОХД общ характер, а друг 10 ЧНД, разпити, даване разр.за СРС или споразумения или съкратено и т.н., и това означавало, че са еднакво натоварени според статистиката, че даже, този, който има и процент за ръковод.пост накрая излиза, че той най-много е работил, а този дето буха НОХД, робът на труда, той все е виновен за нещо!Кога най-после ВСС ще вземе мерки за коригиране на тази скапана система, както да бъдат пресечени мераците на разпределящите началници да я манипулират, както на тях им кефне и винаги те са най-облекчени, а едни и същи са натоварени до изнемогване!?И защо са толкова нагли и безпардонни към колегите си, които третират като безплатни роби без право на глас!"
38
До 30
|
нерегистриран
25 февруари 2020, 20:05
8
0
Да не би да имаш предвид някой съд в Североизточна България?Да речем, например, съд в район, близо до областите -Търговище, Шумен и Русе?Чувал съм, че там, май имало много интересно работи, не само за някои от администрацията?Ама, на кой му пука?Ако на някой му пукаше, нямаше някои другари шефове, да си мислят че са недосегаеми и със зъби, и нокти да се докопват до власт!И пак, и пак...
37
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 22:21
6
0
Само не разбирам защо се обръщате към Магдалинчев. Мислите ли че ми дреме за нас. Проблема всички го знаем и пишете за него- безумно раздутата администрация. Самия факт, че тези сладури, чакат някакво си съдействие от някакви си експерти от странична власт е показателен за какво става дума
36
ДО ВСС
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 20:51
6
0
Преди 20 години когато се създаваше Апелативния съд работихме 10 служителя специализирана и обща администрация, днес сме 30 души с много по- малко работа.Половината работят със съдиите, другата половина са обща админисрация.
35
До комисията
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 19:59
5
0
Докато чака помощ, тази група да вземе да си помисли за най-належащите мерки:
Съкращаване на раздутата ОБЩА АДМИНИСТРАЦИЯ, обединяване на задълженията на разните там ФИНАНСОВИ специалисти, че не са само Съд.администратори излишни. Да се понапъне тази работна група да измери натовареността на Общата администрация и няма да има нужда от допълнителна помощ /пари/ от Държавата.
34
нерегистриран
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 19:19
6
0
Всичко това е БЕЗУМНО. Как работна група ще чака съдействие от изпълнителната власт. Как ще се определя и дава предложение когато не са в системата, не се знае какъв е принципът и начинът на работа. Стига с парашутни предложения. Има начин прост, пуска се анкета обобщава се и се прави най доброто. Добра практика на времето беше когато всички кадри били служители, съдий, прокурори и други правосъдни министри тръгнаха от долу на системата на горе. Във времето 20-30 години преди имаше още по-вече дела от сега с по малко персонал, а НЕ КАТО СЕГА РАЗДУТИ ЩАТОВЕ И ЗАПЛАТАДЖИЙ. Мислете разумно, ако можете.
33
До г-н Магдалинчев
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 15:44
12
-2
Защо съдебните администратори са най облагодетелствани финансово в администрацията на съдебната система? Няма ли медии който да направят проверки за конкурсите им ? Как са избирани и назначавани, кой стои зад гърба им ?В системета на всички нива се знае кой на кого е човек За каква реформа се говори в съдебната система след като всички конкурси в администрацията са за парлама. Винаги предварително се знае избрания човек.Тъжно е за останалите участници в конкурсите които не подозират , че един от тях вече е предварително избран. Защо ВСС е решил, че заплатата на съдебния администратор независимо , че няма юридическо образование трябва да е вързана към тази на магистрата от съответното ниво ?
32
ДО ВСС
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 14:21
19
-2
Господа от ВСС отговорете:Как така администраторка на 28 души получава 4000лв заплата, а районен съдия 2500лв.До 2-3 години тази администраторка при увеличение от 10% ще получава над 5000лв заплата. Колкото е по- висока базата ,толкова и увеличението е по- голямо.Това нормално ли е според Вас?
31
МУНЧО
|
нерегистриран
24 февруари 2020, 14:19
15
-3
Задължително трябва да се увеличи заплатата на деловодители ,секретари и архивари.Всичко друго е клати крачета,включително на съдебните администратори, които непрекъснато си прехвърлят задълженията а пък взимат неимоверно много пари.ДОКОГА.
30
От системата
|
нерегистриран
23 февруари 2020, 18:38
20
-3
Срам,но и позор са тези съдебни администратори, позор за ВСС най-вече, защото всички знаят за измислените им задължения,но не им пука. По правило са приближени на адм.ръководители и още нещо си и всяват ред /раздори/. Но стане ли дума за тях - веднага ни наричат ЗАВИСТНИЦИ, ЗЛОБАРИ....Те са недосегаеми, както впрочем и някои пенсионери, които работят" по 1,2,3 години, за разлика от други, които ги освобождават на секундата. Няма справедливост за нищо и никого
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно