Обвиняемите задочно за отравянето на Емилиян Гебрев могат да бъдат заловени само, ако напуснат Русия
Държавното обвинение е допълнило и актуализирало издадените вече Европейски заповеди за арест за всеки един от тримата издирвани
Обвиняемите задочно за отравянето на Емилиян Гебрев могат да бъдат заловени само, ако напуснат Русия

Емилиян Гебрев, снимка: в-к "Монитор"

Обвиняемите задочно за отравянето на Емилиян Гебрев могат да бъдат заловени само, ако напуснат Русия. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се дава допълнително информация по случа.

Във връзка с предоставените вече данни и предвид високия обществен интерес по воденото от Софийска градска прокуратура (СГП) разследване на опит за убийство Гебрев, на неговия син Христо Гебрев и на В.Т., директор "Производствена дейност" в ЕМКО ООД, от държавното обвинение припомнят, че са повдигнати задочни обвинения на тримата руски граждани Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.

Прокуратурата уточнява, че след  привличането им в качеството на обвиняеми, СГП е издала и Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са били обявени и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

Заради събраната допълнителна информация в хода на разследването, че обвиняемите  ползват и самоличностите на лица с инициали - съответно за Павлов - С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков - Е.А.Г., както и придобитите от тях нови биометрични, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест за всеки един от тримата издирвани, както и данните към ШИС (Шенгенската информационна система) и МОКП-ИНТЕРПОЛ.

Искания до руската държава за екстрадиция на обвиняемите няма да бъдат изготвяни, поради забраната за екстрадиране на руски граждани в друга държава, вписана в Декларация на Руската Федерация по чл. 6 & 1 б. "а"  от Европейската  конвенция  за  екстрадиция, препращаща  към чл. 61 ал.1 от Конституцията на Русия, уточняват от прокуратурата. Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на руснаците чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че те напуснат територията на Руската Федерация.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно