Арбитражни дела за милиарди срещу България-как се определя коя кантора ще защитава интересите на България?
Създадена от на 25 март 2019
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
1
|
нерегистриран
25 март 2019, 08:30
1
0
Ето медиина публикация по едно от загубените арбитражни дела(заличавам името на процесуалния представител, конкретните фирми и името на държавното ведомство)

"Международният арбитражен съд в ---- е осъдил ------- да плати 600 000 долара (близо 1 млн. лева) заради неточно адресирана жалба за неспазване на трудовата заетост в --- след приватизацията на компанията. Това e научил “----” от отлично информирани източници, запознати с делото.

До късния следобед вчера от ---- нямаше официално становище по скандалния ход на процедурата. От ведомството обещаха да коментират казуса днес.

Международният арбитражен съд е провел две заседания по делото – едното в София, а второто в Хага, Холандия. Магистратите не са приели искането на процесуалния представител на ---- адвокатска къща ------- да образуват дело срещу американския инвестиционен фонд -------. Делото ще се води само срещу другите двама ответници – виенската офшорка ------ и -------. Шамарът от ------ арбитраж е още по-звучен, тъй като в решението на съда са включени и разходите на българските юристи по време на двудневното дело в Хага. Те са изконсумирали сандвичи, кафета и сокчета за цели 2000 лв. Присъдени са и други 7000 лв. техни разходи по време на делото."
|
нерегистриран
25 март 2019, 07:40
1
0
https://trud.bg/%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-12-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80/


Въпросът е изключително важен. Известно ви арбитражно дело за огромна сума беше загубено от България, и остават съмнения за некомпетентно водена защита от българския представител-пропуснати да бъдат направени очевидни възражения(например за неизпълнен договор, неизползвани възможности за защита по българското право-след постановяване на решението на арблитража..., възможен конфликт на интереси-процесуални я представител на България, - по друго дело беше защитавал другата страна, появилите се статии в Бивол(след края на делото)-че проектът на решението вероятно е писан от лице, близко до другата страна-това е следвало да бъде разбрано от процесуалния представител-в хода на делото и да има надлежен правен отговор, а не да се мълчи, а ако пък не са разбрали кой пише проектът -толкова по-зле за качеството на защитата!...).

По друго арбитражно дело,относно спор за неспазване на трудовата заетост в приватизирана фирма (българската страна защитавана от българска кантора в този случай)-при спор за значително по-ниска сума, но заведено от българската страна първоначално искът беше насочен срещу ненадлежен ответник, които струваше на българската страна 600 000 евро разноски-искът насочен срещу фирмата "майка", а не срещу нарочно регистрираното юридическо лице, което реално е купило акциите. Като начинът на определяне на процесуалния представител беше отново непрозрачен, и в последния момент.

Липсват ясни и прозрачни правила как се определя кой ще е процесуалния представител на България, при тези арбитражи-а тук споровете са за милиарди, с тенденция за лавинообразно нарастване. Липсват и правила как държавата осъществява контрол върху качеството на работа на процесуалния представител по тези арбитражи, и как държавата да се намеси, ако процесуалния представител води защитата некачесвено(да адресираш арбитражен спор срещу ненадлежен ответник е висша форма на некомпетентност!). Във втория пример-допусната грешка при определяне на ответника е очевидна и за студент четвъртокурсник при определяне на ответника. Грешка за сметка на държавата. Липсват ясни правила как процуесуалния представител доказва компететността си(това,че иска "фантастагористимичен" хонорар не е доказателство за компетентност !), или пък ако авторитетът му е безспорен, и държавата приема,че не следва да се доказва каквото и да е-как се определя коя кантора(особено ако е от чужбина) е със спорен, и коя с безспорен авторитет, и беспорна компетентност?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно