http://clubz.bg/60995-rabotnicite_shte_iskat_nesystoqtelnost_na_firmata_za_neizplateni_zaplati
Работниците ще искат несъстоятелност на фирмата за неплатени заплати
 
23 ноември 2017, 03:24 | | Видяна: 511
 

Една трета от работниците в дадена фирма ще могат да поискат от съда откриване на процедура по несъстоятелност ако не са получавали заплатите си два месеца. Такива промени в Търговския закон прие парламентът на първо четене. Вносители са депутати от БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Промените бяха приети единодушно със 132 гласа "за".

С промените вземанията, възникнали при трудови правоотношения минават на първо място при осребряването на имуществото, когато има процедура по несъстоятелност. Прератява се порочната практика фирми със задължения, най-вече към НАП и към работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани. След това бившите собственици регистрират друго дружество и почват дейността си отново.

В мотивите на вносителите е отбелязано, че в много случаи след връчването на заповедта за възлагане на ревизия проверяваното дружество сменя собствеността си. След това актът за установяване на нарушение се връчва на новия управител, който го обжалва, за да спечели време и след като минат две години от прехвърлянето обявява несъстоятелност. Така на него не може да му се търси отговорност, тъй като деянията му са извършени от предишния собственик. С промените в закона тази възможност се ограничава.

Според приетите текстове при прехвърляне на дружествени дялове се изисква удостоверение от НАП, че няма започната ревизия и фирмата няма задължения от публичен характер. Ако дружеството има задължения прехвърлянето излиза от компетенциите на нотариуса и отива в съответния окръжен съд.

 
Клуб Z