В защита на "Истанбулската конвенция"
БХК с провокация срещу Народното събрание
Неправителствената организация прожектира имена на убити жени върху фасадата на парламента
 
23 януари 2018, 10:55 | | Видяна: 414
 

Неправителствената организация, лобираща за легализиране на еднополовите бракове у нас, с провокация срещу Народното събрание и в защита на "Истанбулската конвенция", снимка: Български хелзински комитет

 

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София в понеделник вечерта, в рамките на акцията "23 причини", съобщиха рано във вторник от Българския хелзински комитет (БХК), който е организирал провокацията срещу Народното събрание.

Акцията умишлено е проведена в навечерието на 23 януари 2018 г., когато Председателят на Народното събрание организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, става ясно още от съобщението на БХК.

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Парламента, са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България, твърдят от неправителствената организация, която от години лобира за легализирането на еднополовите бракове в България.

"Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари", казват от Български хелзинкски комитет. Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени, твърдят още от организацията, която е специализирана и във воденето на дела срещу България пред Европейския съюз за правата на човека (ЕСПЧ).