Истанбулската конвенция раздели и Народното събрание
Външната комисия на парламента я прие, но депутатите от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта я отхвърлиха
Правната комисия отложи разглеждането на спорния документ
 
24 януари 2018, 15:55 | Правен свят | Видяна: 345
 
 

Опитът за прокарване на спорната Истанбулската конвенция през две от парламентарните комисии в сряда се провали, но успя в трета. 

Първо парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 10 на 9 гласа. Решаващият глас "против" е бил на Георги Марков, който е бламирал решението на Парламентарната група на ГЕРБ за подкрепа на документа.

Георги Марков не просто е гласувал "против", но е направил много силно емоционално изказване, в което заявил, че никога не си е представял, че в парламентарната република България ще се наложи православната църква да призовава хората да четат молитви срещу приемането на закон (в случая срещу ратификация на Истанбулската конвенция).

Бившият конституционен съдия заявил категорично, че България е суверенна държава с класическо разделение на властите и никой не може да налага на българския парламент кога и как да гласува.

Марков подчертал, че нищо не налага в конвенцията да се дава определение за "пол" и да се въвеждат форми на "социален пол" наред с биологичния. "И дебилите в България знаят, че има само мъж и жена", казал Георги Марков. Според него премиерът е излъган жестоко. Борисов бил заблуден, че конвенцията може да се приеме с резерви по спорните текстове. Истината била, че не може.

Георги Марков казал още, че е против това България да попада под мониторинг от някаква група, наречена GREVIO, която в нарушение на независимостта на страната ще ходи по училища и детски градини да въвежда джендър манията.

"С членството си в ЕС България не е загубила суверенитет и трябва да покаже на Европа, че макар и по-бедни, не сме по-загубени и можем със силите на нашето законодателство да се справим с проблема", емоционално заявил бившият конституционен съдия, съобщава сайтът Епицентър.БГ.

Минути по-късно Правната комисия на Народното събрание директно отказа да разглежда Истанбулската конвенция. До решението се стигна след предложение на депутати от "БСП лява България". 10 от членовете на комисията гласуваха точката да отпадне от дневния ред на днешното заседание, 8 бяха против, а един гласува "въздържал се".

По-късно депутатите от Външната комисия на парламента подкрепиха на първо четене спорната Конвенция. Това стана след уверенията на правосъдия министър Цецка Цачева, че документът ще бъде ратифициран с тълкувателна декларация, която ще даде разяснения за "социалния пол". Конвенцията бе подкрепена от десет народни представители, седем бяха против, а един се въздържа.

В четвъртък водещата парламентарна комисия на парламента – тази по вероизповеданията и правата на човека има заседание, на което Истанбулската конвенция трябва да се обсъжда на първо четене.

Видео от дискусията в Правната комисия: