БСП поиска референдум
ЗА или ПРОТИВ Истанбулската конвенция сте?
Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители, коментира президентът
 
24 януари 2018, 15:23 | Правен свят | Видяна: 335
 

Корнелия Нинова обяви, че БСП иска референдум за "Истанбулската конвенция", снимка: архив

 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си на "Дондуков" 2. "За първата година обнародвах 86 закона, като на пет наложих вето", каза президентът и допълни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората. "Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права", посочи в изявлението си Радев.

Държавният глава не скри и разочарованието си от неуспешния опит да убеди управляващите да не приемат т.нар. Антикорупционен закон в този му вид. "Приетият закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост", изтъкна опасенията си Радев. Той отново защити мотивите си да наложи вето, припомняйки че противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в закона. "Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите", отбеляза още държавният глава, но не изяви намерения за сезиране на Конституционния съд по този въпрос.

Румен Радев не даде еднозначен отговор и на въпроса - би ли наложил вето на Закона за ратификация на "Истанбулската конвенция", ако мнозинството в Народното събрание го приеме. Президентът предпочете да призове народните представители да не прибързват, като отново повтори, че не е сега времето за ратифицирането на спорния документ. "Вярвам в разума на българския парламент, вярвам, че този път депутатите ще изразят своята свободна воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа", посочи Радев.

Час след брифинга в президентството, БСП излезе с позиция, че иска референдум по Истанбулската конвенция. Това съобщи в Народното събрание лидерът на лявата опозиция Корнелия Нинова.

"За" или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция сте? На този въпрос предлагат от БСП да отговарят гражданите. Нинова настоя Народното събрание да прекрати разглеждането на документа и допълни, че още утре в деловодството на парламента ще бъде внесено искането за допитването до народа.