Намаляване на таксите на ЧСИ и нотариуси
Създадена от на 26 март 2020
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
7
редукция на таксите, процентни отчисления за бюджетата-необлходими предвид извънредната ситуация
|
нерегистриран
29 март 2020, 11:13
0
0
До коментар [#6 #undefined] от "А Брокерите":
Участието на брокер не е задължително. Докато нотариусите имат държавно делегиран монопол и фиксирани, необосновано високи такси, за дейност с ниска правна сложност.
Държавата няма интерес от това,че няколкостотин лица станаха милионери от печатослагане. В тази ситуация тези такси са нужни на бюджета, така,че редукция на таксите(поне до размерът от увеличението от 2009г, а и по-ниски такси-предвид икономическата ситуация,която предстои да видим в близките години) и поне 70 процента отчисления- са силно препоръчителни.
Няма никакъв аргумент държавата да оставя всичките такси на частника, това е държавно делегирана дейност, и държавата трябва да събира процент. Няма такъв филм да те инсталират като печатослагател, и да задържаш изцяло таксите за себе си. Това не е фабриката на баща ти-че да задържаш приходите за себе си, това е дейност, която държавата ти е възложила, и тя има право да събира отчисления!

Мислимо е и секвестиране процент на таксите и със задна дата, за няколко години на зад-предвид извънредната ситуация. сега е възможно.

Защо не напишеш общата сума, събранна от нотариусите за последните 20 години? Сумата подлежи на изчисление.
Защо не напишеш, колко такси събраха нотариусите за себе си през 2019г.
6
А Брокерите
|
нерегистриран
29 март 2020, 10:11
1
0
Брокерите прибират минимум 6000 евро по една сделка и нямат служители, разходи, не плаща данъци, нотариуса взема 600 лева, той не е в сивата икономика. Хайде да млъкнете малко мързеливи хейтъри!
5
Закриване
|
нерегистриран
26 март 2020, 21:00
1
-7
Закриване на нотариусите и чси!
4
|
нерегистриран
26 март 2020, 20:58
4
-6
Намаляване на таксите.
Отчисления към държавата.
Връщане на държавния нотариат, паралелно с частния.
3
|
нерегистриран
26 март 2020, 11:57
2
0
До коментар [#2 #undefined] от "Закриване":
Хайде без да спамиш по темата!
2
Закриване
|
нерегистриран
26 март 2020, 08:58
1
-9
ЗКриване на чси и нотариуси, като дейността им премине в адвокатурата! Задължително до 01.06.2020 г.!
1
RRR
|
нерегистриран
26 март 2020, 08:01
5
-2
Ще си плащаш до дупка.
|
нерегистриран
26 март 2020, 06:46
3
-7
Предстои тежка икономическа криза, дори и да се излезе бързо от извънредното положение. Тенденцията е видна-текат съкращения, и уволнения в частния сектор, свободните професии са без доходи, ежедневно се регистрират нови безработни, икономическата прогноза е мрачна. Кризата в икономиката ще е навсякъде, и е редно и ЧСИ-тата и нотариуси да поемат част от последиците, с редукция на таксите им-не може кризата да е за всеки, но не и за тях. И след редукция приходите им пак ще са несметни, бедни нотариуси и ЧСИ-та на социални помощи, и хранещи се в социални кухни няма да има.

Още от сега следва да бъде предвидено с колко ще бъдат намалени таксите на нотариуси и ЧСИ-та, след излизане от извънредното положение ,когато нотариатът и ЧСИ-тата забаботят както преди. Оставането на сегашните такси е невъзможно и немислимо.
Необходимо е, до излизане от кризата в икономиката(което може да продължи и 5 години при някои най-тежки сценарии) да бъдат редуцирани нотариалните такси и таксите на ЧСИ-тата.

Предлагам:
-намаляването да е с поне 60 процента.
-да се въведат отчисления, в приход на държавата в справедлив размер.
-При нотариусите сделките с имоти да не са по процентаджийската таблица, а твърда, фиксирана сума-примерно 40 лв. Няма аргумент да се събират проценти, след като работата по сделката е една и съща, независимо дали става въпрос за селска къща за 2000 лв в пограничен район или за тризонет на жълтите павета.


Редукцията на таксите предполага процесура по обществено обсъждане, и предлагам тази дискусия и обществено обсъжсдане да отпочнат сега , с цел новите такси да бъдат въведени веднага след излизане от извънредното положение. Дори и редукцията на таксите да е временна-примерно за 5-6 години, тя е неизбежна. Ако някой нотариус или ЧСИ се разсърдят, са свободни да напуснат, мястото да се пусне на конкурс(след вдигане на извънредното положение), кандидатите и при 60 процента намалени такси ще са повече от миналия конкурс.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно