Получават ли възнаграждение началниците в адвокатурата, или не получават?
Създадена от въпрос на 05 февруари 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
19
Вие гласувахте ли на адвокатските избори? Не сте. нямате право да сте недоволни тогава!
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 17:58
0
0
До коментар [#18 #undefined] от "ВАдвС е натрупал в сметки 2,9 млн. лв. освен профуканите пари за заплати и семинари.":

Адвокатите явно не се интересуват от това-те не отидаха на адвокатските избори в САК, и не гласуваха на изборите за делегати на ОС. Бойкотът е тотален-пълна незаинтересованост от монополната съсловна организация на адвокатите(което повдига въпроса доколко е нужна монополна съсловна организация, не следва ли сдружаването да е доброволно, и да може да си адвокат, и без да членуваш в съсловна организация-въпрос на промяна в закона е). Не намериха 92 и повече процента от адвокатите 5 минути от ценното си време да гласуват -нито на първия, нито на втория тур на изборите. Резултатът-крилото, желаещо промени не успя да вкара делегати. Делегати има крилото, подкрепящо ВАдвС, подкрепящото статуквото и липсата на реформи и промени.
Сърдете се на себе си. Няма кой да постави гласно, ясно и остро темата за вноските, изразходването пред ОС на делегатите. Там ще се слушат доклади. С ръкопляскания. И дитирамби.
Промени в адвокатурата няма да има, остри въпроси няма да се поставят на ОС на делегатите, защото не гласувахте, като имахте кандидати, подкрепящи промените, и обявили се против номенклатурата в адвокатурата, и изразили готовност да повдигнат темата и за вноските, и за семинарите, и за възнагражденията, и за преследването по дисцип. път на неудобни адвокати, и за новите встъпителни вноски и тн.
18
ВАдвС е натрупал в сметки 2,9 млн. лв. освен профуканите пари за заплати и семинари.
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 17:28
1
0
17
|
нерегистриран
24 януари 2019, 08:10
1
0
Има общо събрание нае САК. То е на 26 и 27 януари.-отидете и поставете въпроса. Нали общото събрание е висшия орган на САК? Или не е? Общото събрание не може да отмени решения на САС , та е спорна каква е ролята на това ОС.


А после на Общото събрание на адвокатурата -поставете финансовите въпроси-има ли възнаграждение във ВАдвС, и в органите Висш дисцип съвет, висшщ контролен съвет, или няма. Ако има-дали не е редно ОКС на адвокатурата да ги гласува(въпреки,че в ЗАдвС -не е предвидено такова правомощие-ОС на делегатитете, висщия орган на адвокатурата е дсведен до слушател на доклади, адвокатите имат задължение да плащат, но не и да определят как се харчат парите им)и не е ли редно възнагра0жденията да са публично публикувани на сайтовете на адвокатурата, не е ли редно ОС да ги грласува ежегодно. Напомням,че всяка стотинка заплата на магистрат е публично известна-има публично известна таблица на магистратските възнаграждения. А все пак разходите на адвокатурата са от вноските на адвокати, редно е който ги плаща вноските да знае до стотинка как се харчат парите му.

Поставете въпроса за безобразияята при встъпипителните вноски за нови адвокати. Бяха увеличени преди година. Кой ще ги спре да направят ново увеличение?
За това,че САК въведоха незаконна такса жалба срещу адвокат, която следва да се плати от гражданите. Сигналите на гражданите имат "очиститетелен ефект", те са необходими, и не следва да бъдат гражданите възпирани с такава такса жалба. Още повече, че в закона не е предвидена такава такса.


Като цяло възниква въпроса-е ли е нужна такава съсловна монополна организация, не следва ли да може да станеш адвокат, ии без да членуваш задължително в монополна органицзация, а сдружаването да е доброволно.За провалът с Наредба номер 1-няма и да повдигам въпроса. Общностния съд си каза думата, думата си каза и ВАдмС-по отделни разпоредби, сега тече и оспорване на предишно изменение...
16
Адвокат
|
нерегистриран
23 януари 2019, 22:18
0
0
Уважаеми членове на ВАдС, кажете си смело - получавате ли възнаграждение за дейността Ви и ако да, колко ?!
15
корекция
|
нерегистриран
17 януари 2019, 16:27
0
-2
техническа неточност на текста-в закона НЕ е уредено възнаграждението да се определя от ОС.
14
мнение
|
нерегистриран
17 януари 2019, 16:26
5
0
Редно е възнагражденията да се определят на общото събрание-както на колегията, така и на делегатите, въпреки,че в закона е уредено това(слабост в закона, очевидно нарочно допусната, но какво пречи въпреки това ОС да си каже мнението). Все пак тези пари не са от въздуха. Дори и възнаграждението да е равно на това, което получава съдия от ВКС(ако плащащите вноски са съгласни-защо не!)-нека адвокатите ежегодно на ОС да го одобряват.
Никой не подкрепя сиромахофилството, но все пак тези пари трябва да се гласуват на общото събрание, и този въпрос да се решава ежегодно от Висшите органи на адвокатурата ОС на адвокатите от колегията, и после-ОС на делегатите-досежно възнагражденията във ВАдвС. Не е редно съветите да си ги самоопределят-къде го има това?
Важи за всички, които получават възнаграждение за участие в началнически органи на адвокатурата-съвети, дисцип. състави, помощни органи и каквото се сетите. както и възнаграждението да е публикувано на сайта. Това не може да е тайна. Напомням,че таблицата за съдииските възнаграждения е общодостъпна, и всеки може да я види.


Също и друг въпрос-нека на ОС се обсъдят и встъпителните вноски за нови адвокати, защото сега положението е безобразие. Ама наистина ли искате да прецакате колегите си, и да не се спре това лавинообразно нарастване на тези встъпителни вноски-сегашните суми са безумие. Тъпо и грозно е така да се ограничава конкуренцията в свободна професия. Дано не греша , но за юрист с над 10 г стаж вноските общо към ВАдвС и към САК отива към 4000 лв общо(не го твърдя, в момента ми е трудно да се обаждам и проверявам, по спомен вече е толкова-общо за двете вноски).
В добавка встъпителната вноска трябва да е ясно посочена на сайта. Предлагам встъпителната вноска да е Минимална работна заплата, и нито стотинка повече.
Дали адвокат, който ще отиде на ОС ще излезе извън своя личен интерес , и ще повдигне темата за безобразните встъпителни вноски? Ясно, нищо няма да се промени, но поне да не се мълчи.
13
Адвокат
|
нерегистриран
17 януари 2019, 15:33
7
0
До коментар [#11 #undefined] от " ": Колега, отворете този линк https://vas.bg/p/O/t/Otchet_Fin-2592.pdf и поразгледайте бюджета за 2016г. например :) За 2017 също го имаше някъде, но не мога да го намеря сега, подобен е. За 2018 все още чакаме отчет.....Погледнете на стр.4, т.II,Г,8 - възнаграждението за председателя и секретаря на ВАдС годишно е 110 хил. за 2016, за 2017 нарастна на 126 хил., имам отчета, но не мога да го кача тук. 126хил. / 12м.= 10,5 хил. лева на месец си разделят г-жа Негенцова и секретарят на ВАдС !!! Нямам против да взимат заплати на съдии от ВКС, със здраве да си ги вземат, НО ПОНЕ ДА ВЪРШЕХА НЯКАКВА РАБОТА В ПОЛЗА НА РЕДОВИЯ АДВОКАТ !!! Тази година на ОСАС в София трябва да настане военно положение, защото след 01.04.2018 вноската към тях се вдигна с 10лв. и така 13хил. адвоката х 20лв. на месец х 12месеца= 3 120 000 лева на година !!! С двойно по-голям бюджет, ВАдС съвет става все по-безотчетен (пред редовите адвокати, които нямат достъп до аналитичните разходи) и заприличва на банда комунистически лелки и чичковци, които си живеят в Живково време ! Това ще се промени в най-скоро време !!!
12
въпроси
|
нерегистриран
10 януари 2019, 15:04
3
0
Заплаща ли се възнаграждение, за участниците в дисциплинарните състави, или не се заплаща?
А заплаща ли се възнаграждение на дисциплинарния обвинител, или не се заплаща?
Същите въпроси за Висшите дисциплинарни състави, и висшите дисциплинарни обвиннители.

Ако се заплаща-колко е сумата, къде е обявена и къде на сайта на колегията, или на ВАдвС е публикувано, кога е и от кого е решено. Във всеки случай не е е решавано от висшия орган-общото събрание на делегатите, или на адвокатите(за ОС на колегията).

Ако не се заплаща-нека бъде гласно и ясно обявено,,че не се плаща, ако е така.
11
|
нерегистриран
24 август 2018, 18:43
3
0
Председател на САК, или на ВАдвС?
Членовете на ВАдвС получават ли възнаграждениеи как се определя-на заседание, помесечно, как?
А членовете на контролните съвети-висш и "нисши"(тоест тези към АК)?
В дисциплинарните съдилища-"нисшите"(тоест към колегиите), и Висшия дисциплинарен съд-има ли възнаграждение?

А има ли възнаграждение в многото комисии към САК? Колко е как се определя-ако има такова.


Не е ли редно всичко това да е ясно обявено на сайтовете на колегиите и на ВАдвС-не сме против възнагражденията, а да не е апокрифно, а ясно обявено. И не е ли редно общите събрание-и на адвокатите от колегиите, и на делегатите-да определят-и за съветите поотделно, съотвенто за ВАдвС-уето още един проблем-адвокатите нямат думата на общите събрания какво възнаграждение, и изобщо дали да получават началниците.
10
Ana
|
нерегистриран
24 август 2018, 18:30
4
0
беше 3000 лв за Председател преди 6 години, едва ли сега е по-малко; по същото време членовете на САС вземаха за заседание 35 лв; едва ли сега е по-малко от 60;
а и не броим командировките в чужбина и представителните!
Всъщност, защо е таз тема?
9
|
нерегистриран
24 август 2018, 15:23
6
0
И все пак-колко е сумата, ако изобщо има такова възнаграждение?
Ако може като таблица за всички началнически места в адвокатурата(членове на съвети, дисцип съдилища, контромлни съвети, помощни органи, и каквото там още се сетите).
Таблицата ще е дълга-защото началници в адвокатурата не липсват. Повоче се , отколкото в прокуратурата.
Това не е тайна информация-и да няма, и да има възнаграждение-не може да е тайна.
8
|
нерегистриран
21 май 2018, 07:28
7
0
Къде на сайта е обявено възнаграждението колко е? Тези пари не идват от въздуха, а от помесечните такси, и встъпителните вноски. И затова възнаграждението следва да е обявено ясно.
Второ-възнаграждението следва да се определи от Общото събрание на делегатите, а не ВАдвС да си го самоопределя.
Същото се отнася за възнаграденията на членовете на Адвокатските съвети-то следва да се определи от самите адвокати, на общото събрание.

След последната издънка във връзка с джендър конвенцията въпросът за възнаграждението отновно възниква. Както и за корекциии в Закона за адвокатурата въпросът за възнаграждениеята, и дали да има такива да се определи от делегатското събрание, съотвенто от общото събрание на съответната колегия.


Не може адвокатите, които внасят вноските-и помесечни, и встъпителни да са безгласна буква кой как да харчи парите им. В т.ч. заплащането на господарите в адвокатурата трябва да се определя от самите адвокати, а не господарите да си го самоопределят. Къде го има това да си самоопределяш възнагрлаждението, а на този който го плаща да му се спуска колко вноски да дава?


Това ли е смисъла на адвокатската организация-адвокатите да плащат колкото им се каже(и то без да задават въпроси), и това да е необжалваемо.
7
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 09:18
7
0
Как никой на ОС на делегатите не посмя да постави въпроса за възнагражденията на началниците в адвокатурата. Този въпрос не е ли важен?
Например-защо не е публично обявено в сайта , в смисъл тази информация да е достояние на редовите адвокати-неначалници. В крайна сметка тези пари не идват от въздуха, те са от парите от вноски-и текущи, и встъпителни. Съвсем наскоро встъпителните вноски бяха увеличени, увеличени са и текущите помесечни вноски, считано от1-ви април(съвсем не първоаприлски).
Как никой не постави въпроса,че възнараждението, ако изобщо следва да има такова следва да се определи от самите адвокати. Нали има Общо събрание-къде е по- подходящо от това ОС да гласува възнагржденията, и дали следва изобщо да има такива.

Редно е например адвокатите на делегатското събраниие да определят възнаграждението на председателя на ВАдвС,, на членуващите във ВАдвС, на разните ооргани. Нали ОС на делегатите е Върховен адвокатски орган. Явно не е ,щом като присъстващите не могат да решат подобен въпрос, а трябва да слушат речи като клакьори на пратиен митинг.
Повече от странно е ВАдвС да си самоопределя възнагражденията, да самоопределя дали да има такива, а е редно ОС на делегатите да реши този въпрос.

Как е възможно толкова важен въпорс, и изобщо бюджета на ВАдвС да не се гласува от ОС на делегатите.

Защо никой делегат не постави въпроса,че в изм в закона за адвокатурата следва да се запише,че ОС на делегатите гласува бюджета на ВАдвС на разните висши органи, и определя възнажраднеията, и изобщо дали да има такива.

Това,че в закона ОС нма никакви правомощия реално, не значи, че ОС не може със съвещателен, препоръчителен глас да препопъра размер на възнаграждение, или да препоръча(без да е правно задълржително) дадена началническа позиция да е без заплащане.

6
|
нерегистриран
08 февруари 2018, 11:08
6
0
http://www.sak-sas.bg/bg/about-sba/regulations
Вътрешни правила за работата на САС


л.12 (1) Всички членове на САС получават за работата си възнаграждение в размер, ОПРЕДЕЛЯН ОТ СЪВЕТА в рамките на приетия от Общото събрание бюджет.

(2) За участие в заседанията на САС се изплаща възнаграждение само за един член на Контролния съвет, присъствал на заседанието. Присъствието му се удостоверява с вписване в протокола за заседанието. Размерът на възнаграждението е равен на това на член на САС и се определя от съвета в рамките на бюджета, приет от Общото събрание.

(3) За първата календарна година от избора на новоизбрания САС възнагражденията се изплащат само доколкото са предвидени в бюджета и от извънредни приходи.
-------------------


НЕ Е ЛИ РЕДНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ ОТ АДВОКАТИТЕ-НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ?
5
до 3
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 21:27
6
0
И колко е? Твърда сума ли е , на заседание ли е, различно?
И кой е взел решението-например за ВАдвС-те сами ли си го самоопределят, или делегатите им го определят?
За САС-те сами ли си го самоопределят, или ОС го решава?
4
до 3
|
нерегистриран
07 февруари 2018, 21:26
7
0
И колко е? Твърда сума ли е , на заседание ли е, различно?
И кой е взел решението-например за ВАдвС-те сами ли си го самоопределят, или делегатите им го определят?
За САС-те сами ли си го самоопределят, или ОС го решава?
3
haha
|
нерегистриран
06 февруари 2018, 12:49
17
0
Естествено че получават възнаграждения. Те затова и са там, не за друго...
2
до знаещия
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 16:40
10
-3
И какъв е отговорът, щом си навътре в материята? Можеше да напишеш как стоят нещата-като си наясно, без да разсъждаваш напразно.
1
:)
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 15:31
5
-9
Много е срамно, ако си адвокат и не знаеш тези неща :))) Ти си един и същи драскач тук.... Хейтиш по кого ли не...
въпрос
|
нерегистриран
05 февруари 2018, 12:56
13
-1
Конкретно-получават, или не получават възнаграждение лицата от ВАдвС?
Получават или не получават възнаграждение членовете на САС?
Същия въпрос за други началнически, или помощни "звена"-контролни съвети, дисциплинарни съдилища-висши и "нисши" ?
Редно е, ако НЕ получават това да бъде ясно посочено в сайта на ВАдвС, и сайтовете на съответните колегии.
Ако получават-колко е, кога , и от кого е решено.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно