По над 1 млрд. лв. на година залага в бюджетната прогноза ВСС за 2022 г. и 2023 г.
Три заплати допълнително за натоварените магистрати се предвижда за следващите три години
По над 1 млрд. лв. на година залага в бюджетната прогноза ВСС за 2022 г. и 2023 г.

По над 1 млрд. лв. на година залага в бюджетната прогноза Висшия съдебен съвет (ВСС) за 2022 г. и 2023 г., за 2021г. кадровият орган е предвидил малко над 900 млн. лв. Това гласи бюджетната прогноза за следващите три години, представена по време на заседанието на Пленума в четвъртък.

В представените цифри влизат парите за капиталови разходи,  извънредни ремонти, снабдяване на органите на съдебната власт с техника, както и увеличение на заплатите в системата с по 10% на години. Отделени са и над 13 млн. лв. за вдигане на средствата за ранг на съдебните служители.

Разчетите в този аспект може и да се променят, след като приключи дейността на работната група към ВСС, която предстои в следващите месеци да обсъжда и да изгражда нов механизъм за изчисляване на възнагражденията на магистрати и служители. Тя все още не е сформирана и не е започнала да работи.

В бюджетната прогноза за 2021г., 2022г. и 2023г. влизат и пари за увеличаване със 100 щатни бройки за съдебни помощници.

Средства кадровият орган е предвидил и за допълнителни възнаграждения на магистратите, които са с по-голяма натовареност от останалите си колеги, както и за тези от специализираните органи на съдебната власт. За по-натоварените магистрати се предвиждат по три заплати допълнително над основното възнаграждение, а за специализираните – по четири.

Към момента не се предвижда и увеличение на броя на съдиите, прокурорите и следователите в страната. Засега има близо 900 незаети щатове за всички магистрати. Те са финансово обезпечени.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
време е за съкращения и реформи, а не ново за увеличаване на субсидията
|
нерегистриран
27 февруари 2020, 10:59
4
-21
Хайде спрете се малко с подобни абсурдни претенции. Време е за съкращения. 15 000 са инсталираните в системата -като магистрати и администрацията. Че армията е по-малко.
Има огромно поле за редуккции:
-закриване на ВАП, без преназначаване, и без плащане на обезщетения. никой няма да усети липсата на ВАП, освен инсталираните там.
-намаляване броят на административните съдилища-до 5, максимум 6.
-намаляване броят на окръжните съдилища, и окръжните прокуратури без преназначаване на инсталирани там, и лез плащане на обезщетения(като в частния сектор те съкрятят не ти дават до 20 заплати, а максимум една заплата). В Северозапада например няма нужда от 3 окръжни съдилища. То и едни окръжен съд там е много-не останаха хора там, това е реалността, следва да се приеме, дори и да не я харесваме.
-намаляване броят на апелативните съдилища. Достатъчен е в София. Хайде, ако се намерят лобисти и един апелативен съд в Северна България и това е.
-Закриване на военното правосъдие. Тук нужда от пояснения и обяснения няма.
-закриване на следствието. Без преназначаване на инсталираните там(иначе упражнението със закриването е излишно).
-осмисляне броят на районните съдилища и прокуратури.
-закриване на института на съдебните помощници. Благо място за деца на магистрати, до трудоустрояването им в системата. Могат да станат адвокати , например. Да видят как се изкарват около 2 бона чисто в частният сектор -при свободната професия.
-редукция на 20 -те заплати при пенсиониране и напускане. В частния сектор се плащат до 6 заплати при пенсиониране, а при напускане-не се плаща обезщетение.
-въвеждане на осигуряване по правилата на КСО-с лична осигурителна вноска.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно