След разгорещени дебати в пленарната зала
Без референдум за Истанбулската конвенция
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП със 121 гласа "против", 67 "за" и 23 "въздържали се"
 
07 март 2018, 11:27 | | Видяна: 173
 
 

Парламентът не прие предложението на БСП за провеждане на референдум относно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.нар. Истанбулска конвенция.

По предложение на БСП парламентът разгледа като първа точка Проект на решение за произвеждане на национален референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

В началото на дебата лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: "Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с "не" на референдум - от това искат да избягат управляващите."

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък контрира, че действията на БСП са "предизборна кампания":  "Не искам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите. Искате да си правите пиар."

След повече от 2 часа разгорещен дебат по отношение на Конвенцията, въпреки че по-рано през деня тя бе оттеглена от правителството, народните представители със 121 гласа "против" и 23 "въздържали се" отхвърлиха искането на БСП за провеждане на референдум. Едва 67 от общо 80 депутати от левицата подкрепиха искането за провеждане на референдум.