На общественото обсъждане в СУ "Св. Кл. Охридски"
Смазващо мнозинство срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция
От Св. Синод обявиха, че стартират всекидневни молитви срещу приемането на спорния документ
 
23 януари 2018, 17:57 | Правен свят | Видяна: 767
 

Митрополитите на общественото обсъждане в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", снимка: epicenter.bg 

 

Смазващо мнозинство се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция в рамките на организираното от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева обществено обсъждане на документа. Дискусията се проведе в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която трудно побра всички желаещи да вземат отношение по спорната конвенция. 

Правосъдният министър Цецка Цачева, която отговаря за ратифицирането на Истанбулската конвенция от страна на правителството, опита да намали напрежението и обеща приемането й от Народното събрание да стане с "резерви" под формата на "тълкувателна декларация". Цачева многократно уверяваше, че документът е съобразен с националното законодателство и няма да доведе до промяна на Конституцията, нито до въвеждането на "трети пол" или признаването на еднополови семейства. 

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи Истанбулската конвенция. "Терминът за социалната роля на пола вече го има в българското законодателство - в Закона за равнопоставеност между жените и мъжете. И не е довел до появата на трети пол", заяви Манолова. Тя напомни, че документът има за цел борбата с домашното насилие, от която "държавата почти е абдикирала и я е аутсорснала на неправителствените организации".

Изказване на Старозагорския митрополит Кирпиян срещу "Истанбулската конвенция" предизвика бурни аплодисменти сред присъстващите в Аулата. "Истанбулската конвенция води до духовна смърт", подчерта Киприян и предупреди, че се прави опит за отричане на основната Библейска истина: "И сътвори Бог човек, по свое подобие!".

Имаше и недоволни от думите на Киприян, предимно активисти на неправителствени организации, които посрещнаха думите на представителя на Българската православна църква с истерични възгласи. Отецът се прекръсти и заедно с останалите духовници напусна Аулата на Алма Матер, където останаха само хоругвите със Спасителя и Богородица с Младенеца, които митрополитите донесоха преди началото на обсъждането. 

По-късно от Св. Синод обявиха, че започва усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция, която да бъде произнасяна всекидневно във всички храмове:

"Като помним думите на Господа "…без Мене не можете да вършите нищо" (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до "духовна смърт" на народа и единодушно Р Е Ш И:  

Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица.

Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея".