Далечен наследник въпрос
Създадена от Димитров на 30 януари 2019
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
10
най-добре
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 21:45
1
0
До коментар [#9 #undefined] от "Димитров ": най - добре да се погледне.
9
Димитров
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 20:19
0
0
Ще се опитам да ги подтотвя. Удостоверенията са две, едното е на наследодателя Х, където се вижда че майката на дядо ми му е сестра, а другото е на майката на дядо ми, където фигурирям и аз като неин наследник. Може би в това идва объркването.
Но не би ли следвало Окръжния съд да го установи този факт?
Възможно ли е съда да ме признава за легитимен на основание чл.8 ал.1, тъй като съм низходящ на сестрата на наследодателя Х? И просто да е техническа грешка, че посочват ал.4?
8
123
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 19:23
0
0
До коментар [#6 #undefined] от "Димитров ": Прав сте, той ви изключва на сто процента.Братът на наследодателя е наследник по съребрена линия от втора степен и още нещо той попада в трети ред за наследяване, а вие сте в четвърти, който наследява ако няма наследници от трети. Ако можете прикачете удостоверението за наследство, за да погледна и него, изтрийте личните данни :)
7
123
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 19:17
0
0
в този ред на наследяване - няма право на заместване, тоест ако имаме наследници от четвърта степен и един, който е наследник на такъв от четвърта степен (давам пример - бащата е наследник на наследодателя от 4та степен, но е починал) той не се замества от своя син в този ред. В този ред ако има наследници, които са от по -близък ред те изключват останалите.
6
Димитров
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 18:24
0
0
Дядо ми е племенник на наследодотеля Х, т.е майката на дядо ми е сестра на наследодателя Х.
Както и да смятам степените, брата на дядо ми би следвало да ме изключи, тъй като нямам право да замествам баща ми и дядо ми. Или греша?
Благодаря!
5
допълнение от друг
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 18:22
0
0
Примерно двама братовчеда А и Б са единствените наследници-от четвърта степен. Братовчедът А е починал. Тогава синът му-В, който е вече 5-та степен не наследява ли заедно с лицето Б-който е от 4 степен. Лицето В е по-далечен наследник-5-та степен, но е низходящ на по-близък по степен. Тоест дали не е мислимо 5-та степен да наследява заедно със 4-та степен-защото е "низходящ на по-нисък по степен"? По-отдалечен роднина, ако е наследник -низходящ на лице с право да насрледява дали също не наследява.
И в дадения от вас с банката пример лица от 3-та и 4-та степен,, дали все пак няма хипотези 4-та степен да наследяват, заедно с 3-та степен, ако са низходящи на лица от 3-та степен, които са починали.


Не съм авторът на темата.
4
друг
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 18:13
0
0
А как тълкувате- по-близък по степен-от една страна, и низходящ на по-близък по степен-чл. 8 ал. 4 изрч. послд. Излиза ли,че трета степен ,може да наследява заедно с четвърта, пета и шескта степен-именно заради текста "низходящ на по-близък по степен"? Пета степен е по-далечен роднина от трета степен, но ако е низходящ на третата степен-тоест на дядо си, който е трета степен наследник-примерно? Не е твърдение за нищо, не разбирам от наследствено право, а питам.

Не съм питащия, питам теоретично.
3
123
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 17:58
1
0
До коментар [#2 #undefined] от "Димитров":Здравейте, занимавам се с вещно право и наскоро имах същия казус, в удостоверението за наследници - много такива, едни от трета степен, други от четвърта степен, но не всички наследяват едновременно. Тези от четвърти ред наследяват само ако няма от трети ред. И така банката изплати не на всички наследници от удостоверението влога на наследодателя. Какъв точно сте на наследодателя, може да не сте сметнал правилно степента, тъй като братът е от втора степен по съребрена линия?Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.
2
Димитров
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 17:13
0
0
Съда ме признава за легитимен участник, пише че съм наследник по чл.8 ал.4 от пета степен и ответната страна не оспорвала това.
Адвоката на брата на дядо ми също твърди, че трябва да участвам в делото, понеже фигурирам в удостоверението за наследници?!?
Наследодателя Х има депозит в банка, който се е разпределил без мен, понеже не съм имал право...
И сега на кого да вярвам, на юрисконуслта от банката, който твърди, че не съм наследник или на Окръжния съд, който ме признава за легитимен?
Късно е вече да се отказвам от наследството за да нямам главоболия...
Благодаря още веднъж!
1
Po
|
нерегистриран
02 февруари 2019, 11:35
1
0
По принцип не би следвало . Брата на дядото от роднина по съребрена линия от втора степен. То не попада в обсега на чл 8 ал 4 , защото е от трети ред , а вие сте от четвърти, тоест ако той е приел наследството ви изключва от наследяване. Като какъв ви призовава съда?
Димитров
|
нерегистриран
30 януари 2019, 23:57
5
0
Здравейте на всички!
Предварително искам да ви благодаря!
Въпроса ми е долу- горе труден.
Та, наследник съм по съребрена линия пета степен на наследодател Х. Наследодателя оставя наследници само по съребрена линия. В чл.8 ал.4 е описано, че съм наследник до шеста степен, при условие, че някой по-близък наследник не ме изключи. В случея дядо ми има жив брат, т.е от трета степен, следователно ме изключва.
И тук изниква въпроса може ли съда да ме призове като страна по дело, заведено от брат на дядо ми относно разпореждане с имоти на наследодателя Х, при условие, че не се явявам наследник по закон?
Благодаря още веднъж!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно