След блестящо представяне на отбора на състезанието по международна търговска медиация
Юридическият факултет на Софийския университет е сред най-добрите в света по търговска медиация
Българският отбор се класира сред осемте най-добри, като остави зад себе си в класирането участници от страни като Франция, Австралия, САЩ и Великобритания
Юридическият факултет на Софийския университет е сред най-добрите в света по търговска медиация

Студентите от Правния факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се класираха сред осемте най-добри отбора на състезанието по международна търговска медиация, организирано от Международната търговска палата (ICC) през изминалата седмица в Париж (06.02 – 12.02.2020). Чрез силните си игри младите юристи успяха да подобрят предишния рекорд за най-добро българско представяне – 22-ро място завоювано през 2015 година. Българският отбор остави зад себе си в класирането участници от страни като Франция, Австралия, САЩ и Великобритания, където медиацията е силно застъпена. Голямата награда спечели Окландският университет от Нова Зеландия. Участие взеха отбори от 66 различни университета.

Българският отбор изяви задоволство от подобряване на представянето си спрямо това и на подобно събитие във Виена. "Бяхме по-подготвени, по-мотивирани и по-умели в контролирането на дискусията", коментира Йоана Вълова. Николай Ангелов насочи вниманието си към широкия спектър търговски спорове, с които са се сблъскали състезателите – "От международни енергийни спорове до преговори между бизнеси, представящи новите C2C тенденции срещу установените B2C модели. Има по нещо за всеки". Дискусията приключи с коментар на Светлин Берков относно добрите впечатления оставени от мащаба, амбициозността и организацията на събитието. Съставът на българския отбор беше допълнен от Георги Еленков, Ина Петкова и Християна Георгиева. Друг български участник в състезанието беше Калина-Мария Андонова, която представяше Виенския университет. Родни представители имаше и сред съдиите – Дима Александрова.

Отборът на ЮФ към СУ "Св. Климент Охридски", представил университета на тазгодишното състезание; снимка: сайтът на ЮФ към СУ

Състезанието е най-голямото събитие с образователна цел организирано от палатата. Форумът дава възможност на студентите да се запознаят с новостите в света на медиацията и да приложат теоретичните си знания на практика, а на професионалистите да подкрепят с ценни съвети бъдещето поколение медиатори. Ежегодно събитието се посещава от представители на големи международни кантори, организации и компании.

Състезанието се състои от два етапа. В първия участват всички записани отбори. Всеки от тях преминава през четири срещи. За втория етап се класират само най-добрите 16, които продължават борбата за призовете чрез директни елиминации.

Двубоите дават на състезателите възможността да премерят сили в разрешаването на международни търговски спорове чрез средствата на медиацията. Събитието тества бизнес културата, отборната работа и търговския нюх на младите юристи. Срещите се провеждат по правилата за медиация на Международната търговска палата под направлението на професионални медиатори. Всеки двубой бива оценяван от някои от водещите професионалисти в областта, които влизат в ролята на съдии.

В глобален мащаб медиацията набира все по-голяма популярност като един от най-ефективните и бързи методи за разрешаване на спорове. Традиционно се използва в англосаксонските странни, но се разпространява все по-бързо в останалия свят. Поредното добро представяне на младите български прависти на международно равнище затвърждава впечатлението, че България има своето място в развитието на медиационния процес и не е подмината от тази иновация.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
21 февруари 2020, 22:26
2
-1
Поздравления !!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно