Приподписването на касационните жалби по АПК е безобразие.
Създадена от ... на 11 юли 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
80
|
нерегистриран
05 декември 2018, 11:28
0
0
Другарки и другари,
след последното изменение на АПК властта готви ново. Не коментираме качеството на бъдещите промени, а че така не се законодателства-седмици след предишните изменения, нови изменения.

Така или иначе ще изменяте АПК-то, и затова предлагам да отмените свинщината с паразитното приподписване касационните жалби.
79
оспорете приподписването пред Конституционния съд
|
нерегистриран
29 ноември 2018, 08:21
0
0
Другарки и другари,

позволяваме си да предложим на Висшия адвокатски съвет да оспори пред Конституционния съд противоконституционното нововъведение с натрапеното и излишно приподписване на касационните жалби по административни дела, по съображения посочени многократно в тази тема. Ние сме убедени, че адвокатите не искат пасивен доход от нищонеправене, и изразяващ се в полагане на подпис, без носене на никаква отговорност за качеството на касационната жалба, и без адвокат да е доказал зниния и подготовка на изпит в областта например на ДОПК и ЗУТ, и не само, и затова предлагаме на правоимащите(щото господарите на държавата ни третират като правонямащи сами да сезираме КС) да сезират Конституцинния съд. Предложението е конкретно и към Висшия адвокатски съвет-оспорете приподписването на касацинните жалби от адвокати. Така или иначе адвокатите дълбоко уважават началническия орган на адвокатурата-Висшия адвокатски съвт, и ние вярваме ,че така ще бъде само засилено уважението към Вас. Квалифицирания и подготвен адвокат не се страхува на свободния пазар на адвокатски услуги да си заслужи възнаграждението в условията на конкуренция и борба за доверието на Негово величество-клиента, а не да му се осигурява паразитен доход от нищонеправене с полагане на подпис под жалба, която страната сама си е написала.
АПК така или иначе е доставсетранно оспорен-в частта за промените, какво пречи КС да се занимае и с въпроса за приподписването. Ако приподписването е в унисон с Конституцията-то ще остане. Какво пречи тогава да бъде получено и мнението на Конституционния съд, ако нямате притеснение за противоконституционността-питайте КС- дали приподписването е Конституционносъобразно, или не. Или пък имате съмнения в отговора на КС-и затова се колебаете дали да сезирате?В допълнение предлагам и Омбудсмана да сезира КС по темата. Очакваме ,че ще го направи, и без специално запитване, странно е,че при сегашното сезиране е пропуснато да бъде оспорено и приподписването. Не оспорената 70 държавна такса за КЖ е проблем, а проблемът са натрапените за страните разноски за паразитното приподписване.
78
Да
|
нерегистриран
28 ноември 2018, 11:58
0
0
Безобразие е
77
|
нерегистриран
23 ноември 2018, 08:07
0
0
Другарки и другари,

Най-новата новост-адвокатурата си направила конференция, в която стигнали до извода,че адвокатската защита трябва да е задължителна.

https://news.lex.bg/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0/


Алооооооу дали лице ще се обърне към адвокат е ЛИЧЕН ИЗБОР. Не може някой си друг да решава вместо страните по делата какво е добре за тях. Ако искаш ще се обърнеш към адвокат, ако искаш сам ще си водиш делото. Практиката с трудовите дела, например показва,че гражданите съвсем успешно си водят делата сами.

Гражданите имат процесулана дееспособност, и не са луди, поставени под заплещение за да им бъде назначаван процесуален попечител-адвокат, задължително, за да си водят делата, като процесуална предпоставка.


Аз така и предположих,че задължителнатото участие на приподписвовач по административни дела ще е началото да се опитат да наложат адвокат да участва "задължително" винаги. Някой друг да решава кое е добре за хората, и кое не.
Напоследък се прокрадват предложения да бъдат навързани десетина човека, задължително да участват в процеса и вече прекалявате -
има предложение задължително да участват-медиатор, адвокат, ...дори психолог-това беше предложено на друга конференция, щото университетите бълват психолози, и някой решил дори по граждсански дела да предложи страните да разговарят с психолог, това като условие за да се глреда делото. Страните по делата явно са гледани като овце за стригане, и се прави опит колкото се може повече лица да бъдат качени на "хранилка" на гражданите.
Явно на гражданите е гледано като на идиоти-както е казал един политик, които не могат да решават сами, кое е добре за тях, и кое не, а друг следва да решава вместо тях-в случая дали да се обърнат къв адвокат или не.
76
|
нерегистриран
08 ноември 2018, 10:34
2
0
Другарки и другари,
законодателните изненади нямат край. След като се въведе приподписването-което представлява по същество лишаване от процесуална дееспособност, КФН решава да "иззаконодателства" с пр оект на подзаконов нормативен акт, с който на автомобил се придава правоспособност, че и дееспособност-ще се води(по проекта) регистър на нарушенията на "автомобила", а в добавка "нарушенията на автомобила" ще се запазят и при новия купувач-което е справедливо-не може досието на автомобила,че е автомобил-нарушител да бъде просто така заличавано! Значи, имаме правоспособност и дееспособност на вещ-автомобил.


Бихте ли ми обяснили, ако "автомобилът"реши да обжалва глоба следва ли да бъде приподписана жалбата от адвокат, или автомобила може сам да си подава жалбата(в АПК пише,че жалби срещу наказателни постановления не се приподписват, но това важи, ако жалбата е подадена от физическо лице, не става ясно, ако автомобилът, недоволен от глобата,, с цел да не си влоши точките по бонус-малус системата и реши да обжалва наказателно постановление дали следва да има приподписване, или автомобилът сам може да си напише и подаде жалбата).


75
|
нерегистриран
10 октомври 2018, 18:18
1
0
https://www.segabg.com/category-bulgaria/komitet-kum-oon-razsledva-drastichniya-skok-na-sudebnite-taksi
Комитет на ООН разследва България за драстичния скок на държавните такси по администратимни деела.

Интересно-държавна такса от 70 лева е "драстичен скок", и пречка за правосъдие. А какво да кажем за незаконно вече исканите по над 300 лв за адвокатски подпис за паразитно приподписване на касационна жалба? Изготвя си гражданинът сам касационната жалба, а адвокатът, без да свърши нищо си позволява да иска въпросната сума за да положи подписа си под жалбата-която той нито е изготвил, ниито редактирал, нито прочменил, нищо не е свършил, тъй като адвокатския подпис вече е положителна процесуална препоставака за да бъде гледана жалбата.

Предлагам въпросния комитет към ООН да разследва и беззаконието с приподписването. Не новите държавни такси, големия проблем са разходите за паразитното приподписване.
74
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 10:42
5
-5
Най-малко в два случая след теми в този форум имаше законодателни промени...
Затова темата трябва да продължи, докато законодателят не си оправи законодателното творение, или алтернативно, докато не се намери кой да сезира Конституционния съд(господарите не ни позволяват сами да се обрънем до КС), или алтернативно докато Страсбург не се скара на законодателя за затруднения достъп до правосъдие-с въвеждането на посредник-приподписвовач(и то недоказал квалификацията си чрез изпит-защото всеки адвокат, дори еи несведущ по ЗУТ -например, ще може да приподписва "ЗУТ"-аджийска КС).
Циничното е ,че законодателят не се интересува от мнението на суверена, измененията в АПК не са били никога предизборно обещание преди миналите избори,че суверенът на избори да има предварително информираното знание какво му се готви, и да прецени дали да подкрепи дадена политика. И досега питам къде беше проведено общественото обсъждане, знаете ли,че законопроекти внесени от народни представители не преминават през обществено обсъждане, задължително по ЗНА, през Обществено обсъждсане минават само законопроекти на МС. Още хората не са разбрали, че следва да ходят при приподписвовач(написах го бавно, защото тук един форумец каза,че не може да прочете лесно думата). В нито един новинарски сайт, при описание на законодателните промени не беше обяснено на публиката,че вече не могат сами да подават касационни жалби. Бяха описвани подробно другите промени-например за увеличените такси, или въвеждането на едноинстанционността по редица закони(то това и адвокати недоразбрали, точат лиги да приподписват, химикалки си накупили-да са в готовност, ама като цяло ще приподписвате по два закона по ДОПК, и по ЗУТ, като доста приподписвачи ще срешнат затруднение да обяснят без справка как се изменя ПУП, и дори каква е дефиницията на ПУП...).
73
1
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 10:24
4
-5
Приподписването на кж по АПК вече е факт, с който всички трябва да се съобразяват, а не е безобразие. Промените бяха публикувани в ДВ. Законодателят не се интересува от мнението на интернетските тролове. Приключвайте тази тъпа тема. Аз повече няма да пиша.
72
71,
|
нерегистриран
03 октомври 2018, 09:09
7
-8
Очевидно четенето те затруднява и не следиш развоя й, а повтаряш като грамофонна плоча заглавието.
Преди да пляскаш мнения, виж какво са писали останалите. Или се месиш само когато не ти изнася?
71
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 17:00
6
-6
До коментар [#70 #undefined] от ",":
Темата не е за освобождаване от държавна такса, а за приподписването. По въпроса за освобождаването от държавна такса беше вече даден пример какво се изисква. Вие не изисквате доказателства, но други изискват-видно от показаното определение.
Да се концентрираме върху приподписването, а не да оспамваме темата.
70
,
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 14:08
6
-5
Съдия съм в административен съд. Имам доста молби за освобождаване от ДТ и за БПП. Това, което искам от страната, е само декларация. Събирам по служебен път информация от НАП и дирекция МДТ - данни за доходи и имущество и лицето не дава и стотинка.
Стига сте лъгали из дебело по форумите.
69
нагъл
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 13:51
4
0
Предлагам Висшия адвокатски съвет да използва правомощието си и да сезира Конституционния съд, с искане да се обяви за противоконституционно на приподписването на касационните жалби от адвокати!
68
|
нерегистриран
02 октомври 2018, 07:54
6
0
Престанете да сравнявате касационните жалби по ГПК и по АПК. Несериозно е. Некомпетентно е. И статистимески -не може и дума да става за сравнение!

За сведение-повечето граждански дела приключват на първа инстанция-в над 85 процзента от делата и "спечелилия" делото, и загубилия спират до там-до първа инстанция, и приемат съдебното решение, каквото и да е. Не повече от 15 процента от делата се обжалват пред въззивния съд. Обжалването по касационен ред едва ли се случва в повече от 1-2 процента от делата-тоест "резачката" с приподписването не е голям проблем-повечето дела не стигант до ВКС, не само заради ограниченията в ГПК, а и гражданите не желаят да обжалват-вклч и ако са недоволни от решенията на "долните" съдилища, а като се има предвид,че и допреди измененията от 2017 в ГПК рядко делата стигаха изобщо до гледане по същество-тоест до 2017 дело във ВКС си беше екзотика и изключение, а приподписването по ГПК-не особено голям проблем за гражданите-те просто "отиват" във ВКС с адвокат, тоест въпрос за приподписване не стои.
Но това не се отнася за администратимните дела-масово първоинстацинните решения се обжалваха пред ВАдмС-или от недоволния гражданин, или от съответния държавен орган. Вероятно половината административмни дела се обжалваха пред ВАдмС(особено предвид и достъпните такси за обжалване до неотдавна), тоест обжалването си беше масово, и приподписването ще се усети скоро като ефект, зорлем гражданите няма да обжалват пред ВАдмС, а ако прочетете протоколи на дела във ВаДмС, дори на случаен принцип, ще видите ,,че масово гражданите си водеха делата сами-поне половината дела гражданите си водеха делата сами, и виждате съвсем не неуспешно. Да достигне дело до ВКС си е рядкост-да кажем няколко хиляди дела годишно, при общо над 200 000 граждански дела годишно-около процент-два от делата стигат до ВКС. Делата , стигащи до ВАдмС си бяха масови. Вече няма да са(по делата ,, по които изобщо е оставено касационно обжалване по административни дела)-не заради таксите, а заради приподписването.
67
!
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 15:34
4
-3
Я не ми цитирай практика, такива дела съм водил не едно и две. Като дори и в съдебно заседание съм правил такова искане и е било уважено.Не ми цитирай практика на провинциални съдилища-при това граждански-на районни съдилища.Доказателство че си соц. слаб може да е рег. в бюрото по труда-има картонче за това което е безплатно или др. документи от соц. служби и те са безплатни, а не по 200.300 лева както е писал 61-ви.
п.с. Аман от соросоиди неюристи, хем не ви се отдава правната материя, хем коментирате.Относно приподписването същото е като по ГПК-пред касац. инстанция-ама при приемането им в ГПК-там невиехте като изгладнели кучета-защото соросоидните организации не бяха ударени-както е сега в АПК с такси.
66
до 64-НЕ СПАМИ, И НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ПУБЛИКАТА!
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:55
4
-5
ДО 64 и 65

Невярно! При искане за предоставяне на правна помощ молителят задължително предоставя доказателства. Пример от съдебната практика: http://www.court-pz.info/2015_1/0063eb15_29733115.htm О П Р Е Д Е Л Е Н И Е
№228/31.03.2015 на ПОС
"При това положение и в съответствие с чл.7 от ГПК и чл. 129 от ГПК за съда е съществувало задължението да напъти страната да представи доказателства в подкрепа на искането си. Без относими доказателсттва за обстоятелствата по чл. 23, ал.3, т.1, 3, 4, 5, 6 и 7 от ЗПП, и само на това основание съдът неправилно е отказал да предостави правна помощ, тъй като в действителност той не е изследвал дали са налице предпоставките за предоставяне на правна помощ."

Само с декларация не става-искат се и доказателства-аз посочих съдебна практика, а ти неподкрепени твърдения и обиди-така не се води правна дискусия! Това на всеки юрист е ясно, но не и на теб.
--------------------------
Нека не оспамваме темата, както се цели със спамът ти за отклоняване на вниманието. Темата не е за правната помощ, отвори си такава тема. Темата е за приподписването. Освен това правна помощ се предоставя за процесуално представителство-чл 94(едва ли някой ще тръгне по пътя да иска правна помощ само за приподписване, той просто би поискал правна помощ за цялостна адвокатска защита), а тук коментираме въпроса, когато страната-без значение дали може да си позволи или не адвокат не желае да има такъв(вклч и не иска и служебен), а желае сама да си води делото.

И да-искат се доказателства за правна помощ-изразяващи се от разни удостоверения от когото се сетиш-АВ-дали имаш или не имоти, документи за стойност на автомобила, документи дали си на трудов договор, какви са наличностите по сметките в банките, а в новия текст на АПК(който явно не познаваш)-и имотите на семейството му-227а. Доказателствата-разни удостоверения далеч не са безплатни, и далеч не е лесно в малкото време за касационно обжалване да се снабдиш с всички удостоверения, за да получиш от НБПП, с цел адвокат само да приподпише(вече посочихме защо е безсмислено упражнението).
чл 227а касае освобождаването от държавна такса-но това е един от начините да избегнеш приподписването-вж новия текст в чл 212 където се казва и "дела, по които жалбоподателят е освободен от държавна такса ". А за да бъдеш освободен от държавна такса следва да докажеш-вж чл227
(2) Държавна такса по производството не се внася от прокуратурата за подаване на протест, както и от граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. При разглеждане на молбата за освобождаване от държавна такса съдът взема предвид:
1. доходите на лицето и на неговото семейство;
2. имущественото състояние, удостоверено с писмена декларация;
3. семейното положение;
4. здравословното състояние;
5. трудовата заетост;
6. възрастта;
7. други относими обстоятелства.

-доказаването на тези обстоятелства-за доходи имуществено състояние, здравно състояние става с документи, които не са безплатни. И декларация НЕ е достатъчна както некомпетенто написа, и дори заблуждаваш публиката.


Нека не обсъждаме правната помощ, а приподписването. За правната помощ си отвори друга тема, и там има какво да се каже....
65
поправям се-до 61-ви
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:18
0
-1
Поправям се долния пост е адресиран до № 61-ви
64
До 59
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 14:15
0
-7
ЦИТИРАМ"
За сведение-за да набавиш документите, с които ще доказваш ,че си социално слаб-ще вложиш средства за разходи и време и усилиs, надвишаващи доста повече евентуалните 200-300 лв за приподписване(не знаем колко ще е -към момента липсва текст в наредбата номер 1 колко струва приподписване по АПК). Нито една държавана институция( с изключение на НАП) не издава удостоверение без такса, и без поне 2 посещения, удостоверение от банка за наличности по сметките ти не е безплатно-струва десетки левове, от АВ-за имоти струва и време и пари , и е трудоемко, особено при стара съсобственост, застрахователна оценка на страта си трошка също не е без пари,, несериозно е,че за да се освободиш от примерно 200 лв адвокатски хонорар ще вложиш същата сума плюс немалко средства да обикаляш из институциите, за да получиш документи колко си беден, и с право на помощ по линия на НБПП. Плюс това и усилията ще са огромни, и времеемки, а касационна жалба се подава в кратък срок-как ще сколасаш за времето, за подаване на касационна жалба да набавиш нужните документи,че си беден и с право на правна помощ от НБПП? Или предварително следва да си приел,че ще загубиш делото на първа инстанция, и да си се подготвил с нужните документи,че си беден-за да обжалваш касационно?

Просто гражданите ще се отказват от касационно обжалване, което ще е подкрепа за местните велбожи."Сигурен съм че не си юрист, но ако си такъв си срам за системата, кой ти е подарил дипломата /ако имаш такава/ незнам, нопишеш глупост след глупост, така последователно :
1.За "соц. слаби"-както си писал, пред съда-за освобождаване от ДТ, не се вадят документи за "200-300 лв.", а се попълва бланка декларация-за материално и граж. състояние по чл. 83 ал.2 ГПК-същата е безплатна.
2.Не се обикалят никакви институции-бланката декларация се взима и подава в съответния съд-където е подсъдно делото на 1-ва инстанция.
3.НБПП-няма общо-освен възнагр. на адвоката-при заведено дело искането за служ.защитник, повереник и т.н.става направо до съда-съда праща искане до съответната адв. колегия която определя адвоката за правна помощ.
4.Не се губят никакви срокове-молбата-искането за правна помощ-спира сроковете по делото-вкл. и срока за обжалване.
5.Учуден съм от глупостите които си писал и въобще водил ли си дела.
63
до 62
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:43
2
0
Молете се никога да не ви се случи данъчна ревизия(не проверка-молете се проверка да не стане на ревизия) на физическо лице. Тогава ще разсъждавате дали административния процес не е по-близо до наказателния. Данъчна ревизия на физическо лице е тягостно изживяване доста близко до наказателния процес, продължаващо с години(ако и в закона сроковете да са кратки), следва да даваш обяснение в оправдателен режим сравними с обясненията пред МВР, и ситуация държаща те в шах с години... Несеризно е данъчна ревизия на физическо лице да се сравнява с гражданския процес, ако и някъде да пише друго.
Данъчна ревизия на физическо лице, и последващото административно и съдебно обжалване приличат твърде много на наказателен процес-браниш се от тоягата на държавата, като в състезанието държавата е стратирала с две преки преднина. Без значение,че в закона се правят алюзии с ГПК, и без значение от теоретичните обяснения-и аз на изпит ще говоря за връзката АПК-ГПК, но реалността е друга. Данъчна ревизия на физическо лице напоследък се случва на граждани с активна гражданска позиция(варненския случай)-отнема твърде много средства , усилия и време за да се браниш в обяснително-оправдателен режим, както и на гражадани водещи дела по ЗОДОВ, или граждани в конфлрикт със властта... Това си е точно тоягата на държавата, и процесът твърде наподобява на наказателен, ако и в закона да пише друго. Ако ви се случи лично, ще разберете за какво иде реч.
62
до 60
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:32
1
-1
Това, че държавата ви е опонент, може да се случи във всеки един вид процес, вкл. И в гражданския. Съвсем малоумно е да сравнявате АПК с НПК относно приподосването на касационните жалби, целите и задачите на административния и наказателния процес са коренно различни. Въпреки, че и по НПК имате различни хипотези на задължителна адвокатска защита, без значение дали я искате или не. Прочетете чл. 144 от АПК и ще ви се изяснят някои неща относно това дали административия процес е по-близо до гражданския или до наказателния :-)
61
до 59
|
нерегистриран
01 октомври 2018, 10:30
1
-1
За сведение-за да набавиш документите, с които ще доказваш ,че си социално слаб-ще вложиш средства за разходи и време и усилиs, надвишаващи доста повече евентуалните 200-300 лв за приподписване(не знаем колко ще е -към момента липсва текст в наредбата номер 1 колко струва приподписване по АПК). Нито една държавана институция( с изключение на НАП) не издава удостоверение без такса, и без поне 2 посещения, удостоверение от банка за наличности по сметките ти не е безплатно-струва десетки левове, от АВ-за имоти струва и време и пари , и е трудоемко, особено при стара съсобственост, застрахователна оценка на страта си трошка също не е без пари,, несериозно е,че за да се освободиш от примерно 200 лв адвокатски хонорар ще вложиш същата сума плюс немалко средства да обикаляш из институциите, за да получиш документи колко си беден, и с право на помощ по линия на НБПП. Плюс това и усилията ще са огромни, и времеемки, а касационна жалба се подава в кратък срок-как ще сколасаш за времето, за подаване на касационна жалба да набавиш нужните документи,че си беден и с право на правна помощ от НБПП? Или предварително следва да си приел,че ще загубиш делото на първа инстанция, и да си се подготвил с нужните документи,че си беден-за да обжалваш касационно?

Просто гражданите ще се отказват от касационно обжалване, което ще е подкрепа за местните велбожи.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно