Аз съм адвокат на народа, по длъжностна характеристика съм пристрастна и винаги на страната на гражданите. И не е вярно, че от омбудсмана нищо не зависи - зависи и още как, ако е спечелил доверието на хората.

ПРЕДСТАВЯНЕ |

Всички познават Мая Манолова. Наричали са я "русата фурия", "острието на БСП" и как ли още не. Но винаги - със симпатия. Тя е неизменно елегантна, изглежда чудесно, но най-вече - не си оставя магарето в калта и води битките си докрай.

От една година е сменила парламентарната трибуна с попрището на омбудсмана, обществения защитник. И като адвокат на народа, както сама се определя, Мая Манолова не пропуска "гореща точка" на конфликт между гражданите и властта - беше при рибарите от Ченгене скеле край Бургас, слезе в мините на Бобов дол, атакува до дупка институциите в опит да спаси гласуването на сънародниците ни в чужбина. А междувременно се и омъжи за политика Ангел Найденов, до неотдавна неин колега в парламента. Впрочем, в телефона на омбудсмана Манолова съпругът ѝ още е записан с име и фамилия - както го е обозначила навремето, когато отношенията им са били само служебни.

Офисът ѝ е цветен, по стените - реплики на Майстора, дело на художници от родния Кюстендил. Уютно е, предразполага. Така де, работата на омбудсмана е да изслушва и помага на хората.

Арменски поп? Не съвсем

За една година на поста станахте ли арменски поп? – питаме.

"С екипа ми свършихме много повече работа от това само да изслушваме гражданите. Предизвикателството е не просто да намираме кусурите, такива днес България има много, не просто да констатираме многобройните случаи на нарушени права, а да предлагаме решения и да решаваме конкретни казуси целенасочено и последователно", отговаря Манолова. Веднага дава последния пример с ограниченията за вота в чужбина, атакувани от нея отдавна. Напомня, че включително е предоставила институцията на омбудсмана като място за срещи между представителите на българите зад граница и всички парламентарни групи, за да обсъдят спорните промени в Изборния кодекс преди гласуването им. Всуе. След избухването на мината "Великобритания" сега е изпратила открито писмо до ЦИК с настояване в духа на Конституцията и при наличието на два взаимоизключващи се текста - единият, който задължава при 60 заявления да се разкрие секция и другият, предвиждащ максимум от 35 секции в една държава да вземе решение, което да е в интерес на гражданите. А в понеделник внесе конституционна жалба.
"Вярно е, че депутатите обещаха да поправят допуснатите грешки, но същото обещание дадоха и пред българите в чужбина на срещите им в тази институция през май. И не удържаха на думата си. Предпочетоха политическо-партийните си интереси пред конституционните права на гражданите да гласуват", ядосва се общественият защитник. Категорична е - в крайна сметка ще има положително решение.

За битките в парламента и адвокатската тога

Права е да не вярва на депутатски обещания. Но не ѝ ли липсва парламентът и битките там?

"Много полезни неща успяхме да направим в парламента, но имаше и много загубено време. Както и дни, седмици, години, в които буквално не знаех какво е времето навън, защото влизах сутрин и излизах вечер. Разбира се, срещах се с хора, особено от моя избирателен район, но потънал в институцията, човек се изолира от "живия" живот и неговите болки", казва Мая Манолова.

Категорична е, че като омбудсман може да направи много повече, макар да се твърди, че от него нищо не зависело. "Не е така, ако си спечелил доверието на хората, ако зад теб стоят хиляди граждани, решение се намира", уверява общественият защитник.

А адвокатурата минало свършено ли е или?

"Т.е. ме питате кога ще спрете да работите за хората и ще започнете да работите за себе си ли?", подкача ни Манолова. После отговаря: "Най-вероятно отново ще ми се случи, това е моята професия. Аз и в момента адвокатствам, аз съм адвокат на народа. Когато спра да го правя за всички граждани, ще го правя за отделните хора. Имам адвокатстка кантора и във всеки един ден, в който се занимавах с политика имах възможност да спра и да се върна в нея. Пък и преди, като адвокат, половината от случаите, с които съм се занимавала, бяха безплатни, безнадеждни, на хора, които не могат да се справят сами".

Какво мисли за поредното повишаване на някои минимални адвокатски хонорари?

"Не би трябвало да го правят, и сега особено в провинцията тази тарифа не се спазва, защото хората не могат да си позволят хонорарите", смята омбудсманът. Разбира и колегите си, те полагат високо квалифициран труд, но... За адвокатите не бива да се съди еднозначно и в никакъв случай да се обругава и подценява професията.

"В приемната ми идват хора, на които като се разровя в преписките, разбирам, че адвокати са проиграли интересите им. В същото време в тази професия има и топ юристи, легенди. Например в моя Конституционен съвет има доста адвокати правозащитници, без чиято експертиза не бих могла ефективно да си върша работата. Много са добри и са много отдадени на каузата - Даниела Доковска, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Борислав Цеков, работим активно с Българския хелзинкски комитет", сочи Мая Манолова.

Победите – "малки" и "големи"

Малко отчет за едната година като омбудсман. Какви победи удържа? Общественият защитник отговаря: "Успях да доведа докрай много битки. Например постройките на хората от рибарското селище Ченгене скеле край Бургас бяха узаконени и те успяха да получат договори за наем там. В Пловдивско, където хората се оплакваха от непрекъснати катастрофи, след моята намеса сложиха светофар на околовръстното".

На пръв поглед дребни победи, но са важни за гражданите.

Има ли история на "малкия" човек през тази една година, която няма да забрави?

"Те са всеки ден. Предстои ми да върна обаждане на частен съдебен изпълнител, когото помолих лично да проучи един случай. Възрастна жена ми се оплака, че нейната двуетажна къща с двор в курортно село близо до София се продава за 80 000 лева. Само цената на дворното място с направените подобрения в него достига това число, т.е. къщата отива подарък. Единствено жилище е и пред жената стои въпросът къде отива на прага на зимата? Тя е илюстрация за "вечния длъжник" – ще си продаде къщата за 80 000 лева, а дължи 120 000 лева и пак ще дължи. А междувременно е и плащала, но с лихви, такси, разноски. И пак ще остане на улицата", разказва Мая Манолова. Но е убедена - вариант за помощ винаги има. Най-малкото може да се договори със съдебния изпълнител да не гонят жената на улицата през зимата.

Що се отнася до "големите" битки, Манолова сочи краят на "частното правосъдие" на арбитражните съдилища. Приетият на първо четене закон им забранява "да тормозят потребителите" и ще се занимават само с търговски спорове. Което означава, че по-голямата част от тях просто ще затворят.
От 1 януари догодина ДДС върху дарените храни ще падне, също голяма победа, защото се стимулира даряването на излишната храна, която сега буквално се унищожава, може би ще има по-малко гладни. Парламентът се е съобразил с настояването ѝ да се намалят в разумни размери таксите срещу административни актове, с които се отказваха пари по европрограми основно за земеделски производители. Скъпи са ѝ победите на фронта на детското правосъдие – в крайна сметка интернатите ще бъдат закрити, в ход е законопроект, зад който застава Министерството на правосъдието.

Във фокуса ѝ са и младите хора. "Ако някой ще оправи България, това са те", заявява Манолова. Съвсем прясно е сключеното споразумение за стажантска програма с УНСС. Партнира си със студентските съвети и с доброволчески организации, готов е проект на Закона за доброволчеството. Младите са с големи сърца, готови да помогат, обобщава със симпатия омбудсманът.
   
Космонавти ли готвят в "Топлофикация"?

Безспорно голямата ѝ тема е "Топлофикация". Въпреки постигнатия напредък - по-малко заведени дела срещу потребителите и повече сключени споразумения с длъжниците, битката с произвола предстои, заявява борбеният обществен защитник.

Признава и поражения: "За съжаление, загубих битката в КС да се обявят за противоконституционни юрисконсултските възнаграждения, които се начисляват в съдебен процес и с които на практика монополните дружества и органите на власт се обогатяват, вместо да ги плащат на своите юристи. Става дума за минимум 15 млн. лева за миналата година, които са начислени на "Топлофикация".

Но не се дава: "Сега питам по Закона за обществената информация за какво са похарчени тези пари и дали наистина, както се твърди в мотивите на решението на КС, те би следвало да отидат за квалификация и преквалификация на юристите, за здравословна среда. Защото ако са похарчили 15 млн. лева за преквалификация и здравословна среда, предполагам, че готвят космонавти!"

Според определението на самата Манолова, тази битка заприличва на турски сериал. Писала е специален доклад, изготвила е препоръки, събрала е всички отговорни институции (Министерството на енергетиката, КЕВР, Комисията за защита на потребителите), те поели ангажименти... Но когато въпросът опира до "Топлофикация"-София, всички се разсейват или си намират причини да не изпълнят обещаното. Затова сезира и Върховния касационен съд с искане за тълкувателно решение дали всеки, купил топлофициран имот, задължително става абонамент на "Топлофикация" или не е длъжен да плаща за непоискана услуга. Настоява пред министър Теменужка Петкова да назначи финансова ревизия на дружеството. Ще се опита да предизвика "интереса и отговорността" на Столичния общински съвет - принципал на "Топлофикация". Ако всичко това не даде резултат, ще подкрепи гражданите на София за местен референдум срещу произвола на "Топлофикация".

В графата "особено опасна"

"Топлофикация" вече не я ли обяви за враг?

"И не само тя. Енергоразпределителните дружества, различните монополисти, събирачите на евротакси, са ме сложили в графата "особено опасна", усмихва се Мая Манолова.

"Много често се опитват да ми кажат: ама виж сега, трябва да се чуе и другата страна, ние трябва да сме ефективни, да събираме приходи... Аз нямам ангажимент и задължение да съм обективна, моята длъжностна характеристика като омбудсман предполага напротив, да съм пристрастна. Аз съм изцяло на страната на гражданите и това е изходната точка във всеки спор. Разбира се, готова съм да чуя друго мнение, да се съобразя с него, защото решаването на проблемите винаги минава и през другата страна. Но аз съм адвокатът, който защитава гражданите", непреклонна е тя.

Честно, вярва ли, че ще се намери орган на власт или съд, който би рискувал да изправи "Топлофикация" пред фалит? Защото точно това ще се случи, ако се позволи на гражданите да се "разведат" с парното. "Съдът трябва да се съобразява с правото, със законите, а не да се опитва да замества лошия мениджмънт на "Топлофикация". Представете си, ако подобни аргументи бяха натежали в американския съд за фалита на "Леман брадърс" (ипотечната банка, след чийто фалит се развихри финансовата криза – б.р.). Това само щеше да забави кризата, но нямаше да я предотврати, с още по-сложни последици, нали?", привежда световни примери омбудсманът.

Още повече, топлофикациите в страната са показали, че, когато мениджмънтът е наред, когато уважават клиентите, постигат резултат.  "Не е решение да превръщат хората в бездомници, защото на мениджмънта на "Топлофикация" така му е по-лесно!", гневи се Манолова. Ясно е - няма да остави "парното" на мира.

Референдумът на 6 ноември не е шоу и плаши политиците

Болна тема ѝ е националният референдум, насрочен за 6 ноември заедно с президентския вот. Провокираме я: Не е ли повече шоу, отколкото същинско допитване до народа?

Веднага реагира: "500 000 подписа на граждани не могат да са шоу. Отнасям се изключително сериозно към упражняването на гражданските и политическите права, това е начинът гражданите да участват в управлението!"

Омбудсманът стига и по-далеч: Резултатите от този референдум могат да са окажат много по-важни от президентските избори. За това основните партии, та и ЦИК, правят всичко възможно да игнорират допитването.

Въпросите са три - за мажоритарното избиране на депутати, за задължителното гласуване и за държавната субсидия за партии и коалиции от по 1 лев за всеки действителен глас на последните парламентарни избори.

Добре де, кой въпрос толкова стряска политиците? Може би за мажоритарния вот, предполага Мая Манолова.  
Сега чака с нетърпение най-важното решение на ЦИК - дали на 6 ноември пред урните ще се дават и двете бюлетини (за президент и за референдума) или хората сами трябва да си поискат втората.

"Очевидно е, че човекът не е отишъл да пие кафе, нито да се разхожда, отишъл е да гласува. И е нормално да му се дадат и двете изборни бюлетини, пък той в тъмната стаичка ще реши какво да прави с тях. Не е просто технически въпрос, да си поискаш бюлетина в не малко случаи пред очите на партии, застъпници и прочее ще е проява на смелост", обяснява омбудсманът.
И уточнява: "Не правя в момента агитация нито "за", нито "против". Но ако някой има ясна позиция, нормално е да я заяви, а не да търси служебна победа чрез препятстване на хората да участват в допитването!"

За медения месец питайте Ангел!

Накрая - един личен въпрос. Вие с вашия съпруг политик меден месец ще карате ли?

Мая Манолова се усмихва: "Задайте този въпрос на съпруга ми Ангел (Найденов – б.р.). Ще ме заведе ли поне за няколко дни някъде. Ние се оженихме в началото на кампанията и той тръгна, има си своите ангажименти и не е сега времето...

А като свършат изборите, тя сигурно ще е потеглила нейде из страната да спасява някой закъсал.

Родена на 4 май 1965 г. в Кюстендил. Магистър по право и икономика. През 1998 г. е вписана в адвокатската колегия в Кюстендил.

 

Народен представител в 40 и 41 Народно събрание от БСП. Зам.-председател на 42 Народно събрание. Преди да бъде избрана за омбудсман, бе депутат и зам.-председател на правната комисия в 43 Народно събрание.

 

От 20 октомври 2015 г. е омбудсман на Република България

КОНТАКТИ
София
ул. Георг Вашингтон №22
Телефон: 02 8106955
Уебсайт: http://ombudsman.bg