Днес и утре
Три комисии на парламента гледат спорната Истанбулска конвенция
Президентът ще оповести позицията си – ще наложи ли вето на противоречивия документ и ще сезира ли Конституционния съд
 
24 януари 2018, 08:07 | Правен свят | Видяна: 267
 
 

Три комисии на Народното събрание – по вероизповедания и правата на човека (водеща), по правни въпроси и по външна политика, ще обсъждат днес и утре спорната Истанбулска конвенция.

В сряда това ще направят депутатите-юристи и колегите им "дипломати", а в четвъртък и народните представители, които се смята, че разбират от  вероизповеданията и защита правата на човека.

Депутатите от трите комисии ще трябва да се произнесат дали подкрепят Законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, № 802-02-2, внесен от Министерския съвет на 12.01.2018 г.

Това означава, че още този петък или най-късно в средата на следващата седмица "горещата тема" ще бъде обект на внимание и в пленарната зала на парламента.

За момента е известно, че в подкрепа на документа ще гласуват мнозинството от депутатите от ГЕРБ, но не всички. Част от депутатите на Борисов вече обявиха, че са против Истанбулската конвенция и се очаква или да бойкотират заседанието, или да гласуват "въздържал се" или дори "против". В подкрепа на Конвенцията се очаква да гласуват депутатите от Движението за права и свободи. Не е сигурна позицията на партията на Веселин Марешки, които често сменят решенията си непосредствено преди важно гласуване. 

"Против" Конвенцията на Съвета на Европа за защита на жертвите на насилие се очаква да гласуват депутатите от "БСП за България", както и по-голямата част от "Обединени патриоти". Макар и малка, има вероятност част от "патриотите" да отсъстват, с което да свалят прага за приемането на спорния документ. Конвенцията ще се счита за приета, ако за нея гласуват поне половината от регистрираните депутати, т.е. не важи условието за подкрепа от минимум 121 гласа. 

Изборният експерт проф. Михаил Константинов допусна, че ако ГЕРБ наложи силово ратификацията на Истанбулската конвенция, партията ще загуби всички следващи избори. Пред Агенция "Фокус" Константинов призова за провеждането на референдум по разделящия обществото въпрос.

Юристи призоваха гласуването на парламентаристите да бъде поименно, както и решението да бъде взето едва след прочитане на цялата Конвенция, но в оригинал – на английски или на френски език, както и на придружаващия я документ. Именно в него се съдържат определения, които според противниците на документа, ще доведат до въвеждането на "джендър-идеологията" и у нас. Представители на юридическите среди призоваха още за сезиране на Конституционния съд и дори за оттегляне на документа, ако е вярно твърдението, че се подготвя изцяло нов превод на текстовете.

Днес се очаква и президентът Румен Радев да внесе по-голяма яснота за позицията му за ратификацията на Истанбулската конвенция. Държавният глава вече призова управляващите да не избързват с приемането на документа, което очевидно не се приема. Радев влезе в противоречие с вицепрезидента Илияна Йотова по проблемния документ. Като бивш евродепутат Йотова е работила в подкрепа на Конвенцията и сега отново се обяви в полза на ратификацията. Двамата днес представят отчет на първата година от мандата си и се очаква темата да бъде засегната. Президентът има правомощия – ако Конвенцията бъде приета, да й наложи вето, което лесно би могло да бъде превъзмогнато от мнозинство, както и да поиска тълкуване от конституционните съдии. 

Има вероятност Румен Радев да се възползва от правото си да сезира КС и по друг законодателен акт на 44-то Народно събрание – по обнародвания миналия петък Антикорупционен закон. Въпреки че му наложи вето, той излезе в Държавен вестник, след като мнозинството гласува повторно законодателния акт. 

Прокарването на Истанбулската конвенция в парламента ще се проведе на фона на безпрецедентно решение на Светия Синод, който от днес задължи в църковните храмове да се произнасят молитви в знак на протест. "Като помним думите на Господа "…без Мене не можете да вършите нищо" (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до "духовна смърт" на народа", гласи въведението към решението на Синода за "извънредните, всекидневни молитви във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица".